Mâncatul pe fond de stres chiar te ajută?

Mâncatul pe fond de stres chiar te ajută? - 1
Citește mai multe articole despre

Sursele de stres sunt peste tot în jurul nostru, dar mai ales în interiorul nostru. Viața modernă este cât se poate de stresantă: de la probleme cu banii, copiii sau partenerii de viață și poate unul dintre cele mai stresante lucruri: singurătatea și izolarea, există destule probleme pentru toți. Mulți dintre noi apelează la mâncatul pe fond de stres. Dar oare chiar ne ajută?

M-am simțit destul de stresată în ultima vreme și am avut un număr semnificativ de atacuri de panică. Încerc să mă descurc cu asta. Dar, din păcate, câteodată felurile în care mă descurc au talentul de a mă face și mai stresată. Există seri în care mănânc ciocolată în loc de cină și asta înseamnă că îmi stresez corpul și mai mult; așa a fost acum două zile când am comandat niște fast food care m-a făcut să mă simt infinit mai rău în ziua următoare. Nu vreau să mai folosesc zahărul pe post de cârjă. Mă străduiesc să mănânc alimente care micșorează stresul, nu îl amplifică.

Și mă gândesc că tu, persoana care citește acest articol acum, știe exact ce simt. Potrivit Sondajului „Stres în America”, un sondaj anual realizat de Asociația Psihologilor Americani, situația în ceea ce privește stresul e destul de tristă. 45% dintre cei care au răspuns la întrebări au mărturisit că le este greu să adoarmă noaptea din cauza stresului. 62% au spus că situația politică este un factor de stres semnificativ în viețile lor. Serviciul, finanțele, sănătatea și datoriile au fost și ele de asemenea factori în nopțile lor albe.

Atunci când peste o treime dintre adulții americani apelează la mâncatul pe fond de stres ca mod de a rezista, este clar că fenomenul merită explorat. Mulți dintre noi consumăm mâncăruri îndrăgite dar nu neapărat sănătoase. Vânzările băuturilor alcoolice au crescut de asemenea.

Mâncatul pe fond de stres chiar te ajută? - 2

Te ajută ronțăitul ciocolatei atunci când ești stresat?

Dar funcționează mâncatul pe bază de stres?

Vox.com a vorbit despre acest subiect cu Dr. A. Janet Tomiyama, profesor asociat de psihologie și director al Laboratorului de Dietă, Stres și Sănătate de la Universitatea UCLA. Ea a explicat că momentan comunitatea științifică nu a ajuns la un consens legat de ce înseamnă stresul, în timp ce mâncatul pe bază de stres a fost etichetat ca făcând parte din categoria de „mâncat pe bază de emoții”. Oamenii pot mânca chiar dacă nu le este foame din cauza unei game variate de emoții, de la furie la tristețe, până la simpla plictiseală.

Tomiyama a menționat studii realizate pe rozătoare care au fost stresate și apoi hrănite cu mâncare care conține zahăr. Iar rezultatele studiilor au demonstrat că, atunci când apelează la mâncatul pe bază de stres, rozătoarele ajungeau să aibă niveluri scăzute ale hormonilor de stres, iar creierul lor secreta o cantitate mai mică de astfel de hormoni.

Dar funcționează și pentru oameni? Aparent, da! Ea spune că „atât timp cât îndeplinește această funcție importantă de a ne scădea nivelul de stres fiziologic, merită să ne aruncăm o privire mai concentrată. Și găsim în mai multe studii că, da, pare să fie o modalitate eficientă. Nu doar psihologic, ci și biologic – oamenii care apelează la mâncatul pe bază de stres au un nivel redus al hormonilor de stres, dar și al stresului”.

Ea mai face și un avertisment: nu ar trebui să demonizăm mâncatul pe fond de stres ca obicei al oamenilor, pentru că ne ajută. Deci acesta este răspunsul. Poate îmi permit să mănânc acea bucățică de ciocolată în seara asta, după cină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *