Liofilizarea sau uscarea prin înghețare reprezintă uscarea alimentelor care au în compoziție apă. În limba engleză, liofilizarea se numește chiar așa, uscare prin înghețare, adică freeze-drying, iar în română este un concept destul de nou pentru a avea un termen care să fie mai ușor de folosit în vorbire sau în scris, deci nu ne rămâne decât să le utilizăm pe cele două.
Procesul de liofilizare înseamnă că alimentele sunt expuse brusc la îngheț, iar extragerea vaporilor de apă se face cu ajutorul unui aparat de aspirare. Rezultatul constă în alimente deshidratate.
ATUNCI vs. ACUM
Prima dată procesul de liofilizare a fost folosit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când exista nevoia imensă să fie transportate rapid medicamente ce necesitau condiții cu temperaturi joase. De atunci și până acum, liofilizarea a fost extinsă pentru tot felul de produse printre care și pentru alimente.
În zilele noastre, liofilizarea este o tehnică de conservare utilizată pentru mâncarea astronauților, pentru misiuni ale armatei sau pentru situații de urgență. Gustul bun, valorile nutritive care se păstrează intacte, greutatea redusă, dar și termenul mare de valabilitate fac mâncarea freeze-dried să se califice în top pentru toate aceste categorii de cerințe. Liofilizarea este considerată de altfel cea mai eficientă metodă de conservare a produselor alimentare.
Producătorii de mâncare liofilizată folosesc metoda de ambalare în atmosferă cu azot, procedeu ce duce la eliminarea oxidării și la creșterea semnificativă a termenului de valabilitate al produselor, fără a le afecta în vreun fel prospețimea și aroma. În plus, în fiecare pungă este un absorbant de oxigen, doar pentru a garanta gustul și păstrarea nutrienților.
Ce presupune procedeul de liofilizare
Liofilizarea sau uscarea prin înghețare este o tehnică care deshidratează alimentele, dar nu le lasă să își piardă calitățile nutritive și nici gustul și aromele. Deși vitaminele A, C și E sunt ușor afectate în procesul de liofilizare, fibrele, antioxidanții și fitonutrienții nu își schimbă deloc proprietățile.
Dacă prin deshidratarea clasică alimentele sunt expuse la aer uscat, prin liofilizare, alimentele sunt introduse într-un mediu vidat unde temperatura scade treptat până sub punctul de îngheț, după care, crește, la fel, treptat. Termenul de garanție al produselor freeze-drying este de 3-20 de ani pentru că apa este eliminată în proporție de 98-99% și cu cât procentul este mai mare, cu atât crește durata de viață a alimentelor.
Avantajele alimentelor liofilizate
- Așa cum am spus mai sus, pe lângă faptul că își păstrează aproape intacte proprietățile nutritive, prepararea mâncării obținute prin liofilizare se poate face în numai câteva minute prin simpla adăugare a apei calde. Rezultatul: o masă hrănitoare ce pare abia preparată.
- Alimentele liofilizate sunt superioare celor deshidratate sau uscate pentru că nu conțin adaos de zahăr, nu au adaos de carbohidrați și nici de calorii. Produsele freeze-drying nu conțin coloranți și nici aditivi care să le îmbogățească gustul sau aspectul. Produsele liofilizate pot fi păstrate oriunde, deoarece nu conțin apă în exces.
- La contactul cu alte alimente, produsele liofilizate revin la forma lor inițială, păstrându-și toate valorile nutritive intacte.
Dezavantaje
- Păstrarea gustului și a valorilor nutritive înseamnă costuri mai mari, deci mâncarea obținută prin procesul de liofilizare este și ea mai scumpă.
- Dacă deshidratarea clasică se poate face și acasă, procesul de liofilizare presupune aparatură specifică și se face de obicei industrial. Cu toate acestea, există, după cum puteți vedea mai sus, și soluții casnice.