INTERVIU: Radu Dumitrescu dezvăluie 3 greșeli de evitat la MasterChef

INTERVIU: Radu Dumitrescu dezvăluie 3 greșeli de evitat la MasterChef - 1
Citește mai multe articole despre

Dacă ai ajuns până aici, există o foarte mare probabilitate ca și tu să urmărești MasterChef, consacratul show despre arta culinară. Indiferent dacă deja gătești sau dacă încă îți dorești să te aventurezi în bucătărie, noi îi vom “perpeli” cu întrebări în numele tău pe cei trei jurați. Pentru început, l-am găsit în toane bune la el în bucătărie, pregătind ceva cu pește, pe Radu Dumitrescu

Ce îl pasionează pe Radu Dumitrescu mai degrabă: gătitul sau mâncatul?
Păi, ambele. Merg mână în mână și nu se poate altfel. Învață să mănânci ca să înveți să gătești, gătești ca să înveți să mănânci. Un truism foarte adevărat.

În trecut ai fost director de bancă și grădinar. Ai învățat ceva din aceste experiențe care să te fi ajutat în activitatea de chef? Dar ca jurat MasterChef, te folosești de ele?
Orice moment al vieții te definește, dar te și pregătește pentru următorul. De la grădinărie am învățat să respect pământul, de acolo ne vin toate pentru bucătărie, iar de la bancă am învățat să fiu analitic și cerebral, și astea mă ajută la tigaie. Deci da, le-am aplicat și la MasterChef.

Care este prima rețetă pe care ai gătit-o?
Sincer, nu-mi mai aduc aminte, dar știu că ceva cu ouă, zahăr și multă cacao. Eram cu fratele meu și a ieșit ceva oribil, am mâncat tot și am avut ceva probleme cu stomacul multe zile. Eram mici și fraieri. 🙂

Cum ai descrie stilul tău de gătit?
Copilăros, serios, urban, autentic, venit de pe ulița aia a copilăriei în care stăteam vara, cu tălpile goale.

Ce preparat îl reprezintă cel mai bine pe Radu Dumitrescu?
Nu am un răspuns concret aici, dar cred că peștele este ingredientul meu preferat.

Mâncăm ca să ne hrănim sau mâncăm ca să creăm legături?
Mâncăm să ne hrănim legăturile. Mâncarea este mai mult decât combustibil, iar în jurul ei gravitează viața noastră, deși uneori nu ne dăm seama.

Vinul trebuie să completeze mâncarea sau mâncarea trebuie să se potrivească vinului?
Ambele merg mână în mână, fără discuție. Eu, personal, nu pot bea vin dacă nu am nimic în farfurie. Atunci când mi-e sete, beau apă. 🙂

Crezi că și bărbații resimt o presiune socială legată de slăbit sau aceasta este specific feminină? Cum ai reușit să slăbești, mai ales gătind?
Important e să ne acceptăm așa cum suntem, grași sau slabi. Suntem în 2022 și e normal să avem o viață sănătoasă, de aceea cred că e bine să facem sport. Eu gust când gătesc, sunt atent la ce și cât mănânc, am perioade când pun câteva kilograme, dar am marele noroc că-mi place mișcarea și le dau repede jos. Am un organism bun și mulțumesc genelor pentru asta.

Radu Dumitrescu alături de mama sa

Unii spun că gastronomia românească are mâncăruri prea grele și cam nesănătoase, alții că mai nimic nu e pur românesc în ea în afară de mujdei (Dan Alexe în cartea sa „Dacopatia și alte rătăciri…”). Care este părerea ta?
Dan Alexe a mâncat, probabil, foie gras în copilărie. NU sunt de acord deloc cu aceste afirmații, bucătăria românească este bucătăria bunicilor noștri și a moșilor bunicilor noștri. A luat câte ceva de la toți care s-au perindat prin casele noastre de-a lungul istoriei. Și bine a făcut. Este o bucătărie sezonală, elegantă pe alocuri, cu gusturi simple, dar atât de minunate.

Ce compromis nu ai face niciodată atunci când vine vorba de mâncare?
Să mint ingredientul și clientul.

Unde te vezi la bătrânețe? Până când vrei să rămâi în bucătărie? Ce alte profesii te mai atrag?
Îmi doresc o cârciumă pe plajă, cu câteva mese, să deschid când am eu chef, să gătesc doar ce simt, nu mai mult de două-trei feluri zilnic, iar mai încolo aș vrea să învăț să fiu cizmar; mi se pare ceva absolut senzațional.

Ce preferă Radu Dumitrescu

Tradițional sau molecular?

Tradițional, dar gătit corect, cinstit, cu gust.

Usturoi sau lemongrass?

Ambele? Cu puțin chili și puțin unt, bombă!

Chef sau bucătar?

Bucătar. Punct!

Amandine sau savarine?

Câte 3 din fiecare, te rog.

Cu ce mâncare asociezi copilăria?
Saramura de pește cu leuștean verde din tufa de lângă gardul lui Amza, vecinul.

Cel mai mare dezastru în bucătărie a fost când…
Aveam cârciuma plină, eveniment privat și s-au oprit gazele. 🙂

Care este locul din lume unde ți-ar plăcea să mai deschizi un restaurant?
La mine la țară, pe malul Dunării.

Cu ce mâncare te-ai lăsa cucerit/ai putea cuceri pe cineva?
Cu champagne de bună calitate.

Ce greșeală a unui concurent i-ar atrage automat descalificarea din concurs?
• să guste cu lingura și să o pună, din nou, în oală;
• să nu se spele bine pe mâini;
• să nu asculte niște sfaturi directe, sincere, venite din experiență și nu din superioritate;

Chestii de bun simț 🙂.

Rețeta pe care Radu Dumitrescu ar recomanda-o și cititorilor SoDelicious este…
Pâine caldă, unt, slană de cea mai bună calitate și șampanie… Încerci și începi să crezi în divinitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *