INTERVIU: cum a slăbit NAVI mai mult de 30 de kilograme

Navi NAVI, fotografie din arhiva personală
Citește mai multe articole despre

Navi este o artistă care se simțea sexy când avea peste 80 de kilograme, dar care a înțeles cât de importantă e și sănătatea fizică, nu doar cea psihică. A avut curajul să apeleze la o operație controversată, dar care i-a schimbat viața! Află cum a devenit din “grasă și frumoasă”, o femeie suplă, dar cu aceleași calități vocale pe care fanii i le apreciază dintotdeauna!

Ești cunoscută pentru melodiile tale și energia bună pe care o transmiți, dar și pentru curajul pe care l-ai avut, apelând la operația de micșorare a stomacului. Ce te-a determinat mai exact să faci acest pas? Ai inspirat/influențat la rândul tău și alte persoane?
Muzica mea este cel mai important lucru pentru mine, coordonata centrală a vieții mele. Muncesc pentru visul meu de la 12 ani și asta a însemnat adesea și un program infernal, cu nopți nedormite, repetiții, sesiuni nocturne de studio și mâncare puțină (pentru că, având genetic tendințe de îngrășare, ca să mă mențin la o greutate „normală”, era cu foame și restricții).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NAVI (@navisongs)

În 2018 am decis să fac ceva pentru mine și, pentru prima oară, să-mi prioritizez și sănătatea, deoarece nu-mi doream să ajung la diabet și alte probleme asociate obezității. Nu a fost neapărat vorba de curaj, cât de extenuare după o viață plină de diete fără succes și de faptul că voiam să trăiesc liber și frumos, fără să mai am stresul mâncării și amenințarea diabetului.

De când am făcut public faptul că mi-am micșorat stomacul, la 6 luni după intervenție, am primit mii de mesaje de la oameni din toată țara care mă întrebau despre experiență. În cele din urmă am ajuns un soi de Ambasador Bariatric. Sunt parte a unui program de voluntariat început de Spitalul Ponderas – Regina Maria, unde oamenii pot suna gratuit la *8700, iar eu sau alți pacienți din program le vorbim deschis despre experiența noastră.

Greutatea a fost dintotdeauna o problemă sau ceva a declanșat acest fapt, de a lua în greutate peste 30 kg?
Da, a fost mereu o problemă. De când mă știu, am fost copilul plinuț, ulterior adolescenta anorexică și tânăra mereu la dietă. Din păcate, există foarte puține soluții sustenabile să te bați cu genetica – iar chirurgia bariatrică a fost alegerea potrivită pentru mine.

Multă lume, în general cei care nu au avut probleme de greutate niciodată sau care au slăbit la un moment dat dramatic cu diete restrictive, consideră că a slăbi e o chestiune de voință. Eu am fost acolo și știu că toată voința și hotărârea din lume nu te pot ține pe picioare când mănânci sub 1000 de calorii și muncești peste 15 ore pe zi. Nu poți trăi așa la infinit, pe foame și stres. Pur și simplu nu mai dai randament. Normal, totul e o chestiune de echilibru: acum, pentru mine ca pacient bariatric, 1000-1200 de calorii pe zi e norma, dar organismul meu își ia imediat tot ce e mai bun din puținul pe care îl consum și am o energie aproape infinită. Cu toate astea, am înțeles de la echipa mea medicală și că 7-8 ore de somn pe noapte sunt o condiție esențială ca să fiu sănătoasă – și mă țin de acest lucru.

Cum era Navi în urmă cu 5 ani? La ce diete ai apelat sau ce alte măsuri ai luat pentru a slăbi?
În 2016 începusem un soi de body positivity journey deja, după o viață de diete eșuate. Cumva, viața m-a forțat să mă privesc mai atent în oglindă și să văd o femeie sexy, puternică, ceea ce eram – grasă și frumoasă, îmi place mie să zic. Cam acum 5 ani am început să am cu adevărat încredere în mine, să mă iubesc și mă apreciez, indiferent de numărul de pe cântar.

INTERVIU: cum a slăbit NAVI mai mult de 30 de kilograme - 1

În 2017, când mi-am lansat primul album și am atins și cea mai mare greutate a mea ever, 86.7 kg, eram practic și mai grasă, și mai fericită ca niciodată până atunci. Mă îmbrăcam sexy pe scenă, transmiteam o energie electrizantă (din spusele celor din jur) și eram gata să cuceresc lumea.

În 2018 am luat decizia să mă operez, pentru că voiam să fac ceva PENTRU MINE înainte de împlini 30 de ani, ceva pentru sănătatea mea, dar dintr-un loc plin de iubire. Voiam să se termine cu foamea, stresul, riscul de diabet – și nu mai voiam să fiu doar sexy și frumoasă, ci și sănătoasă.

Consideri că este o presiune socială mai mare asupra femeilor legată de slăbit, decât asupra bărbaților?
ABSOLUT!

Cât de mult te-ai inspirat din experiențele tale, pentru a compune diverse melodii?
Majoritatea pieselor mele sunt autobiografice – sau inspirate din poveștile pe care oamenii mi le spun. Am eu ceva, un soi de magie aș zice, de își deschid oamenii inima în fața mea.

De când lucrez la al doilea album, am fost întrebată și dacă viața frumoasă și liniștită pe care o trăiesc acum e un teren fertil pentru compoziție, în comparație cu zbuciumul ultimilor ani. Simt că am trăit intens cât să-mi fac un bagaj de “vise interzise” și înainte să mă așez la casa mea, trăiesc momente atât de intense și acum alături de Andrei (soțul meu), sunt oricum destul de prinsă în mintea și imaginația mea – așa că am despre ce scrie.

Au fost momente când ai apelat la terapia prin muzică? Care este stilul muzical care te reprezintă cel mai mult?
Nu neapărat efectiv – muzica e terapia și balsamul meu pentru suflet anytime. Știi cum se zice, că pisicile torc și când le doare ceva. Pentru mine, cântatul are același efect.

INTERVIU: cum a slăbit NAVI mai mult de 30 de kilograme - 2

Ce a fost mai greu: să iei decizia de a te opera sau să te acomodezi la noul stil de viață? Cine te-a susținut cel mai mult?
Cel mai greu a fost drumul de la gând la decizie: a fost vorba de 4 ani de documentare și pus în balanță. În momentul când am decis să o fac, eram deja pregătită – mental, financiar, studiasem problema pe toate părțile, așadar m-am acomodat imediat și am trecut super-lin prin întregul proces.

Cel mai mult m-au susținut soțul meu, Andrei, și prietenul meu, Marian, precum și dr. Ionuț Hutopilă, dr. Oana Dumitrache și echipa minunată de la Ponderas. Restul lumii a aflat abia după.

Cui se recomandă tipul de operație (gastric sleeve) pe care tu ai făcut-o?
Doar un chirurg bariatric poate spune dacă o anumită persoană este un candidat pentru chirurgia bariatrică. În principiu, dacă ai indicele de masă corporală peste 30 sau mai mult de 30-40 kg de slăbit și dietele s-au dovedit ineficiente pe termen lung (există multe motive și patologii care conduc la asta), gastric sleeve poate fi o soluție sustenabilă pentru toată viața. E un restart pentru organism și o șansă la o viață sănătoasă și echilibrată.

Cum a decurs recuperarea după operație? Ți s-a recomandat un regim special? Ce alimente aveai voie să consumi și… în ce cantități?
A fost foarte frumos și lin, am senzația că unii oameni încă nu mă cred când spun că nu m-a durut absolut nimic. Nu am nici măcar cicatrici. A fost o experiență definitorie, dar una care nu m-a șocat, deranjat sau traumatizat în niciun fel.

Iar în prima lună, da, există un regim post-operator strict (protocolul fiecărui medic este ușor diferit – și în funcție de pacient, uneori) de la care nu ai voie să te abați sub nicio formă. E ca și cum ai învăța să mănânci din nou – și seamănă cu diversificarea la bebeluși, pentru că e ca și cum stomăcelul tău ar fi proaspăt venit pe lume. În primele zile (sau chiar prima săptămână) ai voie doar lichide – apă, ceai, supă clară, apoi vreo săptămână-două doar piureuri moi, apoi piureuri mai consistente, apoi se trece ușor la solide, după controlul de o lună.

Câteva luni nu am avut voie roșii și citrice, apoi le-am introdus ușor-ușor. Acidulat nu voi avea niciodată (nici măcar apă minerală) și nici extrem de picant.

Acum, la aproape 3 ani de la operație, mănânc absolut orice (dar fac alegeri sănătoase și nutritive pentru că vreau eu) și consum cam 100-130g la o masă.

În afară de stilul alimentar adoptat (ref.: vegetarian), practici vreun sport? Cum te menții în formă? La ce greutate vrei să ajungi?
Sunt, mai nou, pescatariană (ovo-lacto-vegetariană și mănânc și pește), fac fitness de 4-5 ori pe săptămână, acasă, după video-urile de pe YouTube ale trainer-ului meu, Andreea Monteiro. De altfel, Andreea este cea care îmi trimite săptămânal o dietă personalizată și un program de exerciții adaptat corpului meu și axat exact pe zonele pe care vrem să le lucrăm, în cadrul programului ei, Shapes.

Pe lângă asta, sunt mare fană a plimbărilor lungi și a mersului pe munte – abia aștept să fie cald din nou! Vara trecută am urcat împreună cu soțul și prietenul meu cel mai bun pe Vf. Moldoveanu, Omu, Viștea Mare, Ciucaș… și avem planuri frumoase și pentru următorul sezon!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NAVI (@navisongs)

Greutatea mea ideală, pentru înălțimea mea și conform celor spuse de medicul meu, este de 50 kg. Sunt la această greutate de peste 2 ani și aici vreau să rămân.

Cum arată „meniul zilei” pentru tine? Cât timp aloci pentru prepararea meselor? Cânți în timp ce gătești?
După cum spuneam, urmez o dietă personalizată de menținere creată de Andreea Monteiro, specialist în nutriție și fitness. Azi, când răspund la acest interviu, este miercuri, așa că voi mânca așa:

• Mic-dejun: smoothie proteic cu fructe de pădure
• Prânz: hummus cu salată de crudități și wasa
• Gustare: batonaș proteic
• Cină: curry de legume

Îmi plac rețetele și propunerile Andreei pentru că nu ocupă mult timp, le pot face chiar și eu ușor și pe fugă – și da, uneori cânt sau ascult podcast-uri despre muzică în timp ce pregătesc mâncarea.

La studio probabil petreci foarte mult timp și există un consum energetic destul de mare. Care sunt alimentele care te ajută să te concentrezi, să faci față zilelor mai stresante, dar și care îți dau cea mai mare energie?
Batonașele proteice sunt viața mea. Le țin mereu pe aproape și, decât să mănânc din pizzele clienților sau colegilor, mai bine mușc batonul. Asta nu înseamnă că, din când în când, nu sar și eu la pizza.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NAVI (@navisongs)

Cu ce ai înlocuit proteina animală?
Practic, când eram ovo-lacto-vegetariană, îmi luam proteina din ouă, brânzeturi, linte, fasole. Acum mănânc ocazional și pește. Paradoxal, însă, niciodată nu am avut probleme sau deficiențe și acest stil de viață mi-a adus doar bucurie și echilibru.

Folosești vreun ingredient anume înainte de concerte? Sau ouăle crude sunt doar un mit?
Yack… Nu! Singurele ingrediente pentru un concert reușit sunt, pentru mine, repetițiile temeinice, odihna în seara de dinainte, sunetul bun și emoția. Cât de dor îmi e de concerte, nu ai idee! Aș bea toate ouăle crude și scârboase din lume doar ca să am șansa să cânt mâine pe o scenă – abia aștept să ne întoarcem la NORMALITATE.

Cine gătește mai des voi acasă? Tu sau soțul? El este tot vegetarian?
Soțul meu este genial nu doar cu chitara și aparatul foto, ci și cu mâncarea. El gătește cel mai des dintre noi pentru că o face cel mai bine. Și da, el este tot pescatarian ca mine și înainte am fost amândoi vegetarieni.

Tu cu ce te răsfeți după o zi grea?
O baie fierbinte cu lumânări, o carte bună și un pahar de vin.

Ce proiecte profesionale ai pentru viitor? Dar personale?
Lucrez intens la piese noi: am două featuring-uri adorabile cu două voci masculine WOW pe care le pregătesc, și e pe drum și noul single. În rest, am decis că pentru mine 2021 este The year of LEARNING, așa că studiez și mă perfecționez zi de zi, vocal și pe partea de studio. Personal, doar multă dragoste.

Ce preferă NAVI

Ceai sau cafea?
Multă cafea și puțin ceai.

Dulce sau sărat?
Sărat.

Hummus sau cremă de brânză?
Hummus.

Japonez sau grecesc?
Japonez.

Fructe de mare sau fructe de pădure?
Fructe de pădure.

Rose sau gin?
Rose.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NAVI (@navisongs)

Cheesecake sau pancakes?
Pancakes proteice.

Ce nu ai mânca niciodată?
Măsline.

Cu ce mâncare asociezi copilăria?
Covrigii cu brânză – orădenii știu!

Restaurantul preferat este…
Era Bellini, dar s-a închis…

Cu ce mâncare te-ai lăsa cucerită/ai putea cuceri pe cineva?
Andrei mă dă pe spate de fiecare dată cu pastele lui din orez cu legume, sunt geniale, atât de gustoase și sănătoase. Eu mă abțin de la gătit când vreau să-l impresionez. Mai bine caut un film bun sau un loc frumos unde să mergem.

INTERVIU: cum a slăbit NAVI mai mult de 30 de kilograme - 3

Navi și soțul ei, Andrei. Fotografie din colecția personală.

Ce nu îți lipsește niciodată din frigider?
Avocado, apa rece și brânzeturile franțuzești.

Rețeta preferată a lui NAVI, pe care ar recomanda-o și cititorilor SoDelicious este…
Omleta cu somon sau avocado toast – ambele sunt mic-dejunuri pline de energie și nutrienți buni. Pentru seri romantice, ÎNTOTDEAUNA paste Quattro Formaggi și niște vin.

Mai multe detalii despre operația la care a apelat Navi, găsiți și în interviul video pe care l-a acordat pentru site-ului Asterya.

Iar mai jos ai cea mai nouă piesă a artistei, Universuri paralele. Pentru mai multe melodii poți intra pe canalul ei oficial de YouTube.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *