Lămâia, un ajutor de nădejde pentru curățenia bucătăriei

Lămâia, un ajutor de nădejde pentru curățenia bucătăriei - 1 Lămâia, un ajutor de nădejde pentru curățenia bucătăriei Foto: Pixabay
Citește mai multe articole despre

Lămâia nu este doar un aliment extrem de prețios și versatil, dar este și un excelent antibacterian natural. Ceea ce face ca lămâia să fie soluția perfectă pentru curățarea și dezinfectarea suprafețelor bucătăriei.

Astfel, vei da deoparte substanțele chimice puternic mirositoare și dăunătoare tractului nostru respirator. Totodată, vei fi uimit de eficiența lămâii folosită pentru curățenia bucătăriei. Lămâia curăță, dezinfectează  și parfumează o serie de suprafețe. Să descoperim puterea ei magică!

Iată 10 utilizări ale lămâilor, la care poate nu te-ai gândit:

1. Curăță și dezodorizează frigiderul

În frigider, fiind un loc de depozitare delicat, nu este recomandat să folosești substanțe chimice pentru curățare, deoarece agenții chimici ar putea intra în contact cu alimentele și băuturile care sunt păstrate în acest spațiu. De aceea, lămâia este soluția perfectă pentru a curăța frigiderul. Pur și simplu înmoaie un burețel în apă cu lămâie și șterge toate suprafețele. Vei îndepărta astfel bacteriile și vei împrospăta mirosul frigiderului.

O altă sugestie: pune puțin bicarbonat de sodiu într-un bol mic, adaugă 8 picături de ulei esențial de lămâie și așază bolul descoperit pe un raft sau pe ușa frigiderului. Această combinație va menține un miros proaspăt în frigider.

2. Soluție anti-mucegai

Ia o cană și amestecă o lingură de zeamă de lămâie și una de bicarbonat și apoi aplică pasta pe suprafețele afectate de mucegai. Soluția va ajuta la eliminarea ciupercii și la îndepărtarea murdăriei. Dacă adaugi pasta la o diluție de 1:1 oțet în apă și o aplici cu un pulverizator, nimic nu-i va rezista.

3. Pentru curățarea tocătoarelor

Conform unor studii, unul dintre cele mai murdare accesorii din bucătărie este tocătorul din lemn, deoarece este folosit în diverse scopuri și în cele mai multe cazuri este doar clătit cu apă. Lemnul este un material poros care tinde să absoarbă mirosurile și, prin urmare, curățarea acestuia cu detergent ar putea menține zile întregi mirosul chimic. În schimb, cu doar o jumătate de lămâie pe care o treci pe toată suprafața lemnului, vei obține o curățare a acestuia în profunzime, eliminând mirosurile și bacteriile. Și nu doar tocătorul poate fi curățat astfel, ci toate suprafețele pe care pregătim mâncarea. Sucul de lămâie curăță în mod natural, fără a lăsa reziduuri chimice și fără a contamina alimentele.

Iată cum să procedezi: presară două linguri de sare grunjoasă pe suprafața de lucru, apoi stoarce peste sare o jumătate de lămâie. Lasă amestecul să acționeze cinci minute, apoi clătește bine cu apă. Lași să se usuce și gata, aste e tot!

4. Ajutor pentru a îndepărta rugina

Amestecă bine într-un bol trei linguri de sare și una de lămâie, apoi aplică pasta pe suprafețele afectate de rugină. Cu o periuță de dinți sau cu o perie, freacă atent și apoi lasă amestecul să acționeze aproximativ 30 de minute. După acest timp, curăță și clătește cu atenție locul. Vei constata cum suprafața și-a recăpătat strălucirea, fără un fir de rugină.

5. Detergent de vase

Pentru resturile de mâncare grase depuse pe vase, lămâia este cea mai bună metodă de a curăța fără efort. Ia o jumătate de lămâie și freacă cu atenție vasele murdare, lăsând să acționeze câteva minute. Puterea de curățare a lămâii va dizolva grăsimile și reziduurile alimentare din vasele care pot fi apoi curățate rapid și ușor.

6. Ajutor pentru curățarea cuptorului cu microunde

Vrei să dezinfectezi cuptorul cu microunde, să îl parfumezi și să elimini bacteriile? Pune în cuptor o cană cu apă și mult suc de lămâie, pornește cuptorul și lasă să acționeze timp de 10 minute. La sfârșitul timpului, cu o cârpă uscată elimină toată murdăria. În interior va rămâne un miros curat, de prospețime.

7. Soluție pentru curățarea fierbătoarelor, ceainicelor și cafetierelor

Acestea sunt obiecte foarte delicate care nu pot fi curățate cu produse industriale din cauza tipului lor de utilizare, dar care tind să acumuleze săruri minerale în interiorul lor. Pentru a le curăța în profunzime, pune câteva felii de lămâie cu multă apă în aparat și lasă câteva ore să acționeze. Orice impuritate va fi eliminată rapid și ușor. Este o metodă naturală care nu va modifica aroma finală a cafelei, a ceaiului sau a apei.

Lămâia, un ajutor de nădejde pentru curățenia bucătăriei - 2

Taie câteva felii de lămâie și pune-le în aparatul pe care vrei să-l cureți. Foto: Pixabay

O altă variantă: Umple vasul filtrului de cafea (sau al fierbătorului, ceainicului) cu apă, 3 lingurițe de sare și stoarce o jumătate de lămâie. Pornește aparatul ca și când ai prepara o cafea. La finalul procesului vei vedea că vasul este perfect curat, fără reziduuri de calcar.

8. Curăță găurile de scurgere

Pentru a elimina reziduurile de alimente și alte substanțe organice din găurile de scurgere care, de-a lungul timpului, încep să răspândească și un miros urât, trebuie doar să storci o lămâie direct în orificiul de scurgere.

Sau, alternativ, poți prepara o soluție de bicarbonat de sodiu, sare și lămâie, care va facilita curățarea conductelor și va preveni mirosurile neplăcute. Pune amestecul în scurgere și apoi toarnă imediat peste acesta apă clocotită. Vei observa cum acționează și desfundă scurgerea.

9. Elimină mirosurile neplăcute ale mâinilor

Usturoi, ceapă și pește. Dacă ai curățat asemenea ingrediente, mirosul neplăcut va persista o vreme. Nu și dacă apelezi la ajutorul lămâii. Freacă mâinile cu o jumătate de lămâie, apoi clătește-le și usucă-le. Rezultat dublu: zeama de lămâie nu doar că îți va curăța mâinile, dar îți va întări unghiile.

10. Soluție pentru geamuri și suprafețe din sticlă

Toarnă apă distilată (sau, în lipsă, apă plată) într-un recipient cu pulverizator, apoi adaugă 1 linguriță de zeamă de lămâie. Pulverizează pe geam sau pe suprafețe din sticlă și șterge cu o lavetă curată și uscată.

Te-am convins? Ține aproape o lămâie. Mai mereu ai nevoie de ea.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *