Măceşele – beneficii şi proprietăţi

Măceşele - beneficii şi proprietăţi - 1 Imagine de armennano de la Pixabay
Citește mai multe articole despre

Zilele acestea se vorbește mult despre gripă şi răceli. Temperaturile ridicate favorizează circulația virusurilor, care ne atacă imediat, dacă sistemul nostru imunitar este scăzut. Avem însă la îndemână alimente care pot susţine o sănătate de fier şi care ne pot feri de mulţi agenţi patogeni. Să le folosim cu încredere!

Iar din categoria aliaților noștri împotriva gripelor și răcelilor, astăzi îți prezentăm măceșul. Acesta este un arbust care face parte din familia… trandafirilor.

Măceșul este originar din regiunile temperate și este folosit din cele mai vechi timpuri în medicina alternativă, tradițională.

Denumirea latină “Rosa Canina” vine de la credința că poate vindeca mușcăturile câinelui turbat. Fructele măceșului au o reputație și o istorie în spate, datând din preistorie și până în vremurile noastre.

Planta înflorește în luna mai – iunie. Pseudofructele se recoltează  începând din luna august până în septembrie (perioadă în care măceşele conţin cantitatea cea mai mare de vitamina C), înainte de venirea toamnei, când fructele îşi schimbă culoarea în roşu – portocaliu.

Valoarea nutrițională a fructelor de măceș

În interiorul fructului de măceșe se găsesc multe semințe mici, comestibile, care sunt o bună sursă de mulți nutrienți. O porție de 2 linguri (16 grame) de măceșe oferă

  • Proteine: 5%
  • Grăsime: 3,7%
  • Carbohidrați: 91,4%
  • Vitamina A: 4% din doza zilnică recomandată (DZR)
  • Vitamina B5: 3% din DZR
  • Vitamina C: 76% din DZR
  • Vitamina E: 6% din DZR

Măceșele își capătă culoarea roșie-portocalie din pigmenții carotenoizi cunoscuți sub denumirea de licopen și beta-caroten. S-a demonstrat că aceștia mențin sănătatea pielii și a ochilor. De asemenea, fructele de măceș sunt bogate în antioxidanți, ideali pentru combaterea bolilor, printre care vitamina C, catechine, quercetină. O dietă bogată în acești compuși poate ajuta la scăderea inflamației și a stresului oxidativ din corpul tău.

Mai mult, vitamina C joacă un rol cheie în sinteza de colagen și sănătatea imunitară.

Măceşele - beneficii şi proprietăţi - 2

Imagine de Alina Kuptsova de la Pixabay

Beneficiile consumului de măceșe

  • asigură funcționarea normală a organismului
  • întărește sistemul imunitar prin aportul mare de vitamine
  • are acțiune antiinflamatoare, cicatrizantă, anti-oxidantă, antitumorală
  • menține colesterolul în valori optime
  • acțiune anti anemică
  • sunt un remediu excelent împotriva oboselii
  • puternic mineralizate prin conținutul de magneziu, calciu, fier, mangan, fosfor, potasiu, seleniu, sulf și zinc.

Se recomandă să folosești măceșele mai ales la schimbările dese de temperatură, în sezonul rece, pentru a-ți întări organismul.

Acestea pot fi consumate sub diferite forme: ceai, sirop, dulceață, pastă de măceşe, jeleu din fructe, pudră de măceșe, lichior, tinctura, decoct.

Măceşele - beneficii şi proprietăţi - 3

Imagine de Hans Braxmeier de la Pixabay

 

Utilizarea măceșelor în afecțiuni:

  • Afecțiuni gastrointestinale – stimulează pofta de mâncare și digestia, au proprietăți astringente, diuretice, dar și ușor laxative, fiind un excelent regulator al digestiei.
  • Alergii
  • Obezitate – ajută la eliminarea substanțelor toxice și reducerea stratului adipos
  • Anti-îmbătrânire- datorită proprietăților sale mineralizate ajută pielea să rămână fermă și elastică
  • Diabet – ține glicemia în limite normale
  • Constipație
  • Colici abdominale
  • Afecțiuni are aparatului urinar
  • Gripă, guturai
  • Afecțiuni respiratorii

Contraindicații

Măceșele sunt considerate în general sigure pentru organismul nostru. Datorită conținutului mare de Vitamina C din compoziția lor pot apărea, ca efecte secundare, dureri de stomac, greață, diaree și arsuri la stomac.

De asemenea, în cantități mari poate dăuna celor cu pietre la rinichi și celor care suferă de tromboflebita, ulcer gastric, gastrită, ulcer duodenal. De evitat consumul de ceai în rândul celor care suferă de insuficiență cardiacă!

Pulpa fructului nu creează probleme și este bine tolerată, însă perișorii fructului pot cauza reacții alergice severe. Atenție și la acest aspect!

Găsim măceșe în țară noastră, de la câmpie până în zona montană. După cum am văzut, planta are multe beneficii și poate fi folosită în diverse moduri. Numai de tine depinde să o adopți în alimentație, mai ales în sezonul rece.

Sunt Alina și ador să gătesc variat, rapid și simplu. Cei 4 muschetari ai mei mă provoacă zilnic să le gătesc ceva proaspăt și bun. "SoDelicious" este concluzia lor după fiecare masă. O mămică fericită cu copii mâncăcioși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *