Știți filmul „Din Rusia, cu drag”? Ei bine, îl voi parafraza și spun din Rusia, cu gust. Și rafinament, pentru că vorbim de o salată colorată, plină de arome. Șuba îi spune și are la bază pește, maioneză și sfeclă roșie. Heringul este vedeta, fie el marinat, fie afumat.
“Blănoasa” din farfurie, căci șuba la ruși este acea haină lungă de postav căptușită cu blană, este de fapt o specialitate ajunsă în bucătăria românească din Ucraina, dat fiind faptul că a fost exportată întâi la prietenii din spațiul ex-sovietic. Așa că este lesne de înțeles de ce se găsește mai ales în Bucovina și cel mult în Neamț.
Inițial șuba se pregătea de sărbători – Revelion, Crăciun -, și avea trei ingrediente care nu puteau lipsi: heringul, maioneza și sfecla roșie. Rețeta de bază include cartofi fierți în coajă, morcovi fierți, ouă fierte și ceapă tocată mărunt, dar poate suferi modificări.
De ce se fierb legumele în coajă? Tocmai pentru a nu-și pierde din vitamine și minerale, atât de necesare în lungile și geroasele ierni rusești. Iar o fierbere de aproximativ 40 de minute este suficientă, cu excepția sfeclei roșii care trebuie să clocotească o oră. Cât privește maioneza, poate fi una simplă, făcută ad-hoc, dintr-un gălbenuș fiert, o linguriță de muștar, 200 ml de ulei și puțină zeamă de lămâie și frecată până se leagă, sau gata cumpărată.
Regula numărul unu – toate legumele se dau pe răzătoare. Regula numărul doi – salata se aranjează pe farfurii sau platouri ovale care să semene cât mai mult cu peștele. Regula numărul trei – după fiecare strat de legume se pune maioneză, care are rolul de liant. Regula numărul patru – fără grabă. Deși pare o rețetă simplă, ca să arate bine e nevoie de câteva ore, inclusiv statul la frigider.
Să începem așadar. Cartoful fiert și dat pe răzătoarea mare se așează primul. Într-un strat bine aerat și uniform. Urmează maioneza care îl face compact, apoi heringul tăiat mărunt și ceapa tocată cubulețe mici. Ați ghicit, vine iar liantul, maioneza, menită să completeze discul doi, și stratul de morcovi dați tot prin răzătoarea mare și.. iar maioneză. Ultimul strat este cel de sfeclă roșie – ea dă culoarea de purpură, precum blana din interiorul șubei. Sfecla poate fi dată pe răzătoarea mare, dar ar fi de preferat pe cea mică. Și este acoperită cu… exact: maioneză! Decorul, căci această salată ca un tort trebuie să aibă o prezentare deosebită, poate fi format din albuș și gălbenuș, concentrice și separate, și o tușă de pătrunjel sau fire de cepșoară ori de o floricică de morcov în centru.
Șuba neapărat trebuie să stea la rece pentru a-și păstra forma până ce va fi așezată pe masă. Iar atunci, cum altfel, va fi însoțită de minune de un păhărel de votcă din cea mai bună.
Mărul poate ajunge în această rețetă, la rândul lui dat prin răzătoare și stropit cu puțină lămâie să nu se oxideze și să-și schimbe culoarea. În același timp, poate ieși din compoziție cartoful.
Harașo, tavarișci!