Mâncăruri tradiționale de Paști în 10 țări de pe Glob

Mâncăruri tradiționale de Paști în 10 țări de pe Glob
Citește mai multe articole despre

Fiecare țară are propriile tradiții, în funcție de religie și cultură. Cum astăzi sărbătorim Paștele, una dintre cele mai iubite sărbători de la noi, ne-am gândit să ne relaxăm puțin aruncând o privire pe mesele celor de peste graniță. Am aflat ce mâncăruri tradiționale de Paști se fac prin alte locuri.

Aproximativ 33% din populația de pe glob e creștină, ceea ce face creștinismul cea mai extinsă religie de pe Glob. Creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc Învierea Domnului la date diferite. Anul acesta, în religia catolică Paștele s-a serbat la 21 aprilie, iar în religia ortodoxă este astăzi.

Populația din România este în majoritate ortodoxă, dar țările în care trăiesc cei mai mulți creștini – deopotrivă ortodocși și catolici – sunt Satele Unite, Brazilia, Mexic, Nigeria, Rusia, Etiopia, Germania, Filipine, Congo și Italia.

Indiferent de țară și de limbă, Paștele este sărbătoarea perfectă pentru cei care vor să petreacă timp în familie sau cu prietenii. Pentru cei mai mulți – inclusiv pentru români – cea mai bună cale de a petrece timp împreună cu cei dragi este a sta în jurul unei mese îmbelșugate, cu mâncăruri tradiționale de Paști.

Dacă la noi aproape toată lumea face cel puțin o parte din următoarele: ciorbă și friptură de miel, sarmale, drob, ouă roșii, cozonac și pască, alte nații au alte mâncăruri tradiționale de Paști. Am fost curioși să vedem ce pun pe masă americanii, nigerienii, grecii și alții.

Mâncăruri tradiționale de paști în 10 țări, altele decât România

1. Statele Unite ale Americii

Mâncăruri tradiționale de Paști în 10 țări de pe Glob

Americanii mănâncă, de Paști, șuncă la cuptor, deseori gătită cu ananas și cireșe pe deasupra. Cei din SUA feliază șunca și o servesc cu legume și cartofi.

Le mai plac hot cross buns, care sunt niște chifle dulci, în care se pun coacăze sau stafide, și cărora li se face o cruce deasupra. Preparatul e tradițional din Marea Britanie, dar se mănâncă în Vinerea Mare și în Australia, Insulele Britanice, Canada, Irlanda, Noua Zeelandă, Africa de Sud și alte zone din America.

2. Jamaica

Și pentru jamaicani șunca gătită la cuptor e un preparat tradițional de Paști. Creștinii jamaicani mănâncă și niște checuri îndulcite cu melasă sau zahăr brun și în care se pun și stafide. Acest chec, uneori făcut sub formă de chifle, se servește cu felii de brânză, de obicei Cheddar.

Jamaicanii mai mănâncă și destul de mult pește în această perioadă.

3. Brazilia

Mâncăruri tradiționale de Paști în 10 țări de pe Glob

În Brazilia, să mănânci bacalhau – termenul portughez pentru cod sărat și uscat – în Vinerea Mare e aproape obligatoriu. Alt preparat care se mănâncă de Paști este paçoca – un desert făcut din nuci fărâmițate (de obicei se folosesc arahide), făină, zahăr și sare, amestecate toate ca o pastă, apoi întărită și tăiată în formă de prăjiturele, dar au gust mai degrabă asemănător cu al caramelelor. Acest desert este servit la toate ceremoniile și festivalurile religioase de la ei.

4. Nigeria

Nigerienii au mai multe mâncăruri tradiționale de Paști, printre care preparate cu carne de capră și pui, garnituri din orez și salate. Nigerienii mănâncă împreună de Paști, iar înaintea mesei se spune o rugăciune.

5. Etiopia

Pe toată durata sărbătorilor pascale, etiopienii mănâncă o pâine specială, rotundă, numită dabo. Dabo e o pâine de grâu îndulcită cu miere și se mănâncă uneori ca aperitiv, alteori ca desert. Unii o fac mai mare, dar uneori e și sub formă de chifle. Oamenii o preferă caldă, ca gustare alături de shai, care este un ceai picant, tallah (bere) sau agwat (brânză dulce).

6. Regatul Unit al Marii Britanii

Mâncăruri tradiționale de Paști în 10 țări de pe Glob

Chiflele hot cross bun sunt tradiționale și în Regatul Unit și Irlanda. Se fac, la fel ca la americani, cu coacăze și stafide, iar crucea de deasupra e făcută din glazură.

Dar masa tradițională de la ei e una bogată, cu preparate din miel (friptură de miel sau un picior de miel întreg, umplut cu ierburi aromate proaspete), garnituri făcute din legume sau cartofi noi, un sos făcut din lichidul în care s-a gătit carnea și un sos din mentă proaspătă, ambele servite la friptură. Desertul este clasicul tort de Paști britanic – un tort simnel care are mirodenii, fructe uscate și marțipan. Este decorat cu „ouă” din marțipan.

7. Germania

În Germania, celebrarea Paștelui începe joia și se termină duminica, având preparate tradiționale în fiecare zi. În Joia Mare, germanii mănâncă preparate verzi, cum ar fi o supă făcută din șapte feluri de verdețuri, în Vinerea Mare au o cină pe bază de pește, iar la masa din duminica Paștelui familia se adună în jurul unei mese la care au preparate din miel.

8. Franța

După cum știi, francezii iau foarte în serios mâncarea, așa că mesele de Paști de la ei sunt extrem de importante. Și ei iau masa de Paști en famille, de obicei la casa bunicii, având tot felul de preparate bogate. De obicei, la aperitiv au preparate din ouă – omlete sau quiche-uri – urmate de miel la cuptor sau frigărui de miel. În unele case se face, de asemenea, tocană de miel, numită navarin.

9. Italia

Mâncăruri tradiționale de Paști în 10 țări de pe Glob

În Italia e ca la noi. Au două preparate importante de Paști: ouă și miel. Brodetto Pasquale este un fel de frittata cu miel și sparanghel. În bucătăria napoletană, mai există casatiello – o pâine umplută cu carne și acoperită cu ouă care se coc direct în coajă, împletite în aluat. Italienii mai au și Taralli di Pasqua, pâinici dulci care au ouă întregi deasupra.

Minestra maritata sau minestra di Pasqua e o supă tradițională de Paști, făcută cu porc, vită și varză kale. De asemenea, italienii mănâncă la masa de Paști un fel principal din miel, cu garnitură de anghinare. La desert, au colomba di Pasqua, o pască modelată după forma de porumbel, dar și tort napoletan de Paști – care are brânză ricotta și apă de portocale.

10. Grecia

Paștele începe să fie sărbătorit în Grecia după slujba de la miezul nopții, iar masa principală se ia și la ei, ca și la noi, duminica.

Grecii sunt celebri pentru preparatele lor delicioase, iar preparatele de Paști nu fac o excepție. Pe masa fiecărui grec se află, zilele acestea, miel, ouă roșii și tsoureki, un cozonac aromat, cu portocale, care se coace având deasupra ouă roșii.

Cât timp se face friptura de miel, grecii mănâncă plăcinte cu brânză și alte aperitive – măsline, cremă de brânză feta, tzatziki și sarmale în foi de viță umplute cu orez (Dolmathakia me kima).

Mielul se mănâncă împreuncă cu cartofi copți și spanakopita, o plăcintă cu spanac și brânză. De pe masă nu lipsește pâinea și salatele.

Și la deserturi grecii sunt maeștri: galaktoboureko (o prăjutură cu foi și cremă de griș), koulourakia (mici produse de patiserie) și prăjiturele cu unt și semințe de susan.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *