INTERVIU: Ela Crăciun – 3 copii, 2 cărți și 1 singură relație de lungă durată

Ela Crăciun lucrând la laptop Ela Crăciun - arhiva personală
Citește mai multe articole despre

Ela Crăciun este una dintre cele mai cunoscute bloggerițe de la noi din țară. Atât accesul la informație, cât și experiența celor trei sarcini au motivat-o să se implice intens în grupurile de pe rețelele de socializare în care se discuta despre parenting, un domeniu foarte fierbinte în ultimii ani. Activitatea de acolo a făcut-o să scrie și două cărți, iar succesul pe care l-a avut a fost urmat de multe alte realizări, în diferite domenii. Dar ca să nu vă dezvăluim noi prea multe, mai bine vedeți în continuare ce ne-a răspuns la întrebările de mai jos.

Ești mamă, soție, blogger și inspirație pentru multe femei. De unde ai atâta energie și care este sfatul pe care l-ai da cititoarelor „SoDelicious” pentru a bifa toate task-urile de pe lista zilnică?
Cred că totul ține de organizare și de mindset. Eu sunt o persoană organizată din fire. Am liste cu to do puse pe frigider, meniuri pentru o săptămână, îmi notez în agenda nelipsită lucrurile importante, chiar și cheltuielile pe care le fac. Această organizare îmi permite să cumulez activități pentru a scurta timpul acestora. De exemplu, dacă duc copiii la școală și este un magazin în drum, îmi fac cumpărăturile dimineața, nu mai plec încă o data seara. Dacă trebuie să filmez pentru blog, îmi rezerv o zi de muncă pentru ca a doua zi să pot sta cu copiii și să îmi rezerv 4 ore de mers prin parc. Cum spuneam, mindset-ul este important, pentru că primul meu gând nu este că “nu pot”. Eu mă trezesc dimineața cu siguranța că lucrurile se vor rezolva, oricât de dificile ar fi (și chiar se rezolvă).

Ești autoarea a două cărți foarte practice – 9 luni fără griji & 12 luni fără griji. Crezi că în România există un deficit în educația viitoarelor/actualelor mămici?
Am început să scriu aceste cărți dintr-o nevoie personală, aceea de a găsi răspunsuri la propriile mele întrebări. Pe parcurs, am descoperit că eu dețin o resursă prețioasă de informație, pe care alți părinți nu o au la îndemână: accesul rapid la medici și specialiști. Prin natura meseriei mele de jurnalist, dar și prin prisma faptului că am experiența celor 3 nașteri, am descoperit că pot răspunde și altor întrebări pe care tinerele mame le puneau pe grupurile de discuții în Facebook. Atunci mi-am dat seama că avem o problemă comună și aceasta nu era deficitul de educație, ci de informație. Pe net există multe articole despre o anumită temă, dar puține sunt documentate medical, cu asumarea responsabilității unui specialist. Eu am vrut (și sper că am reușit) să aduc informația mai aproape de părinții care nu o puteau obține imediat, atunci când aveau nevoie de ea.

Ai 3 copii de vârste diferite. Care sarcină a fost mai „complicată”?
Toate sarcinile mele au fost diferite, pentru că au venit într-un moment diferit al vieții mele. Dacă la prima sarcină aveam 23 de ani și lucrurile păreau ușoare, la ultima am descoperit că sunt mai precaută, iar corpul meu reacționează diferit la aceeași provocare. Din fericire, nu pot spune că am avut probleme în sarcină. Înainte să îl nasc pe Nicholas, am plecat de la o filmare direct spre spital. Probabil de aceea încă mai cred că aș avea curaj să o iau de la capăt. Deci, nu am avut nicio sarcină complicată din punct de vedere fizic. Ele sunt mai ușoare sau mai complicate din punct de vedere emoțional și psihic.

Care crezi că este cel mai mare mit legat de viața de mamă?
Că lucrurile vor fi la fel și după ce naști. Am vorbit cu multe fete care spun că nimic nu se va schimba și că vor dori să facă aceleași lucruri și după venirea pe lume a bebelușului. Sunt de acord să nu te schimbi ca femeie, să ai mereu aspirații și obiective personale, dar venirea unui copil schimbă ritmul vieții, pune la încercare viața de cuplu și te schimbă ca femeie. Eu cred că schimbarea este mereu în bine. Responsabilitatea care vine odată cu un copil îți dă armele de care ai nevoie să vezi viața cu mai multă maturitate. Este momentul în care un cuplu devine o familie, când nopțile nedormite din club se transformă în nopți nedormite lângă pătuțul celui mic. Este o frumusețe a schimbării pe care orice mamă o înțelege în final.

