În cât timp poți consuma laptele? Datele trecute pe ambalaj, explicate pas cu pas

lapte Imagine de Mandy Fontana via Pixabay
Citește mai multe articole despre

Laptele este un aliment de bază în dieta zilnică și este recunoscut pentru beneficiile sale. Acesta conține nici mai mult nici mai puțin de 100 de substanțe necesare organismului: 20 de aminoacizi, adică pe toți, 10 acizi grași, 25 de vitamine și 45 de minerale.

Un simplu pahar de lapte îi oferă organismului 8% din doza zilnică recomandată de proteine, 24% din vitamina D, 28% din calciu, 22% fosfor, 13% seleniu, 18% din vitamina B12 și 35 de mg de acizi grași.

După compoziție, deosebim următoarele tipuri de lapte:

  • Integral – lapte natural, tratat termic, cu un conținut de grăsimi nu mai mic de 3,5 %
  • Normalizat – lapte obținut prin adăugare sau extragere de grăsime
  • Reconstruit – lapte cu adaos de lapte praf, apă, zer sau lapte concentrat
  • Degresat – lapte din care s-a extras grăsimea în vederea obținerii unui produs dietetic
  • Denaturat – lapte cu diferite adaosuri: zahăr, sare, conservanți, fructe, cacao, cafea, vitamine, proteine

Potrivit Eat By Date, odată ce a fost deschis, orice fel de lapte este bun pentru consum între 4 și 7 zile, dacă este păstrat în condiții optime la frigider. Dacă nu este deschis, laptele integral, natural, durează între 5 și 7 zile, laptele degresat durează 7 zile, iar laptele fără grăsimi și fără lactoză durează între 7 și 10 zile, după data trecută pe etichetă.

În ciuda beneficiilor pe care le are asupra organismului, fiecare dintre noi și-a format o părere despre lapte, despre cât de bun sau de rău este, despre cât timp este valabil, despre cât trebuie păstrat după ce a fost deschis și așa mai departe, așa cum se întâmplă de altfel cu orice alt lucru.

Pentru a nu mai arunca cantități importante de lapte înainte de a se strica cu adevărat, îți prezentăm în continuare câteva lucruri importante despre aceste aliment atât de consumat și atât de popular în întreaga lume.

Cât timp este valabil laptele din comerț este o întrebare care nu îți dă pace și al cărei răspuns nu l-ai aflat dintr-o sursă sigură până acum? Potrivit Reader’s Digest, unii spun că laptele poate fi consumat și la câteva zile după ce a trecut de data de expirare de pe ambalaj, alții consideră că trebuie aruncat la numai câteva zile după ce recipientul în care este comercializat a fost deschis.

Mai trebuie lămurit însă un alt lucru. Există o mare diferență între cuvintele care se folosesc înainte de data de expirare de pe recipientele de lapte. Atunci când scrie a se consuma de preferință înainte de se referă de fapt la calitatea laptelui și la faptul că după ce trece termenul menționat laptele încă este sigur pentru consum. Expiră la este o altă exprimare des întâlnită pe recipientele de lapte și se referă la data în care produsul începe să se strice și atunci nu mai este un produs destinat consumului. A fi vândut înainte de este o expresie care se adresează de fapt comerciantului și care îi indică data până la care produsul trebuie să părăsească raftul magazinului.

Trebuie menționat însă și un alt aspect important. Calitatea laptelui (și implicit cât de sigur este acesta pentru consum) nu se poate stabili numai în funcție de data care este trecută pe ambalaj. Acest lucru mai depinde și de tipul de lapte pe care l-ai cumpărat, de modul cum a fost el depozitat sau în funcție de ambalaj.

De-asemenea, dacă laptele a fost ținut în afara unui aparat frigorific mai mult de 2 ore, acesta nu mai este bun pentru consum.

Un alt lucru important de menționat este faptul că laptele nu trebuie păstrat pe ușa frigiderului pentru că acolo ar fi cel mai expus schimbărilor de temperatură de fiecare dată când deschidem frigiderul și se poate altera foarte ușor.

Îți amintești mereu cu plăcere de copilărie, nu-i așa? Iată un desert pe care cu siguranță nu l-ai uitat:

Lapte de pasăre

Beneficiile laptelui pentru organismului

  • Ajută la buna dezvoltare fizică și psihică în cazul copiilor și al tinerilor.
  • Este un ajutor de nădejde pentru organism în ceea ce privește întărirea imunității.
  • Laptele este principala sursă de calciu pentru organism, o substanță esențială pentru formarea și îngrijirea sistemului osos.
  • Laptele există în compoziția mai multor produse cosmetice. De ce? Pentru că este un produs care ajută la menținerea elasticității și fermității pielii, protejând-o de îmbătrânirea prematură.
  • Datorită conținutului bogat în calciu, potasiu și sodiu, laptele este considerat un aliment care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. De-a lungul timpului s-a demonstrat că acesta ajută la eliminarea colesterolului rău din sânge și la scăderea tensiunii arteriale în cazul persoanelor care se confruntă cu valori prea mari.
  • Laptele este o băutură care hidratează foarte bine organismul și care îl ajută să funcționeze în parametri normali.

Ce trebuie să știi înainte de a cumpăra lapte

  • Laptele are culoare albă cu o nuanţă gălbuie, care se accentuează în funcție de cantitatea de grăsime pe care o conține.
  • Gustul laptelui proaspăt este dulceag.
  • Mirosul laptelui este proaspăt și plăcut.
  • Cumpără lapte din vitrine frigorifice ce au temperaturi cuprinse între 4-6 C. Dacă temperatura este mai ridicată, riști să cumperi lapte alterat.
  • Ambalajul trebuie să fie curat, nedeteriorat.
  • Nu consuma lapte în stare crudă (proaspăt muls)! Fierbe laptele 3-5 min pentru a preveni infectarea cu diferiți agenți patogeni.
  • Laptele integral este cel mai bun datorită calităților sale nutriționale nealterate.
  • Citește cu atenție eticheta, termenul de valabilitate, compoziția laptelui și metoda de prelucrare.

Vezi care sunt alternativele dacă vrei să renunți o perioadă la lapte:

Pauză de la laptele de vacă. 5 tipuri de lapte vegetal de încercat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *