Vrei să pregătești o mâncare gustoasă, dar ți-ai dat seama că nu ai ingredientele necesare? Vine cineva în vizită și trebuie să încropești rapid un preparat pe care să îl pui pe masă?
Nu te îngrijora. Health.com a făcut o listă cu ingredientele care nu trebuie să-ți lipsească din bucătărie. Dacă le ai pe acestea în cămară vei reuși mereu să ai cu ce să-ți servești musafirii sau cu ce să-ți încânți familia dacă nu ai avut prea mult timp la dispoziție pentru mâncăruri sofisticate.
1. Pasta de tomate. Fie că este pregătită de tine acasă, fie că o cumperi din magazin, pasta de tomate este nelipsită din tocănițe, sosuri pentru paste, carne la cuptor sau ciorbă. Dacă o ai în casă, ai un aliat de nădejde în bucătărie.
2. Făina. Ai poftă de o pâine caldă, vrei să faci o prăjitură, ai un copil mofturos? Făina te va scoate din încurcătură de fiecare dată. Este imposibil să nu poți satisface dorințele familiei în materie de mâncare, chiar dacă pregătești turte pentru micul dejun, clătite pentru gustare, chifteluțe cu sos roșu și pâine caldă pentru prânz, sau un quiche Lorraine pentru cină.
3. Cereale și pseudo-cereale. Dacă vrei să faci niște ardei umpluți pentru masa de prânz ai nevoie de orez, dar dacă vrei să consumi la micul-dejun o budincă cu semințe de chia trebuie să treci și pe la raionul de pseudo-cereale atunci când mergi la cumpărături. Totul ține de gusturi și de felul în care îți place să mănânci: încă te ghidezi după rețetele bunicii sau ai trecut la stilul modern.
4. Ouă. Acestea nu trebuie să lipsească din frigider. Sunt sănătoase, constituie o bună sursă de proteine și se regăsesc pe lista de ingrediente din mai toate rețetele culinare.
5. Legume de toate felurile, în cât mai multe culori. De la usturoi, ceapă, cartofi și până la linte, broccoli sau cartofi dulci. Trebuie să ai cât mai multe legume în casă.
6. Carne. Carne de vită, de pește, de curcan sau de pui. Ba chiar și de porc, la ocazii speciale. Legumele sunt sănătoase, desigur, dar nu pot susține întreaga activitate a organismului de peste zi. Carnea este un produs de bază în bucătărie. Păstrează rezerve în congelator.
7. Fructe. Acestea satisfac necesarul de vitamine și minerale pentru organism. Se pot consuma ca atare sau pot fi introduse în smoothie-uri pentru micul-dejun, pot reprezenta o gustare sănătoasă sau se pot încorpora rapid în deserturi care să îi bucure pe cei din familie.
8. Condimente și verdețuri. Niciun preparat nu are gust dacă nu îi punem sare. Cum ar fi mâncarea de mazăre fără mărar sau ciorba fără pătrunjel? Mulți ar spune că sunt gustoase și fără, dar un plus de aromă și gust nu strică niciodată, nu-i așa?
9. Ulei. De el ai nevoie fie că trebuie să ungi tigaia pentru clătite, fie că trebuie să stropești puțin carnea pe care ai băgat-o în cuptor, fie că pregătești o omletă.
10. Brânzeturi, lapte, iaurt. În magazine găsim o mulțime de sortimente. Chiar dacă nu îți place brânza, cu siguranță ai un sortiment preferat de iaurt sau de chefir pe care îl consumi dimineața la micul-dejun. Lactatele fac minuni cu organismul nostru, da-le o șansă.
E prea lungă lista? Fiecare o poate adapta după propriul stil de viață. Însă nu trebuie să uităm niciodată alte două ingrediente esențiale în bucătărie: dragostea și voia bună.
PS Nu uita că toate alimentele de mai sus trebuie păstrate corespunzător pentru a nu-ți afecta sănătatea. Iată cum trebuie aranjate în frigider!