Ce te pasionează mai degrabă: gătitul sau mâncatul? Cât timp petreci în bucătărie? Cine te ajută cel mai des? Alesia îți moștenește calitățile de gospodină?
Nimeni nu poate spune că gătește 100% din pasiune. Prin urmare, nici eu nu fac excepție. Dacă ar fi din pasiune, aș găti numai budincă și salată, dar am o familie care așteaptă mâncare pe masă. Timpul petrecut în bucătărie este destul de mare, mai ales când gătim pentru toată familia, dar ați văzut în story-urile mele că folosesc și multe aparate care mă ajută. În plus, eu recunosc că o am ca ajutor pe mama. Ea este prima persoană la care apelez atunci când nu mai am timp să-mi îndeplinesc toate responsabilitățile. În plus, ne știe gusturile culinare, iar copiii adoră să fie răsfățați de bunătățile pe care le pregătește.

Relația mea cu dulciurile este cea mai lungă relație din viața mea.

În ceea ce privește dezvoltarea laturii mele de gospodină, cum se spune din popor, nevoia te învață, iar eu am fost întotdeauna o fire independentă și m-am responsabilizat singură, cu o rețetă în față și cu gândul că toată lumea poate găti. Am făcut-o încă din liceu. Pe atunci foloseam cartea de bucate a mamei. Pe măsură ce s-a dezvoltat internetul am simțit nevoia să împărtășesc experiența căpătată cu alte tinere aflate la început de drum. Alesia are și ea un program destul de încărcat la școală, merge și la baschet și uneori la înot și cred că are nevoie să fie copil în puținul timp pe care îl are liber. Atunci când suntem împreună acasă și gătesc, ea stă pe lângă mine și uneori mă și ajută, dacă vrea.

View this post on Instagram

A post shared by Ela Craciun (@elacraciun)

Există „pretențioși” în familia voastră? Cine este cel mai greu de mulțumit?
Nu pot spune că suntem pretențioși, însă avem gusturi și preferințe diferite. Mi se pare un lucru normal să respect dorințele fiecăruia, iar ca să fac acest lucru îi adun pe toți și stabilim în avans meniul săptămânii, astfel încât toată lumea să fie împăcată, iar eu să nu gătesc inutil și să mă mai lovesc și de nemulțumiri. De obicei, mesele noastre arată cam așa: Alex apreciază preparatele tradiționale, soțul meu alege întotdeauna varianta mai sănătoasă, iar Alesia n-a fost niciodată o gurmandă și preferă mâncarea ușoară. Nicholas nu este mofturos, dar încă îi gătesc rețete potrivite vârstei lui, iar pentru mine încerc să pregătesc rețete de dulciuri sănătoase, fără prea mult zahăr.

Aveți vreun fel de mâncare favorit, pe care îl gătiți împreună?
Timpul nu ne permite să pierdem vremea în bucătărie. Toți avem un program încărcat și sunt mulțumită dacă reușim să ne adunăm la masă, în fiecare zi. Prefer să gătesc repede și eficient, ca să am timp și pentru alte activități, de aceea apelez la electrocasnicele care înjumătățesc timpul de gătit. Nu cred că avem un singur fel de mâncare favorit. De-a lungul timpului am învățat să adaptez rețetele în așa fel încât să ne placă tuturor. Apreciem cu toții o supă caldă în zilele de iarnă, un desert delicios în weekend-uri sau gustări dimineața, când suntem pe grabă.

Diminețile tale presupun că sunt pline. Sari vreodată peste micul-dejun?
Foarte rar. În general, nu plec de acasă fără să mănând o omletă sau o porție de iaurt cu ovăz și fructe.

View this post on Instagram

A post shared by Ela Craciun (@elacraciun)

Tu cu ce te răsfeți după o zi grea?
Cu un ceai de ghimbir și o baie cu arome de cocos și lămâie.

Folosești vreun ingredient din bucătărie și în rutina ta zilnică de îngrijire a tenului/părului?
Castravetele, mierea și zațul de cafea. Fac un scrub minunat cu zaț și îmi hidratez tenul cu miere și castravete.

Se spune că există alimente care au diferite proprietăți (calmate, energizante, afrodisiace). Ai încercat vreunul? Ne recomanzi ceva anume?
Ghimbirul este preferatul meu. Este bun pentru imunitate și un energizant blând, după o zi obositoare.

În ce proiecte ești momentan implicată? Ce planuri de viitor ai?
Cel mai important proiect în acest moment este să fiu implicată în viața copiilor mei cât mai mult timp posibil, pentru că cresc atât de repede și îmi doresc să simtă toată dragostea pe care le-o port și vreau să apreciez momentele cu ei. Aștept să ne mutăm în casa cea nouă, în care vom avea mai mult spațiu pentru nevoile noastre crescânde. În plan profesional, sunt foarte ocupată cu blogul și cu filmările, atât pentru social media, cât și pentru emisiune. Aceste lucruri îmi ocupă destul de mult timp, dar am găsit un echilibru și sunt fericită.

Ai accepta provocarea de a participa la o emisiune culinară pe post de prezentator, sau, de ce nu, chiar de chef?
Ador provocările și fac televiziune cu pasiune, deci mi-ar plăcea să devin prezentatoarea unei emisiuni culinare, mai ales că gătesc mult acasă și sunt familiarizată cu acest domeniu. În schimb, cu toată experiența mea din bucătărie, n-aș putea să pretind că sunt un chef, pentru că nu am nicio calificare în acest domeniu și mă bazez doar pe gustul propriu și nu pe o experiență profesională.

La final… ești „nora” sau “nepoata” lui Moș Crăciun? 🙂
Nepoata lui Moș Crăciun.

Ce preferă Ela Crăciun

Gătitul acasă sau mâncatul în oraș?
Cred că depinde foarte mult de momentul în care îmi pui această întrebare. Zilele în care toată familia este acasă și avem un program încărcat, cu școală și activități, sunt cele în care voi răspunde fără să ezit că prefer să gătesc. Mâncatul la restaurant este o plăcere socială și ne-o rezervăm pentru weekend-uri, vacanțe și zilele în care putem sta liniștiți la masă în oraș. În plus, preferințele culinare ale familiei noastre sunt diverse și îmi este mai simplu să le gestionez acasă, unde știu exact că voi găsi în frigider ceea ce am nevoie. Mărturisesc că mai comand salate din oraș, atunci când am mult de lucru și nu am timp să gătesc, dar asta este valabil doar pentru mine.

Oriental sau tradițional?
Dacă îmi veți urmări feed-ul de Instagram sau Facebook de sărbători, veți vedea cât de mult îmi place mâncarea tradițională. Pentru mine, mâncarea de la mama de acasă nu poate fi înlocuită de nimic, este “food for the soul” și nu numai. La mine acasă, îmbin clasicul cu arome orientale. Îmi place să îmi manifest creativitatea în bucătărie și nu respect mereu rețetele originale. Le adaug arome sau ingrediente care mie îmi plac, iar asta ține monotonia departe de bucătărie. Oriental mănânc la restaurant sau în excursiile în Dubai sau Istanbul, unde îmi fac provizii de ingrediente.

View this post on Instagram

A post shared by Ela Craciun (@elacraciun)

Dulce sau picant?
Relația mea cu dulciurile este cea mai lungă relație din viața mea. Mereu spun asta când trebuie să trădez o amandină pentru o mâncare de legume crude sau un bol de fructe. Iubesc dulciurile, nu cred că pot renunța la ele și continui să îmi exprim bucuria pe conturile mele de socializare, ori de câte ori ajung într-o cofetărie.

Fructe de mare sau fructe de pădure?
Amândouă.

Murături sau trufe de ciocolată?
Ați spus ciocolată? Da, trufe să fie!

Șampanie sau gin?
De obicei, nu consum alcool. Dar dacă există momente festive în care o fac, voi alege șampania. Pentru mine, șampania este mai mult o experiență socială, festivă, nu neapărat o băutură.

Amandine sau savarine?
Chiar trebuie să aleg?

Ce nu ai mânca niciodată?
Gândaci sau alte vietăți din țări exotice. Am fost într-un concediu în Thailanda și nu am putut să mă ating de ele.

Cu ce mâncare asociezi copilăria?
Cu prăjiturile de la bunica.

Cel mai mare dezastru în bucătărie a fost când…
Am gătit cu sora mea în pandemie.

Care este restaurantul preferat din București?
Fratellini, pentru că au cea mai bună amandină .

Cu ce mâncare te-ai lăsa cucerită/ai putea cuceri pe cineva?
Cu prăjituri.

Ce nu îți lipsește niciodată din frigider?
Am frigiderul plin cu lactate, legume și fructe.

Ela Crăciun

Ela Crăciun – arhiva personală

Rețeta preferată a Elei Crăciun, pe care ar recomanda-o și cititorilor SoDelicious este…
Bineînțeles, o prăjitură cu rubarbă pe care ne-o pregătea bunica când eram copii. Obțin 6 porții cu următoarele ingrediente:

• 4 ouă
• 120 de grame de zahăr
• 120 de grame de făină
• 1 praf de sare
• 4-5 tulpini de rubarbă
• 1 linguriță cu praf de copt
• 1 cubuleţ de unt
• zahăr vaniliat pentru pudrare

Mod de preparare:
Încep prin a preîncălzi cuptorul la 180 de grade, apoi mă ocup de rubarbă. Spăl tijele și le tai în cubulețe de aproximativ 1 centimetru. Dacă sunt fragede, nu le mai curăț de pielița lucioasă, însă dacă par mature, îndepărtez partea ațoasă.
Sparg ouăle și le pun într-un vas, fără să le separ, adaug zahărul, un praf de sare şi amestec cu cu mixerul până când compoziţia este omogenă și îți măreşte volumul.
Adaug treptat făina cernută amestecată cu praful de copt şi omogenizez cu o lingură, cu mișcări largi, ca să rămână aerată și să devină pufoasă.
Pun aluatul în tavă tapetată cu unt şi faină și adaug rubarba deasupra.
Coc prăjitura la 180°C pentru aproximativ 30 de minute.
Dacă nu dispare imediat de pe masă, o las aproximativ 10 minute să se răcească, apoi o pudrez cu zahăr vanilat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *