Chiar dacă a trecut vara, gustul de mare și soare rămâne. Așa că ceea ce v-a încântat pe litoral puteți încerca și acasă. E atât de simplu și de gustos încât cu siguranță veți dori să reexperimentați. Iar de fiecare dată să-i aduceți ceva nou. Așadar, azi e zi de creveți. Și nu oricum, ci cu usturoi și vin.
Fie că-s congelați sau proaspeți, creveții au gustul acela de mare, greu de descris în cuvinte. O carne fină și cu o aromă sărată, care ne menține vii amintirile de pe litoral. Credeți că chefii au o misiune dificilă atunci când vă pregătesc o porție? Nici vorbă! E atât de simplu încât dorința de a încerca chiar și dacă va urma un eșec trebuie să vă împingă de la spate.
Dar mare atenție! Creveții se strică foarte repede, așa că dacă-i luați proaspeți, fiți cu mare băgare de seamă. Fiind atât de perisabili, ei pot fi congelați ca să fie transportați apoi decongelați și vânduți ca proaspeți. Trecem peste asta și ne apucăm de treabă. Le rupem capul, apoi scoatem carnea din coadă cu ajutorul unei furculițe, proces numit decorticare. Apoi se crestează pe burtă și se scot intestinele. Un proces, să recunoaștem, nu tocmai la îndemâna novicilor. Dar, odată trecut, spălăm creveții și continuăm cui voioșie. Dacă folosiți creveți congelați, să știți că misiunea vă este mult simplificată, pentru că sunt gata curățați. Îi lăsați de seara la dezghețat, în frigider, iar a doua zi sunt numai buni de aruncat în tigaie.
Altă idee:
Și dacă tot am vorbit de tigaie, nu vă zgârciți când puneți unt la topit, cu puțin ulei de măsline. Urmează usturoiul, că, vorba aia, nuntă fără lăutari nu se poate. Câțiva căței, fie tăiați felii, fie zdrobiți, merg în grăsime să se rumenească. După gust, merge și un ardei iute uscat, tocat nu tocmai mărunt, dar nici grosier, cât să facă sosul pișcăcios. Sau, puteți renunța la ardei, pentru un sos de roșii cu ardei și paprika – e loc și de busuioc sau de cimbru – dar, dacă tot gătim, trebuie făcut în casă, nu-l cumpărați. La fel de bine poate merge un sos de soia scăzut, dar depinde de gust.
E rândul vedetei să treacă la preparat. Puneți toți creveții pe care i-ați curățat, dar nu pe rând, ci toți odată, pentru că vor fi gata într-un timp extrem de scurt, cel mult trei minute, așa că trebuie întorși simultan. Norocul nostru e că simpaticii creveți își schimbă culoarea la temperatură înaltă și devin portocaliu-roz, așa că știm când trebuie întorși.
Înainte să turnăm peste domniile lor un pahar de vin alb, sec sau demisec, potrivim de gust cu sare și piper, și după alte două trei minute sunt numai buni de servit. Cu puțină verdeață tocată mărunt, pentru decor, un sfert de lămâie, ca să stoarcem peste creveți, și o felie două de pâine prăjită, ca să avem cu ce întinge în sos.
Ce să zic în încheiere? Dacă ați pus un pahar de vin în tigaie, înseamnă că mai e ceva în sticlă, că doar în apă trăiesc creveții și trebuie să înoate și pe lumea cealaltă. A, dacă sunteți la cură de slăbire, alegerea unei mese cu creveți este ideală. Au puține calorii. Așa că, dați-le paharul de vin celorlalți! Sigur se vor bucura!