Legume umplute: care sunt cele mai bune?

legume umplute Imagine RitaE de la Pixabay

    Dacă ți-e poftă de niște legume umplute delicioase, atunci o să te bucuri să afli că opțiunile de toamnă sunt foarte bogate în privința asta!

    Atunci când suntem în pana de idei cu meniul pentru ziua respectivă (sau pentru zilele următoare), o porție de legume umplute sună excelent. În primul rând, conțin multe elemente nutritive. Apoi poți face o tavă întreagă cu ele, ca să ajungă pentru întreaga familie sau să le poți încălzi a doua zi pentru prânzul de la birou. Și nu în ultimul rând, ai atât de multe opțiuni la dispoziție, și în ceea ce privește leguma de umplut, dar și umplutura de folosit!

    Înainte să încălzești cuptorul, ia să vedem ce nu trebuie să lipsească din coșul tău de cumpărături.

    5 legume umplute de neratat

    Ardei grași. Aceasta este opțiunea clasică, pe care mama o făcea mereu acasă. Deși recunosc că eram cam mofturoasă la vremea aceea, acum pot să apreciez mult mai mult ardeii umpluți. Umplutura clasică e un amestec de orez cu carne tocată de porc. Însă poți folosi orice tip de carne, cum ar fi cele de curcan și pui. Poți face și o umplutură vegetariană, dacă vrei, cu ceapă sotată, roșii, conopidă sau quinoa. Poți folosi și ouă, și brânză.

    Și nu uita că poți face ardei grași umpluți fără cuptor, cu o umplutură de brânză de vaci și mărar, de exemplu.

    Dacă vrei să faci ardei grași umpluți pentru post, avem o idee pentru tine.

    Ardei umpluți

    Roșii. Folosește roșii cât mai mari pentru a avea cât mai mult spațiu pentru umplutură. Poți folosi legume, carne, și tot ce-ți mai trece prin minte. Taie „capacul” roșiilor și apoi scobește pulpa dinăuntru. O poți găti odată cu umplutura, pentru că, atenție, atunci când vorbim de legume umplute, roșiile se gătesc foarte repede la cuptor. Asta înseamnă că umplutura trebuie gătită în prealabil.

    Și roșiile pot fi umplute cu ingrediente proaspete precum brânză. Sau salată de vinete. Și pentru acestea nu ai nevoie de cuptor. Astfel, roșiile umplute pot fi un aperitiv delicios pentru o cină festivă.

    O idee de roșii crude umplute cu arpacaș găsești aici.

    Roșii umplute cu arpacaș

    Ciuperci. Alege niște ciuperci cât se poate de mari pentru această sarcină și vor fi un „recipient” excelent pentru umplutură. Le poți umple cu tot felul de brânzeturi, spanac, chorizo, bacon, nuci, ceapă, verdețuri și tot ce-ți mai trece prin minte, pentru că se potrivesc cu atât de multe lucruri. Nu uita să pui niște brânză care să se topească peste umplutură atunci poți să faci ciuperci-surpriză pentru invitații tăi.

    Noi suntem înnebuniți după această rețetă de ciuperci umplute cu chorizo și cașcaval.

    Ciuperci umplute cu chorizo și cașcaval

    Cartofi și cartofi dulci. Dacă vrei o mâncare sățioasă, atunci cartoful umplut e mușteriul tău! Mai întâi înțeapă-i cu o furculiță de câteva ori și apoi coace-i la cuptor. Când sunt gata, taie-i în jumătăți și scobește o parte din centrul lor și adaugă-le toppingurile preferate.

    Îți dăm câteva sugestii de toppinguri: carne tocată de vită, ton la conservă, avocado sau legume deja gătite. Nu uita de potențialul cașcavalului ras pentru o notă de final excelentă.

    Ce am scris mai sus e valabil și pentru cartofi dulci umpluți, dar nu uita că aceștia se gătesc mai repede la cuptor.

    Iată o idee simplă de cartofi umpluți cu brânză și verdeață.

    Cartofi umpluți cu brânză și verdeață

    Vinete. Vinetele umplute sunt o delicatesă în țări precum Iran (Garni Yarikh), Turcia (Patlıcan dolması) sau Italia (Melanzane ripiene). Umplutura cu orez și carne este de bază și aici, dar poți completa aromele dacă folosești ceapă, pastă de roșii și tot felul de condimente. Le tai în jumătate, faci loc pentru umplutură cu ajutorul unei linguri (poți face asta și când sunt crude, și după ce le-ai gătit) și ai un preparat cu legume umplute de nota 10. Dacă nu vrei carne în ele, poți folosi brânzeturi, linte, cușcuș și multe alte ingrediente.

    Poți încerca și varianta noastră de vânătă umplută cu cușcuș.

    Vânătă umplută cu cușcuș

     

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *