STUDIU: Introducerea timpurie a glutenului în dieta unui bebeluș ar putea preveni boala celiacă

gluten la copii Introducerea glutenului în dieta unui bebeluș ar putea preveni boala celiacă Imagine de StockSnap, Pixabay

Un studiu realizat recent la King’ s College din Londra, arată că introducerea timpurie (încă de la patru luni) în dieta bebelușilor a unei cantități semnificative de gluten ar putea fi o metodă eficientă de prevenire a dezvoltării bolii celiace.

În primele luni de viață ale bebelușului, părinții sunt deseori bombardați de o mulțime de informații, unele dintre acestea chiar contradictorii. Recomandările oscilează între o introducere timpurie a anumitor alimente sau mai târzie pentru altele. Cerealele sunt printre primele alimente introduse la începutul diversificării, iar cele mai recente recomandări ale Societății Europene de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică sunt de a introduce glutenul între 4 și 12 luni. Grâul face parte din categoria cerealelor care conțin gluten, alături de secară și orz. Glutenul este unul dintre alergenii cei mai răspândiți.

Ce este boala celiacă și cum se manifestă?

Boala celiacă este o afecțiune cronică autoimună cauzată de intoleranța la gluten, ce duce la inflamația mucoasei cauzatoare de malabsorbție. În prezent nu există nicio modalitate de prevenire a bolii celiace, afecțiunea fiind tratată prin excluderea pe termen lung a glutenului din dietă. Chiar și cea mai mică cantitate de gluten prezentă în dieta persoanelor care suferă de boala celiacă le poate crea neplăceri acestora. Ca urmare, poate deteriora mucoasa intestinală, ducând la absorbția inadecvată a mineralelor și nutrienților, rezultând simptome precum balonare, vărsături, diaree, constipație și oboseală.

În cazul copiilor, simptomele bolii celiace pot apărea foarte devreme (între 4 și 24 luni) și constau în diaree cronică, distensie abdominală (creșterea în volum a abdomenului), scădere ponderală, tulburări de creștere. De asemenea, pot apărea frecvent stări de vomă, anorexie, paloare, stări de iritabilitate și, mai rar, constipație sau durere abdominală recurentă. Este important ca diagnosticul să fie pus cât mai repede. În caz contrar, copiii pot prezenta anemie prin carență de fier și/sau acid folic, tulburări de coagulare, pubertate întârziată.

Introducerea glutenului mai devreme în alimentația copiilor poate preveni boala celiacă

Potrivit studiului amintit mai sus (realizat pe termen lung), introducerea unei cantități mari de gluten în alimentația unui bebeluș de patru luni (etapă care coincide cu debutul diversificării în unele cazuri), l-ar putea împiedica pe acesta să dezvolte ulterior boala celiacă. Se crede, de asemenea, că acest plan de dietă ar putea avea un impact și asupra altor boli autoimune. Constatările cu privire la introducerea glutenului foarte devreme în dietă au rezultat din studiul despre toleranțe alimentare, realizat în urmă cu aproximativ 10 ani în Marea Britanie. Studiul a urmărit dacă introducerea timpurie a anumitor alimente (lapte, ou, arahide, susan, pește și grâu) la sugari ar putea preveni dezvoltarea alergiilor.

„Acesta este primul studiu care demonstrează că introducerea timpurie a unor cantități semnificative de grâu în dieta unui bebeluș, înainte de vârsta de șase luni, poate preveni dezvoltarea bolii celiace. Această strategie poate avea, de asemenea, implicații pentru alte boli autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1″ – Gideon Lack, autorul principal al studiului și profesor de alergie pediatrică la King’ s College din Londra.

În ce a constat studiul?

Sugarii vizați de studiu au primit 4 grame de proteine ​​din grâu pe săptămână, de la vârsta de patru luni. Mai exact, aceștia au primit două fursecuri, reprezentând astfel o porție de grâu adecvată vârstei. La vârsta de trei ani, 1.004 de copii au fost testați pentru a se verifica prezența de anticorpi antitransglutanimază tisulară (tTG), un indicator al bolii celiace. Cei cu niveluri crescute de anticorpi au fost îndrumați către un specialist, pentru a li se face un test suplimentar. La copiii la care s-a amânat introducerea glutenului până la vârsta de șase luni, prevalența bolii celiace la vârsta de trei ani a fost peste așteptări (1,4%). Cercetătorii studiului EAT au observat că șapte dintre cei 516 copii (1,4%) din grupul de control standard dezvoltă boală celiacă. În schimb, dintre cei 488 de copii care au primit gluten în alimentație de la vârsta de patru luni, niciunul nu a dezvoltat boală celiacă.

Concluzia cercetătorilor

Cercetătorii citează încă patru studii cheie randomizate înaintea acestui studiu, dar nu au găsit dovezi convingătoare care să confirme că introducerea glutenului foarte devreme în alimentația copiilor ar putea reduce în mod eficient riscul de boală celiacă. Doar unul dintre studiile anterioare a introdus glutenul în dieta unui sugar înainte de vârsta de șase luni. În plus, studiul EAT a implementat o doză semnificativ mai mare (de patru ori mai mare) de gluten decât orice studiu anterior. Așadar, acestea sunt doar dovezi preliminare ale acestei asocieri. Studiul nu face apel la schimbarea recomandărilor privind dieta sugarilor dar, în schimb, sugerează că dovezile necesită în mod clar studii mai aprofundate care să întărească și să confirme constatările anterioare.

Indiferent de rezultatele studiilor, consultă întotdeauna medicul pediatru atunci când faci schimbări în alimentație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *