Începând de prin mai și până spre sfârșitul lui iunie se fac cireșele românești. Se fac ele și prin vecini, dar pe noi ne interesează “ale noastre”. Într-o perioadă de crunte scumpiri, în fața piedicilor puse constant în fața producătorilor agricoli autohtoni de către stat și importatori și în încercarea de a-și salva producția, unii fermieri s-au uitat acum câțiva ani, hăt, spre Apus și ghici ce au văzut…
Primele ferme care organizau acțiuni de tipul pick-your-own au apărut în prima jumătate a secolului trecut în SUA. A fost un răspuns dat de o parte din fermierii americani unor timpuri mult mai grele, timpuri care au culminat cu Marea Criză dintre cele două războaie mondiale. A ajuns de pomină modul în care s-au organizat producătorii de cireșe din Wisconsin în 1932, care au reușit să-și salveze recolta cu ajutorul pofticioșilor atrași în livezile cu cireși.(merită citit!) Ce a început ca adaptare la greutăți a ajuns azi tradiție în SUA și Canada și privește tot felul de fructe și chiar unele legume. De câțiva ani a început să prindă, pe ici pe colo, și la noi.
Pick-your-own-ul autohton se practică deja de câțiva ani. Iată-ne și acum în plin sezon al cireșelor așa că și zilele acestea unele ferme își deschid porțile și te lasă în livadă. Mai vine și 1 iunie când Cireașa și Ziua Copilului intră în conjuncție, iar interesele cireșarilor mari se suprapun atunci prin excelență cu interesele cireșarilor mici. Dar Ziua Copilului e abia mijloc de sezon la cireșe! Pentru aproape încă o lună, cireșele se vor lăsa culese de mâini hrăpărețe.
Livada cu cireșe ecologice Bogland din comuna Izvoarele-Giurgiu organizează așa ceva pe 1-2 iunie cu câteva activități distractive pentru copii, pentru 50 lei de persoană peste 14 ani. Ți se face discount (dar e secret…) pentru cireșele cu care vei vrea să pleci acasă, cu condiția să le fi cules tu & comp. Dacă iei din cele culese de ei, le plătești la prețul pieței. Așa ceva au făcut în luna mai și cei din livada de la Mironești-Giurgiu (sigur o vor mai face), dar ei s-au organizat altfel. Au făcut-o cu locuri limitate și bilet și cu cireșe de mai nestropite, la 15 lei Kg! De fapt, evenimente asemănătoare dedicate cireșelor timpurii au tot fost destule în mai. În general, când vine un sezon din ăsta trebuiesc căutați și urmăriți cei cu oferte de gen. Că e păcat… Revenind la prima lună de vară, ești invitat/ă chiar în capitală la un pick-your-own cireșe în Grădina din Gura Siriului, de data aceasta de pe 1 până pe 8 iunie. Este vorba de o participare pe bază de donație liberă la cules și mâncat cireșe crescute organic și stropite doar de ploaie.
Un tur de forță este excursia organizată de Excursii de weekend by Tina pe 16 iunie, cu plecarea din București. Întâi se vizitează câteva edificii medievale din Herăști-Giurgiu, abia apoi se ia prânzul la Ferma Rodagria, unde se vor culege și se vor mânca cireșe cum n-a apucat să guste nici prea-înțeleptul vodă Matei Basarab, nici prea-învățatul boier Udriște Năsturel, logofătul Domniei Sale. După ospăț vei putea mistui liniștit/ă mâncarea în tihna mânăstirii Cernica. Totul durează 11 ore, iar prețul biletului este 159 lei. Să tot mănânci cireșe și să nu le uiți prea curând. Păi nu merită?
La Mizil-Prahova însă, poți culege din cireșii celor de la Eco livada de cireșe – Sakura Matata, nu doar pe 1-2 iunie, ci și pe 8-9 și pe 15-16. Au organizat un cules și zilele trecute pe 25-26 mai. Adulții vor plăti 50 lei, copiii peste 14 ani, 35 lei, iar prețul cireșelor pentru acasă este 30 lei/kg. Atmosfera va fi una de picnic, cu condiția să-ți aduci de acasă cele trebuincioase. Chiar și cărți. Ni se pare interesant și util avertismentul celor din livada Sakura: Livada este în conversie BIO, de aceea nu utilizăm substanțe dăunătoare. Vă rugăm să folosiți spray-uri anti-căpușe pentru protecție.
Conacul Hancu de la Târnăveni-Mureș organizează de asemenea, un cules de 1 iunie fără să dea prea multe amănunte, dar nu uită să-ți facă poftă amintind că cireșele de Mai sunt acum coapte, negre, cum nu se poate mai dulci și mai aromate. Sună-i ca să afli amănunte, dacă ești/ajungi prin zonă. Livada Rodiana din Șura Mare-Sibiu te invită și ea să-i culegi cireșii pe 1 dar și pe 2 iunie. Tot în schimbul a 50 lei dacă ai peste 14 ani, iar dacă ai sub 14, te vei putea picta pe față și te vei putea juca. De fapt, pentru a face lucrurile astea nu este obligatoriu să ai sub 14 ani, așa-i? În rest e atmosferă de picnic și se pot cumăra produse de la producătorii locali. Zona e pet friendly, iar organizatorii promit un preț special pentru cireșele pe care vrei să le iei cu tine. Nu știm ce ni se pare mai simpatic la prezentarea lor: indicarea locației (pe waze sau google căutați Livada Rodiana, în fața magazinului se află un măr mare roșu) sau Regulamentul (Coșurile de nuiele și păturile se înapoiază la plecare)?
Există chiar și festivaluri dedicate cireșelor, precum cel de la Bănești-Prahova sau cel de la Păulești-Prahova care se vor ține pe 15-16 iunie. Oricum, cert e că alături de on-line, să-ți culegi singur fructele poate fi o soluție parțială la problema presiunii puse pe micii producători de marii importatori și de un stat care, și în domeniul agriculturii, abia reușește să performeze.
Cireșele s-au tot scumpit în piețe lunile trecute, mai ales că erau și importate. Au fost prețuri nesimțite de-a dreptul, dar acum au început să scadă iar și își fac loc și cireșele “noastre” pe ici pe colo. Numai că să știi că dacă ți le culegi singur/ă (cu învoirea proprietarului!) sau dacă le cumperi de la un festival cu cireșe sau de la poarta fermei, ar putea fi, în general, ceva mai ieftine. Totuși ceea ce face cu adevărat toți banii, este amintirea unei (după-)amieze în care te-ai pierdut cu ai tăi printre crengile pline cu rod.