Legumele crucifere sunt cruciale pentru sănătatea ta

legumele crucifere
Citește mai multe articole despre

Legumele crucifere au o reputație excelentă în lumea nutriției, dar și cea culinară și nu degeaba! Broccoli, conopida, varza de Bruxelles, varza kale, varza și bok choy par să aibă toate elementele de care ai nevoie. Și pe deasupra, sunt luptători anti-cancer. 

Poate te-ai săturat să tot auzi de super-alimente. Poate e obositor deja când citești despre beneficiile verzei kale. Și poate-poate nu ai niciun chef să gătești cu varză de Bruxelles? Noi zicem că ar trebui să te răzgândești, pentru că toate aceste legume sunt foarte sănătoase. Și felul în care gătești e foarte relevant pentru nivelul de savoare din mâncărurile de pe masa ta.

Bunătățile din categoria legume crucifere chiar au de toate: vitamine, fibre, minerale și alte substanțe și compuși care se luptă în mod activ să te mențină în stare bună de sănătate.

Legumele crucifere chiar se luptă cu cancerul? 

Autoritățile în materie de sănătate ne recomandă să consumăm câteva porții bune de legume crucifere pe sătpămână. Și, pe scurt, răspunsul este: da, chiar sunt un aliat important în lupta împotriva cancerului. O analiza a mai multe studii, publicată în 1996, în jurnalul Asociației Dietetice Americane a găsit că 70% din studii au descoperit o  legătură între legumele crucifere și protecția împotriva cancerului.

Mai mulți compuși găsiți în broccoli, conopidă, varză de Bruxelles, varză kale, varză și bok choy sunt extrem de folositori atunci când vine vorba de mai multe tipuri de cancer, precum cel de prostată, uterin, mamar, pulmonar, colon și ficat.

Substanțele chimice din aceste plante au mai multe funcții în corp. Unul dintre ele stimulează enzimele din corp care pot detoxifica carcinogenii înainte ca aceștia să provoace daune în celule.

Ce legume crucifere să alegi? 

Varza kale este extrem de bogată în vitamina A, în timp ce broccoli îți face plinul cu vitamina C. Varza de Bruxelles și broccoli sunt campioane la conținutul de acid folic, dar și acizi omega-3. Varza de Bruxelles are cel mai ridicat conținut de vitamina E, în jur de 9% din valoarea zilnică recomandată.

Dar de ce să alegi când poți să alternezi între aceste legume, cu succes? Poți face nenumărate bucate cu fiecare dintre ele și avem niște idei pentru tine. Precum această plăcintă cu cartofi și conopidă, supă cremă de broccoli și caju și aceste chiftele din cartofi și varză de Bruxelles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *