Mâncăruri tradiționale de Paște în România și în lume

Mâncăruri tradiționale de Paște în România și în lume - 1 De Paște, visul american are gust de șuncă de porc glazurată cu miere sau zahăr brun.

Ouă, drob, friptură, cozonac… Pare simplu, dar ai idee câte alte mâncăruri tradiționale de Paște există în România și în lume?

Paștele, cea mai mare sărbătoare a creștinătății, este încărcat de simboluri religioase în întregime, de la componenta spirituală, până la cea gastronomică. Din acest motiv, tot ceea ce se mănâncă de Paște are o însemnătate aparte. Dar care sunt mâncărurile tradiționale consumate în această perioadă în România și în lume? Pangolinii ies din discuție!

Mâncăruri tradiționale de Paște în România

Mielul și ouăle, ambele reprezentând sacrificiul, jertfa, sunt cele mai răspândite mâncăruri de Paște. În România, toată lumea prepară friptură, drob și ciorbă, dar există și câteva mâncăruri întâlnite numai în unele zone ale țării.

Astfel, în Muntenia și Oltenia se prepară stufatul, o mâncare cu miel și multe verdețuri de primăvară, căci, odinioară, oamenii nu iroseau nimic și foloseau tot ceea ce puteau cultiva pe lângă casă. Ceapa și usturoiul verde sunt din abundență în acest sezon, de aceea, pe lângă miel, sunt ingredientele principale ale stufatului.

Nu ezita să prepari și tu un stufat de Paște!

Tot în Oltenia, de Paște, gospodinele pregătesc tocană de miel, bazată pe o legumă foarte des folosită în zonă: prazul. În această mâncare se mai pun morcovi și cartofi, dar gustul specific, „dulce“, este dat de praz. Tot în Oltenia, în unele zone, bărbaţii sunt cei care încondeiază ouăle, iar acestea sunt dăruite de fini nașilor.

Obiceiul ouălor încondeiate este răspândit pe tot teritoriul țării noastre, dar poate nicăieri nu sunt atât de frumoase ca în Bucovina. Aici, ca peste tot, de Paște se ciocnesc și se mănâncă ouă fierte, însă fără sare, căci există superstiția că vei transpira tot anul. Tot aici, se face un miel miniatural, sculptat în unt.

Coborând în Moldova, vei întâlni borșul de miel specific zonei: în el intră toate părțile mai puțin aspectuoase (dar foarte gustoase) ale animalului: capul, coada, picioarele. În plus, foarte multe verdețuri de primăvară: ștevie, lobodă, leuștean și, bineînțeles, mult borș acru de putină.

În Ardeal, ciorba de miel (sau mai ales cea de ied) își schimbă „hainele“: aici ea are smântână din belșug, ca toate mâncărurile grele, ardelenești, de altfel, și e aromatizată cu mult tarhon. Tot aici, unul dintre preparatele specifice de Paște este șunca fiartă, consumată alături de celelalte mâncăruri tradiționale din miel întâlnite în toată țara. O tradiție (nu știm cât de respectată în prezent) spune că în ciorba de miel trebuie fiartă și căpățâna. Bărbatul casei mănâncă limba (argumentul fiind că femeia vorbește destul), iar soția lui mănâncă creierul (fără argument). Și fără comentarii.

Mâncăruri tradiționale de Paște în restul lumii

Ouăle roșii, mielul și pâinicile dulci (cozonaci, colăcei, pască) sunt, cum spuneam, tradiții universale, așa că prezența lor este o obișnuință în toată lumea. Dar fiecare țară are propriile preparate ritualice, tradiționale, care mai de care mai apetisante.

Kulich și pashka

În multe țări slave (Bulgaria, Georgia, Rusia etc.), de Paște se prepară cozonacul numit kulich. Forma cilindrică a prăjiturii este un subiect intens dezbătut. În timp ce unii consideră că seamănă cu turla unei biserici, iar glazura semnifică zăpada depusă pe acoperișul bisericilor ortodoxe, alții cred că forma vine de la culion, acoperământul pentru cap folosit de preoți, călugări și călugărițe. Kulich-ul este sfințit de preoți la biserică.

Mâncăruri tradiționale de Paște în România și în lume - 2

Kulich – FOTO Pixabay

Pashka este varianta ucraineană și rusească a celebrei prăjituri ritualice românești, dar nu seamănă deloc cu a noastră. Aceasta este făcută doar din brânză de vaci și cremă de brânză, are formă piramidală, e decorată cu fructe uscate și are întotdeauna „marcate“ literele XB, care înseamnă „Hristos a înviat!“

Mâncăruri tradiționale de Paște în Rusia

Pashka, prăjitura ritualică de Paște și în Ucraina

Franța – gigot dʼagneau

Mâncarea tradițională de Paște în Franța este o friptură de miel aromatizată: gigot dʼagneau. Acest preparat este, de fapt, pulpă de miel asezonată cu usturoi și multe ierburi aromatice, coaptă ore întregi, până devine fragedă și suculentă la interior, dar rumenă la exterior.

Pulpă de miel la cuptor cu cartofi

Pulpă de miel Foto: SoDelicious

Polonia – zurek și babka

Preparatul specific în această țară este zurek, o supă albă, îngroșată cu făină de secară, în care se adaugă cârnați și ouă fierte tari. De asemenea, babka, un cozonac împletit, cu diverse umpluturi, este foarte popular în Polonia de sărbători.

Italia – colomba di pasqua

Aluaturile dulci sunt foarte iubite în Italia, iar despre panettone știe toată lumea că e nelipsit de Paște și de Crăciun. Totuși, de Sărbătoarea Învierii, italienii mănâncă un cozonac cu fructe confiate, în formă de porumbel, numit colomba di pasqua.

Mâncăruri tradiționale de Paște în România și în lume - 3

Colomba din pasqua FOTO Pixabay

Germania – kerbelsuppe

Joia Mare este cunoscută în Germania drept Gründonnerstag, ceea ce se traduce Joia Verde. De aceea, nemții consumă în mod tradiţional mâncăruri de culoare verde. Kerbelsuppe, adică supa de hasmaţuchi (o plantă aromatică înrudită cu pătrunjelul) este una dintre cele mai populare mâncăruri pascale în Germania.

SUA – baked ham

Americanii preferă carnea de porc în farfurie, alături de diverse garnituri de legume. Șunca de porc glazurată cu miere sau zahăr brun, coaptă încet la cuptor, caramelizată, este o mâncare tradițională de Paște. De asemenea, ouăle de ciocolată sunt preferatele celor mari și celor mici, iar una dintre tradiții presupune ascunderea lor în diverse locuri, pentru ca apoi să înceapă „vânătoarea de ouă de Paște“.

Mâncăruri tradiționale de Paște în România și în lume - 4

Șuncă de porc glazurată

Iar dacă ești român în SUA și vrei să prepari tradiționalul nostru drob, sunt puține șanse să o faci. Cel puțin nu ca la carte. Asta deoarece în SUA este interzis consumul plămânilor de miel și oaie.

Da, fiecare țară are tradițiile, specificul, preparatele ei. Tu ce mâncăruri deosebite, de la noi sau din lume, ai încercat de Paște?

Un comentariu

  1. Pingback: Rosturile cărnii. Oaia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *