Mâncăruri de pipote și inimi: rețete pe care trebuie să le încerci

Mâncăruri de pipote și inimi: rețete pe care trebuie să le încerci - 1
Citește mai multe articole despre

Despre lucrurile bune se spune că sunt ilegale, imorale sau îngrașă. Din fericire, acest principiu nu se aplică delicioaselor mâncăruri de pipote și inimi, preparate cu care românii au crescut și pe care le consumă constant.

Unele dintre cele mai delicioase mâncăruri sunt făcute din organe: terine, pateuri, mousse-uri și multe altele. Aceste bunătăți, pe care unii le-au uitat însă, tronează și în meniurile restaurantelor cu stele Michelin: fudulii, momițe, creier, ficat.

Toate organele sunt comestibile și, odinioară, nimic nu se risipea atunci când era sacrificat un animal. Românii au în gastronomia lor o mulțime de astfel de preparate, de la mâncarea de pipote și inimi, la caltaboși, lebăr, ficăței prăjiți, creier pane, limbă cu măsline, ciorbă de burtă.

Cele mai consumate organe provin de la pui, însă cele de curcan, porc și vită sunt și ele ingredientele principale în multe mâncăruri.

Organele sunt foarte hrănitoare, iar uneori conțin mai multe substanțe nutritive decât carnea. Au un conținut ridicat de fier, sunt bogate în vitamina B și minerale precum magneziu, selenium și zinc.Totodată, sunt o excelentă sursă de proteine. Proteinele de origine animală furnizează toți cei nouă aminoacizi esențiali pentru organism.

Organele sunt mult mai sățioase, înlăturând penru o perioadă mai lungă senzația de foame. În plus, sunt mai ieftine decât multe alte tipuri de carne.

Ficățeii de pui, la fel ca diversele mâncăruri de pipote și inimi se numără printre preparatele cu care au crescut mulți dintre noi. Fie că e vorba de tocănița cu pipote și inimi, ciorba acrită cu borș, ciulamaua cremoasă sau plăcinta cu pipote și inimi, toate acestea se regăsesc și astăzi pe mesele noastre. Și ca să profiți din plin și de calitățile organelor de pui, și de gustul lor minunat, prepară o mâncare de pipote și inimi, simplă și savuroasă.

 

Mâncare de pipote și inimi – Ingrediente

 • 500 g pipote și inimi de pui
 • 2 cepe mari
 • 20 ml ulei
 • 300 ml suc de roșii
 • 4 căței de usturoi
 • sare
 • piper negru măcinat
 • pătrunjel tocat

Mâncare de pipote și inimi – Mod de preparare

 1. Pune într-o oală încăpătoare pipotele și inimile bine spălate.  Toarnă apă cât să le acopere cu 2-3 degete și fierbe carnea o oră. Nu uita să iei cu o paletă spuma care se ridică la suprafață. Dacă e necesar, mai adaugă apă fiartă.
 2. Curăță și toacă ceapă, apoi călește-o în ulei 4-5 minute, până devine translucidă. Când organele sunt aproape fierte, adaugă-le peste ceapă, împreună cu 100 de ml din apa în care au fiert.
 3. Continuă să fierbi, cu capac, încă 10 minute.
 4. Toarnă sucul de roșii, condimentează cu sare și piper și mai lasă pe foc încă 10-15 minute, să scadă sosul.
 5. La final, adaugă usturoiul zdrobit și presară pătrunjel tocat.

La fel de simplu poți prepara și o Ciorbă cu inimi și pipote de pui.

FOTO: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *