Mic ghid în dieta fără gluten

Cererealele care trebuie evitate în dieta fără gluten Foto: Marco Aurelio / Pixabay
Citește mai multe articole despre

Pâine, biscuiți, pizza, paste, hamburgeri… Pe lângă faptul că sunt delicioase, aceste produse au în comun glutenul din compoziție și sunt interzise în dieta fără gluten.

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteină care se găsește în majoritatea cerealelor, în special în grâu, fiind un element natural al făinurilor care provin din diferite plante.

Acesta este responsabil de elasticitatea aluaturilor, iar calitatea produselor de patiserie este adesea dată de cantitatea de gluten ce se regăsește în acestea.

Sensibilitatea la gluten

Există persoane care au intoleranță sau sensibilitate la această proteină. O cantitate mică de gluten în alimente le cauzează probleme în organism, de la tulburări în intestinul subțire la alte probleme grave (osteoporoză, infertilitate, probleme ale sistemului nervos etc).

Companiile alimentare au făcut însă din această problemă o modă, astfel încât rafturile magazinelor sunt pline de produse „fără gluten”. Dacă însă nu ai motive serioase să eviți glutenul, îți recomandăm să le eviți sau să citești foarte bine etichetele pentru că multe dintre aceste produse au înlocuitori destul de agresivi pentru organism. În plus, poți renunța la gluten și fără să apelezi la ele.

Fie că ai realmente o problema medicală, care te obligă să elimini pentru totdeauna glutenul din alimente, sau dorești o dietă anti-inflamatoare pentru restabilirea sănătății, este bine de știut că trebuie să îți schimbi atât modul de cumpărare a alimentelor, cât și modul lor de gătire.

După cum știi, glutenul este pretutindeni, în majoritatea alimentelor procesate și este foarte greu să alcătuiești un meniu corect din punct de vedere nutriţional fără să-l incluzi, fie și din greșeală. De aceea va trebui să petreci mai mult timp în bucătărie, gătind tu de la zero toate bunătățile, inclusiv pâinea.

Reguli pentru dieta fără gluten

Pentru a ușura aceste schimbări este recomandat să incluzi preponderent în meniu următoarele alimente:

  • Fructe și legume (proaspete sau gătite)
  • Carne
  • Cereale fără gluten – porumb, ovăz, hrișcă, sorg, quinoa, orez brun, mei etiopian (teff), amarant etc.
  • Condimente naturale
  • Nuci și semințe

Cheia succesului în dieta fără gluten este să te întorci la un mod de a te hrăni cât mai simplu, fără alimente procesate, să gătești zilnic farfurii colorate, cu multe legume crude sau gătite. Chiar dacă pare greu la început, te asigur că nu este deloc odată ce începi să te organizezi.

Pâinea se poate face în casă, o dată la câteva zile, din cereale fără gluten, măcinate proaspăt înainte de a te apucă de frământat. Legumele și carnea îți vor oferi prânzuri și cine gustoase și sănătoase. Fructele, semințele și nucile vor fi gustări ideale. Iar condimentele naturale, aproape terapeutice, vor da savoare tuturor mâncărurilor tale.

Acum nu îți rămâne de făcut decât să te aprovizionezi cu ceea ce trebuie și să ne povestești cum ți se par rețetele fără gluten.

Sunt Alina și ador să gătesc variat, rapid și simplu. Cei 4 muschetari ai mei mă provoacă zilnic să le gătesc ceva proaspăt și bun. "SoDelicious" este concluzia lor după fiecare masă. O mămică fericită cu copii mâncăcioși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *