Moringa, cel mai nutritiv aliment din întreaga lume

pudră de moringa Imagine de Gesundesleben via Pixabay
Citește mai multe articole despre

Chiar dacă este prima dată când auzi de moringa, nu trebuie să îți faci griji. Este o plantă cu o vechime de peste 4000 de ani, dar care abia în anul 2008 a primit titlul de “Planta anului” din partea Institutului Național de Sănătate din Statele Unite.

Moringa este de fapt un copac de dimensiuni mari, originar din nordul Indiei. Acesta este celebru pentru că până în prezent există peste 1.300 de studii care atestă faptul că orice componentă a sa poate fi utilizată, indiferent de felul în care este consumată. Planta are și un conținut nutrițional bogat, care a asigurat de-a lungul timpului hrana oamenilor în perioadele secetoase.

În țara sa natală, moringa este folosit nu doar în preparate culinare, dar și pentru a regla solul prin substanțele pe care le conține, pentru a filtra apa, fiindcă atrage compușii toxici, precum și pentru uleiul său, care este folosit în industria farmaceutică și în cea cosmetică.

moringa

Imagine de Bishnu Sarangi via Pixabay

De ce moringa este unul dintre cele mai nutritive alimente din lume? 100 de grame de frunze uscate de moringa conțin:

  • de 9 ori mai multe proteine decât iaurtul;
  • de 10 ori mai multă vitamina A decât morcovii;
  • de 15 ori mai mult potasiu decât bananele;
  • de 17 ori mai mult calciu decât laptele;
  • de 12 ori mai multă vitamina C decât portocalele;
  • de 25 de ori mai mult fier decât spanacul;
  • moringa are un conținut uriaș de antioxidanți.
frunze de moringa

Imagine de Sapna Vibhandik via Pixabay

Moringa are proprietăți nutriționale impresionante:

  • vitamina B6 – 92% din doza zilnică recomandată (DZR)
  • vitamina C – 62% din DZR
  • vitamina A – 47% din DZR
  • vitamina B1 – 22% din DZR
  • vitamina B3 – 15% din DZR
  • vitamina B9 – 10% din DZR
  • magneziu – 41% din DZR
  • fier – 31% din DZR
  • calciu – 19% din DZR
  • mangan – 17% din DZR
  • fosfor – 16% din DZR
  • potasiu – 7% din DZR
  • zinc – 6% din DZR

Moringa are o mulțime de beneficii pentru sănătate

  • Moringa este o sursă sigură de energie. Conține suficient fier astfel încât să uiți de stările de oboseală, iar vitamina A nu face decât să susțină metabolizarea fierului. Se spune că o ceașcă de ceai din frunze de moringa este echivalentul unei cești de cafea, dar cu mult mai multe beneficii pentru organism.
  • Conține cei mai importanți antioxidanți care sunt atât de necesari în lupta cu radicalii liberi, responsabili pentru tot felul de dezechilibre din organism, inflamații sau îmbătrânire prematură.
  • Despre moringa se mai spune că poate fi utilizată pentru a trata stări precum depresia, anxietatea, oboseala sau stresul. Vitamina E, vitamina C și antioxidanții ajută organismul să păstreze în limite normale serotonina, dopamina și noradrenalina din creier. Toți acești hormoni îndeplinesc roluri majore în stabilirea stării de spirit, în funcționarea memorie și a răspunsului la stres.
  • Studiile au arătat că un consum regulat de moringa poate ajuta la păstrarea zahărului din sânge în limite normale, deci poți reduce riscul apariției diabetului sau al bolilor cardiovasculare.
  • Frunzele și semințele de moringa protejează corpul de efectele nocive ale arsenicului. Unele alimente de bază precum apa sau orezul pot conține adesea urme de arsenic, iar pe termen lung, expunerea la această otravă poate crește riscul de boli cardiovasculare sau cancer.
  • Moringa te poate ajuta și în cazul infecțiilor fungice sau bacteriene. Ea conține kemferol, o substanță care poate combate infecții cauzate de Salmonella, E.coli sau chiar Helicobacter.
  • Conținutul mare de vitamina B ajută la tratarea problemelor precum constipația sau indigestia, iar vitamina A și antioxidanții din moringa susțin o vedere sănătoasă.
  • Moringa are și numeroase aplicații cosmetice: aceasta poate ajuta la reducerea acneei și contribuie în egală măsură și la eliminarea punctelor negre.
  • Dacă te confrunți cu problema picioarelor urât mirositoare, trebuie doar să amesteci o lingură de pudră de moringa într-un lighean cu apă caldă și să ții picioarele în ea pentru aproximativ 20 de minute.
moringa

Imagine de Sapna Vibhandik via Pixabay

Așa cum am spus mai sus, moringa are numeroase beneficii, indiferent de felul în care este consumată. Poți alege dintre variantele de mai jos:

  • Pudra de moringa poate fi adăugată în preparate culinare sau în ceai, dar nu se consumă niciodată ca atare.
  • Ceaiul de moringa este și el extrem de apreciat. Trebuie doar să adaugi apă fiartă peste una sau două lingurițe de frunze uscate.
  • Semințele de moringa conțin foarte multe proteine. Fie că le consumi proaspete, prăjite sau uscate, acestea pot ține locului unei gustări. Trebuie menționat faptul că semințele pot înlocui cu succes migdalele sau nucile în gustare, dar acestea sunt nocive pentru persoanele care suferă de afecțiuni ale sistemului imunitar.
  • Uleiul de moringa este de cele mai multe ori ingredientul principal în creme sau loțiuni de corp. Acesta poate fi folosit și în stare directă și aplicat ca atare pe piele, dar trebuie neapărat păstrat departe de lumina soarelui sau de temperaturi mari.

Ce gust are moringa

Moringa se asemănă la gust cu o combinație dintre hrean și sparanghel. Are un gust înțepător, mai degrabă iute, picant, intens, ar spune cei care au consumat-o deja. Chiar dacă nu este prea apetisantă, beneficiile sale te fac să treci peste gust. Este important de menționat însă că dacă este consumată în exces, moringa are efect laxativ, deci nu ar trebui să folosești mai mult de una sau două lingurițe în alimentația zilnică.

Contraindicații

Moringa poate fi consumată de orice persoană, cu excepția femeilor însărcinate sau a celor care alăptează, dar și a persoanelor care au boli cronice, din cauza faptului că anumite substanțe din moringa pot interacționa cu unele medicamente.

Cum poate fi integrată în preparate

Pudra de moringa poate fi folosită în diverse rețete sănătoase, de la smoothieuri și brioșe la înghețată. Poți adăuga pudra de moringa peste mâncare sau o poți folosi în supe. Dacă nu te împaci cu gustul pudrei de moringa, o poți amesteca în untul de arahide.

Moringa se găsește foarte ușor în magazinele naturiste, deci dacă te-am convins de beneficiile pe care le aduce consumul acesteia, nu trebuie decât să o cumperi și să încerci să o introduci în alimentația ta zilnică. Ce spui, încerci?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *