Hreanul – și aliment, și medicament

Hrean ras Foto: Pixabay
Citește mai multe articole despre

Iute ca focul, sănătos fără îndoială, hreanul are efect antibiotic și conține o cantitate foarte mare de vitamina C. Nu are nevoie de foc, deci nu trebuie preparat termic, pentru că își pierde iuțeala caracteristică, dar și minunatele sale proprietăți vindecătoare.

Hreanul își are originea în Europa de Sud-Est și Asia și se găsește prin toate grădinile de la noi din țară. Crește la întâmplare. Vinovată de gustul iute este o enzimă care se activează atunci când este tăiată rădăcina. Pentru a-i domoli puțin furia, îl poți combina cu oțet sau chiar cu suc de lămâie. Noi, românii, îl iubim mai mult în prima variantă.

Cum consumi hreanul?

Pe lângă faptul că este nelipsit din conservele pentru iarnă, în mod special în varza pusă la murat sau în gogoșarii și castraveții delicioși, hreanul poate însoți cu gustul său rafinat orice preparat din carne sau pește. Să nu uităm nici de celebra salată de sfeclă roșie cu chimen, așa cum se face în Ardeal.

Friptură cu hrean

Trezește savoarea cărnii cu un pic de hrean.
Foto: Pixabay

Ai mâncat vreodată sarmale în frunze de hrean? Sunt minunate, asemenea celor în frunze de sfeclă sau în foi de viță de vie. Din start vei obține un gust puțin mai picant, dar care se îmbină perfect cu savoarea cărnii.

Dacă aruncăm un ochi în farfuriile altor popoare, aflăm că în Germania și Austria hreanul însoțește rasolul de vită. Divin! În timp ce, în țările scandinave, hreanul este combinat cu smântână, puțin oțet și zahăr, de unde rezultă un sos delicat pentru preparatele din pește.

Un minunat remediu naturist

Și nu doar gustul lui bun trebuie apreciat. Puterea sa vindecătoare recomandă hreanul ca leac împotriva multor afecțiuni.

Iar dacă îl combinăm cu miere, deja devine un ingredient magic. Iată cum te poate ajuta:

1. Întărește sistemul imunitar

Imunitatea scăzută îți dă bătăi de cap? Acest mix de miere și hrean, cu proprietăți sale terapeutice, îți poate fi de mare ajutor, mai ales în sezonul rece. Vei observa destul de repede rezultatele.

2. Tonic cardiac

Pe principiul „mai bine prevenim”, hreanul cu miere te ajută și în prevenirea bolilor de inimă. Amestecă o lingură de hrean dat pe răzătoare cu o lingură de miere. Trebuie să iei zilnic 2 lingurițe din acest amestec, timp de o lună. Apoi, musai pauză și poți relua cura după două luni.

3. Doza ta de energie

Cafea și ceai verde? Uită o vreme de ele și încearcă hrean cu miere. Asigură-te mai întâi că stomacul tău suportă această combinație. În fiecare dimineață, ia 1 linguriță de miere combinată cu ½ linguriță de hrean ras. Vei avea energie pe tot parcursul zilei.

4. Anti-anemie

Combinația de hrean cu miere este recomandată atât adulților, cât și copiilor (dar nu mai mici de 4 ani) care se confruntă cu anemie sau cu lipsa poftei de mâncare. Nu există limită de timp pentru această cură de hrean cu miere. Organismul însuși îți va arăta rezultatele și te va ghida când să te oprești.

5. Stop digestiei lente

Întotdeauna, înainte de mesele principale, ia câteva linguri din acest amestec de hrean și miere. Nu doar că vei preveni constipația, dar vei ajuta organismul să elimine toxinele.

6. Sprijin în afecțiunile respiratorii

Tuse, bronșită, infecții ale sinusurilor? Scapă de toate acestea tot cu hrean și miere. Pe stomacul gol, înainte de mesele principale, ia o lingură din acest amestec. Vei fi uimită să descoperi că hreanul cu miere are și efecte antibiotice și expectorante. Chiar și astmul este ținut sub control.

Ți-am stârnit curiozitatea sau pofta? Dă fuga la piață sau chiar în grădină și fă-ți provizii de hrean. Winter is coming!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *