Mare ciorbărie mare!

cazane jurilovca Dunărea la (alte) cazane. Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca

Dacă orice bucătărie, mâncare sau ingredient poate avea festivalui său, de ce nu și ciorba? Tocmai ciorba să nu aibă ea festival? Este unul din felurile de mâncare cel mai bine adaptate bucătăriei naționale. De fapt există o mână de astfel de festivaluri…

Un restaurant specializat pe ciorbe de pe strada Mihai Eminescu din București, face zilele astea reclamă unui festival… de profil aflat la a doua ediție și dedicat ciorbelor. Timp de două zile (21-22 septembrie) pe terasa restaurantului aflat la nr. 114-116 se vor putea servi cu precădere borșuri și ciorbe pe săturate. Prima ediție s-a desfășurat anul trecut într-o locație mult mai potrivită: lângă balta din satul Sfântu Gheorghe, com. Băneasa-Giurgiu. Și mai important, ca și anul acesta, este vorba despre sărbătorirea, cu linguri și castroane, a Zilei Naționale a Ciorbei. Sperăm să se impună, mărească și mențină.

Această inițiativă este parte a unei tendințe sănătoase precum ciorba (sau supa) făcută așa cum trebuie. Se simte în acești ani necesitatea promovării mâncărurilor “noastre” tradiționale așa cum o fac și “alții”, căci ciorba e lucru serios, identitar, putând dubla chiar conflicte militare servite fierbinți. Acolo unde e încă pace, pot chiar să apară cărți despre ciorbe și alte zămuri, zupe și năcreli. Fiindcă există și o cultură a ciorbei și chiar a unor ciorbe anume. Nu-i de șagă!

De fapt au mai apărut Ciorbării la noi. Și pe la Sibiu (o Supărie), Turnu Severin, Arad, Tulcea și, sub același brand de care am pomenit la început, și la Iași, iar în Capitală cu încă 4 locații (vezi locațiile aici). Dacă o ținem tot așa, ne putem aștepta ca noul cuvânt să-și facă loc și oficial(1) în limbă ca desemnând, de acum înainte, un local de nișă unde se consumă (mai ales) ciorbe. Sau un festin pentru ciorbagii, unde ciorbagiu e altceva decât un simplu comandant peste o sută de ieniceri ai Înaltei Porți.

Acum e acum. În exact același week-end ca și la Ciorbăria de pe Eminescu, își pune la lucru cele peste 50 de ceaune Festivalul Borșului Lipovenesc de la Jurilovca (jud. Tulcea); putem să-i spunem FESTIVALUL. Aflat pe la a 16-a ediție, este un festival în adevăratul sens al cuvântului, mai bine spus cu de toate. Se vor găti în fel și chip tone de pește, vor fi și concerte (vin chiar și celebrii Gypsy Kings), distracții și activități, pentru aproape 150.000 de vizitatori. Mai multe, aici. O să fie și storceag. Mai zilele trecute, la început de septembrie, s-a ținut în comuna Crișan, tot din Tulcea, un alt festival, cel al Borșului de Pește din Delta Dunării (sau de la Crișan), ajuns și el la ediția a 5-a. Centrul Comunitar Evreiesc din București a organizat și el anul acesta a 13-a ediție a Ciorberiei, un festival cu chef-i și concursuri și cu o variantă paralelă pentru cei mici (Ciorberia copiilor).

ciorbagiu

La Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca e câte un ciorbagiu la fiecare 3000 de “ieniceri”.

Legat de sârbii din Clisură este Ceaunul de Aur, un alt festival cu de toate, unul care se organizează de 21 de ani, cu concurs, prin august, la Moldova Veche în port. S-a gătit ciorbă pescărească din minim 3 feluri de pește, deci, dacă stăm să ne gândim, avem și noi bouillabaisse-ul nostru, însă nu te poate opri nimeni să adaugi oricâte specii vrei; un concurent, pescar, firește, se lăuda că a clocotit o pescărească din 10 tipuri de pește și că în fiecare an mai adaugă câte un ingredient; anul ăsta, ananas! Ăsta festival! Mai simpluț și cu nume evident inspirat de Moldova Veche, Festivalul Ceaunul de Aur al etniilor din Banat din septembrie de la Sânmartinu Sârbesc, ajuns în al cincilea an, nu e chiar ce căutăm noi, pentru că acolo s-a gătit gulaș. Între timp, în partea opusă a hărții, se vorbește despre un festival al ciorbei rădăuțene…

Nemaivrând parcă să tot aștepte încetineala(2) de la noi, unii merg cu ciorbele chiar și în afară la festivalurile acelea mari-mari de la vecinii noștri imediați din vest. Da, da, căci la unguri și la sârbi dau în clocot sute și mii de ceaune pe festival; 1500 ceaune la fesztival-ul de 4 zile de la Baja (pronunță boio) pe Dunăre. Unii ciorbagii ajung chiar să jurizeze la vecini, precum Romana Rista la sârbi. Iată deci că se impune și ciorba-festival, dar nemailungind ciorb… vorba, le urăm succes tuturor celor care încearcă lucrul ăsta și, cu lingurile pregătite, așteptăm lângă ceaun…

…sau, dacă stai pe-acasă poți să-ți pregătești singur/ă sau cu “ajutoarele” tale una din cele aproape 250 de rețete de ciorbe și supe de la noi de pe site. De exemplu, ce-ai zice de o

Supă de ceapă

sau de un

Storceag

sau dacă pui mâna pe-o știucă… Hai, că are balta pește.

Ciorbă de știucă

__________________________
(1) DEX-ul menționează doar un sens, practic neutilizat, acela de ciorbă multă fără consistență cu sinonimul ciorboaică.
(2) Nu ne scapă că manifestările mai serioase și cu ceva vechime la activ sunt legate de influența directă sau indirectă a unor minorități naționale (lipoveni, sârbi). Puțini și buni?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *