Când vremea de afară se face rece, e momentul să ne gândim la imunitate și la acele alimente care ne ajută să o întărim. Am făcut o listă, ca să fie mai ușor să mergem la cumpărături.
Pentru că începe sezonul gripal, punem mai mult preț pe imunitate și modurile în care o putem întări. Mâncarea pe care o consumăm în general este un ajutor excelent, așa că am ales câteva alimente care ne ajută să avem o imunitate mai puternică. Acestea sunt excelente în orice perioadă a anului, dar aduc un plus de putere și energie atunci când brusc se face frig afară și colegii tăi de la serviciu încep să răcească pe capete.
Desigur, dacă ai simptome de răceală sau gripă, nu te baza doar pe alimentație și caută și opinia unui specialist.
5 alimente pentru imunitate mai puternică
1. Usturoi crud
Usturoiul conține compuși care au efecte antivirale. Și de aceea este unul din acele alimente care poate ajuta la micșorarea impactului pe care îl are virusul asupra corpului tău. Cel mai bine e să mesteci un cățel de usturoi crud o dată la 3-4 ore. Dacă nu îți place gustul de usturoi, poți tăia cățeii în câteva bucăți și apoi să le înghiți.
2. Carne de vită
Este grozavă pentru sistemul tău imunitar pentru că este o sursă bună de zinc, care este important la dezvoltarea leucocitelor, care îți apără organismul de boli. Proteinele din vită te ajută și la crearea de anticorpi și lupta cu infecțiile.
Poți obține zinc și din cereale fortificate, iaurt și lapte.
3. Supă de pui
Se spune că este bună pentru suflet, dar crede-mă că este bună și pentru imunitate. Are proteine cu activitate antivirală și crește temperatura din nasul și gâtul tău, ceea ce o face un mediu neprimitor pentru virușii care preferă frigul.
4. Ceapă
Înrudită cu usturoiul, și aceasta e bine să fie consumată crudă o dată la câteva ore. Ceapa e bogată și în seleniu, un mineral care ajută la reducerea inflamației și la stimularea sistemului imunitar.
5. Condimente
Turmericul, cuișoarele și scorțișoara au tot felul de antioxidanți care ajută la îmbunătățirea funcției sistemului imunitar. Folosește o linguriță în fiecare zi, în mâncare, pentru a profita de pe urma lor.
Poți adăuga scoțișoară la cafea sau la ovăz. Poți folosi puțin turmeric pentru mai multă aromă a omletei de la micul dejun. Opțiunile nu lipsesc deloc!