Te stresează meniul pentru masa de Revelion? Mai bine îți spunem noi ce mănâncă alții, ca să poți face comparații în cunoștință de cauză.
Cina de Revelion…
…în America
În Statele Unite, de pe masa din ajunul Anului Nou nu lipsește fasolea „ochi-negru” (Black-Eyed Peas) care, se pare, aduce noroc mai ales dacă este servită cu… varză. În zonele unde s-au stabilit inițial coloniștii germani se mănâncă carne de porc, simbol al abundenței.
…în Franța
Noaptea Sfântului Silvestru și cina de Revelion sunt sărbătorite cu delicatese precum foie gras, stridii și melci, însoțite de șampanie de calitate.
…în Rusia
În Rusia, Crăciunul nu este sărbătorit pe 25 decembrie, fiindcă ortodocșii pravoslavnici încă țin sărbătorile după „stilul vechi” al calendarului. De aceea, Anul Nou (Novy God în rusă) a încorporat și această sărbătoare. Petrecerea de Revelion constă în mese îmbelșugate, cadouri și sosirea lui Ded Moroz (Moș Crăciunul lor). Salata tradițională Olivier (cunoscuta salată a la ruse) este însoțită de „canapele” cu caviar, de „Kolodeț”, plăcintă cu carne gelifiată, de mai multe tipuri de „Piroșki”, de mici plăcinte sărate și de „Seledka pod șuboi”, salata „Shuba”. Mai exact, o farfurie în care peștele este acoperit cu mai multe straturi de legume, cum ar fi sfeclă roșie, morcovi, ceapă. De asemenea, pe masa rușilor se găsește rață preparată la cuptor cu mere sau pere, castraveți, roșii și usturoi, toate murate. În plus, la cina dintre ani, în Rusia nu lipsesc mandarinele și, desigur, vodka!
…în Spania
Cina de Revelion este, de obicei, pe bază de pește și crustacee, dar cel mai important moment vine când se apropie miezul nopții: toată lumea trebuie să pregătească douăsprezece boabe de struguri. Când au loc ultimele 12 lovituri (secunde) ale gongului înainte de miezul nopții, spaniolii încep să mănânce una câte una boabele de struguri, marcând fiecare secundă cu câte o boabă, până la gongul de final ce marchează Anul Nou. Atât de departe au mers spaniolii cu această tradiție, încât există chiar șase profiluri ale celor care reușesc să ducă la bun sfârșit această misiune.
…în Australia
Întrucât seara de Anul Nou, în Australia, se încadrează la mijlocul verii australe, aceasta este sărbătorită în mod normal pe plajă sau prin organizarea unui grătar cu diferite tipuri de carne (carne de porc, pui, miel, cârnați la grătar, friptură).
Unele persoane organizează petreceri cu prietenii în grădină, însoțind masa festivă cu punch, salată și multe fructe proaspete. Tinerii își mai petrec ziua la plajă sau participând la un festival de muzică precum Space Ibiza din Sydney.
…în Thailanda
În Thailanda, Anul Nou – Songkran, în thai – este sărbătorit consumând tăieței clasici: lungimea acestora simbolizează o viață lungă și fericită pentru cei care îi mănâncă. În plus, în unele zone se mănâncă de Revelion și o prăjitură cu orez și fasole, care este gătită învelită în frunze de bambus.
…în Anglia
În Anglia și, în special, în magica Londra, meniul de Anul Nou este foarte similar cu cel al Crăciunului: curcan umplut cu castane, ca fel principal, și budincă de Crăciun ca desert. De Revelion, inspirați de greci, londonezii ascund monede în tort: cei care le vor găsi vor avea noroc de bani pe parcursul noului an!
…în Germania
În Germania, Anul Nou este sinonim cu Feuerzangenbowle, o băutură similară vinului fiert, care este preparată cu vin roșu, rom, coji de portocale, scorțișoară și cuișoare. Se bea și de Crăciun, dar și de Revelion. Crapul este, de asemenea, un fel de mâncare tradițional de Revelion (și un fel de mâncare popular de Ajunul Crăciunului). În timpul toastului de la miezul nopții, care se face desigur cu Feuerzangenbowle, se fac schimburi de praline și de bomboane de ciocolată, care sunt un simbol al prosperității și bogăției.
În plus, pentru nemți este important să lase o farfurie plină cu mâncare pe masă, pentru ca noul an să poată intra în casă, aducând prosperitate.
…în Italia
În Italia nu există cină de Revelion, sărbătorită concomitent cu „La Festa di San Silvestro”, dacă nu se servește „cotechino e lenticchie” – o tocană de cârnați și linte, despre care se spune că aduce noroc (lintea reprezintă bani și noroc). În anumite familii, se consumă „zampone e lenticchie”, picior de porc și linte. Fructele joacă un rol fundamental: strugurii aduc bani, în timp ce rodia aduce fertilitate și dragoste în anul următor. Iar pentru toastul de la miezul nopții, desigur, nu poate lipsi un pahar de prosecco! Sau mai multe.
…în Olanda
Adevăratul simbol al Revelionului în Olanda este cercul, care reprezintă sfârșitul anului vechi și începutul noului an. Din acest motiv, nu se poate să lipsească dulciurile sub formă de cerc sau cu gaură în mijloc, cum ar fi gogoși prăjite sau deserturi umplute cu mere (appelflappen), însoțite de multă șampanie și bere, consumate de petrecăreți în timp ce urmăresc artificiile.
…în Mexic
În Mexic, în noaptea de Revelion cina constă în curcan copt umplut cu carne, fructe și nuci, însoțit de sos de prune. De asemenea, punch-ul este nelipsit, o băutură cu fructe și scorțișoară, care este însoțită de țuică sau rom.
…în Brazilia
Nici în Brazilia carnea de curcan nu lipsește de pe masa de Revelion. Aici se prepară „Chester”, o rasă de pui uriaș a cărui carne este afumată și însoțită de fructe locale, cum ar fi bananele plantain prăjite. În stațiunile de pe litoral, pe de altă parte, peștele și scoicile sunt preferate, însoțite de cușcuș. La Rio de Janeiro, lintea se mănâncă în semn de prosperitate și trebuie să fie înghițite 7 boabe de struguri, fiecare persoană păstrând semințele în portofel, pentru a asigura o mulțime de bani în noul an.
…în Japonia
Meniul de Anul Nou din Japonia se bazează pe simbolismul fiecărui fel de mâncare, ceea ce va aduce ceva bun noului an: kohaku kamaboko aduce bucurie și sacralitate, datorită roșului și albului peștelui cu care este făcut; kuromane, din boabe de soia neagră îndulcită, promite o sănătate de fier; iar osechi ryori, un platou picant, se spune că alungă spiritele rele și garantează un an fără boli și necazuri.
Așadar, v-ați hotărât ce pregătiți pentru masa de Revelion? Venim și noi!