Se spune că viața nu este întotdeauna „doar lapte şi miere”, însă specialiştii sunt de altă părere. Aceste două ingrediente naturale fac împreună atât de multe lucruri bune pentru sănătatea ta încât nu vei mai renunța la această combinație după ce vei citi articolul de mai jos.
Lapte, miere şi somn
Chiar dacă unii specialişti susţin că adulţii care consumă lapte sau alte produse lactate, iar în paralel se ocupă şi de activităţi fizice uşoare, ar putea avea o calitate a somnului mai bună, există şi tabăra adversă care spune că efectele consumului de lapte cald asupra somnului nu sunt decât placebo.
Lăsând la o parte aceste detalii, un lucru este însă cert: laptele îndulcit cu miere îmbunătăţeşte calitatea somnului în rândul persoanelor care suferă de sindrom coronarian acut – o serie de afecţiuni caracterizate printr-o diminuare a fluxului de sânge către inimă.
Cercetarea (2018) a fost publicată în jurnalul Societăţii Europene pentru Nutriţie Clinică şi Metabolism (ESPEN), iar rezultatele au arătat cum efectele pozitive ale consumului de lapte cu miere au apărut în cea de-a treia zi de la debutul participării la studiu.
Mai există și alte alimente care te pot ajuta să dormi mai bine:
Alte beneficii ale combinației de lapte cu miere
Laptele cu miere, un antibiotic natural
Mierea este o sursă excelentă de nutrimente, printre care vitamine şi minerale şi este cunoscută pentru proprietăţile sale antivirale, antiinflamatorii, anti-oxidante sau antibacteriene. De cealaltă parte, laptele este, de asemenea, o sursă importantă de vitamine şi minerale, fiind demonstrat ştiinţific laptele supt de bebeluși de la mamă şi cel al bovinelor au efecte antimicrobiene.
În general, antibioticele au rolul de a distruge sau de a opri dezvoltarea microbilor care, la rândul lor, provoacă boli infecţioase. O echipă de cercetători a arătat într-un experiment (2006, Jurnalul african de biotehnologie), cum amestecul de lapte cu miere a distrus bacteria studiată (în acest caz, stafilococul auriu) mai repede decât cele două ingrediente luate separat.
Îngrijirea pielii
Există destule mărci de cosmetice care se folosesc de ingrediente naturale, aşa cum sunt laptele şi mierea. Inclusiv regina Egiptului, Cleopatra, obişnuia să se răsfeţe într-o baie cu lapte şi miere. De obicei, acest tip de produse au rolul de a hidrata pielea uscată, de a o proteja, de a o curăţa şi de a te ajuta în lupta împotriva semnelor de îmbătrânire.
Ajută digestia
Mierea este o sursă bună de prebiotice – carbohidraţii care devin “hrană” pentru probiotice deoarece organismul nu-i poate digera. Prebioticele din miere ajută la creşterea bacteriei Bifidus şi a lactobacililor – probiotice găsite în lapte. Cu alte cuvinte, sistemul digestiv nu ar avea decât de câştigat din combinarea celor două, reducându-se probleme cum ar fi constipaţia sau crampele la stomac.
Pentru mai multe detalii despre efectele spectaculoase ale produselor apicole citește și:
Efectele produselor apicole în dietă: mierea, polenul, propolisul, lăptișorul de matcă
Cine nu bea lapte şi cine nu mănâncă miere
Mierea este totuşi un „dulce”, are destule calorii şi, consumată în exces, are mai degrabă efecte negative pentru sănătate. În plus, nu este permisă administrarea mierii bebeluşilor sub un an deoarece poate conţine o bacterie a cărei toxină duce la apariţia botulismului, o boală rară care afectează sistemul nervos şi care poate avea urmări fatale în 5 până la 10% dintre cazuri.
Pe de altă parte, persoanele care aleg să nu consume lapte sunt cele care au alergie sau intoleranţă la lactoză sau la cazeină (proteina din lapte) ori nu vor să aibă probleme cu tenul, cum ar fi apariţia acneei sau a eczemelor.
Dar dacă te numeri printre persoanele care pot consuma lapte cu puţină miere, pun pariu că va deveni una dintre băuturile tale preferate.