Magiun de prune. Rețeta tradițională e pur și simplu delicioasă

Pâine cu unt și cu magiun de prune. Magiun de prune. Rețeta traditionala
Citește mai multe articole despre

O felie de pâine caldă, de casă, pe care întinzi un strat de unt și unul generos de magiun de prune. Uneori, până și cel mai rafinat și sofisticat desert pălește în fața acestei bunătăți, care e genială în simplitatea ei.

Așa cum spunea și Paul Bocuse, unul dintre cei mai mari bucătari ai lumii, gastronomia înseamnă simplitate în farfurie. Iar bunicile noastre știau, instinctual, acest „truc“, atunci când ne făceau pachetul pentru școală. În recreația mare, cu genunchii juliți și fața „mâzgălită“, mâncam un sandviș cu magiun de prune și ni se părea cel mai bun lucru din lume. De fapt, chiar era.

Magiun de prune. Rețeta tradițională e pur și simplu delicioasă - 1

Unicitatea magiunului constă în faptul că această pastă dulce și savuroasă se face fără zahăr. De aceea sunt folosite numai fructe foarte bine coapte și foarte dulci. Toamna e sezonul prunelor, iar cele brumării au o aromă aparte. Însă există și variante de magiun făcut din corcodușe sau caise, la începutul verii.

De altfel, magiunul de corcodușe era o mâncare des întâlnită la începutul secolului trecut, mai ales în rândul țăranilor, unde posibilitățile financiare erau reduse. Pâinea era preparată doar la sărbători, așa că ei consumau majoritatea mâncărurilor cu mămăligă. Alături de magiunul de prune sau de cel de corcodușe, era o masă în sine.

„Mâncare de căpetenie (de bază – n.r.) este mămăliga, pe care o mănâncă în vreme de dulce şi de post alături de alte mâncăruri calde sau reci sau chiar goală. Ca să schimbăm gustul mămăligii o dumicăm în magiun ori în orșav de prune (compot dens– n.r), în terci de prune, în chiseliță de prune verzi sau uscate. Pe alocuri, se udă mămăliga cu poșirca rămasă de la facerea țuicii“, scria doctorul Iacob Felix în volumul „Povețe despre hrana ţăranilor“, publicat în 1901.

De altfel, și în zilele noastre există variante ale mămăligii cu magiun, care s-a transformat într-un desert elaborat. Însă rețeta tradițională de magiun de prune se prepară după cum urmează.

Magiun de prune. Rețeta tradițională – Ingrediente

  • 5 kg prune
  • 500 g zahăr, opțional

Magiun de prune. Rețeta tradițională – Mod de preparare

  1. Spală fructele, aruncă-le pe cele stricate. Taie-le în jumătăți și scoate sâmburii.
  2. Pune fructele într-un vas încăpător (ceaun de tuci sau de fontă, de preferat). Dacă dorești să obții un magiun foarte dulce, poți adăuga zahăr. Amestecă din când în când, până ce compoziția dă în clocot.
  3. Când începe să clocotească, amestecă în mod constant, deoarece există riscul ca pasta să se lipească.
  4. Fierbe magiunul timp de câteva ore, amestecând foarte des. E gata când pasta este bine legată și tare.
  5. Transferă magiunul în borcane curate, preîncălzite, pentru a evita spargerea lor din cauza temperaturii ridicate. Sigiliază-le, acoperă-le cu câteva straturi de textile (pături) și lasă-le să se răcească până a doua zi. Păstrează-le într-un loc răcoros și uscat (debara, cămară, pivniță).

Fie că îl mănânci simplu, fie că îl folosești în diverse prăjituri, magiunul preparat în casă este gustos și sănătos. Încearcă magiunul de prune făcut după rețeta tradițională și în această delicioasă Tartă cu magiun.

FOTO: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *