Orezul basmati, un orez aromat și moale

Doi tineri indieni mâncând orez basmati Foto: Ketut Subiyanto / Pexels

Orezul basmati este un tip de orez originar din India și sudul Asiei, mai exact, adevăratul orez de tip basmati provine din Pakistan. Acesta este un ingredient versatil, care poate fi combinat și aromat cu diverse alte ingrediente pentru a obține un preparat culinar pe gustul tău.

Este un tip de orez disponibil în două variante, alb și brun, care are o aromă plăcută și pe care îl găsești mai mereu pe rafturile magazinelor. Orezul basmati este o specie unică de orez. În limba sanscrită, “bas” înseamnă “aromă” și “mati” înseamnă “plin de” astfel, cuvântul basmati înseamnă în traducere “plin de aromă”.

Valori nutriționale ale orezului basmati:

163 de grame de orez basmati gătit conţin:

  • Calorii: 210
  • Proteine: 4.4 grame
  • Grăsime: 0.5 grame
  • Cabohidraţi: 45.6 grame
  • Fibre: 0.7 grame
  • Sodiu: 399mg
  • Acid folic: 24% din necesarul zilnic recomandat
  • Tiamină: 22% din necesarul zilnic recomandat
  • Seleniu: 22% din necesarul zilnic recomandat
  • Niacină: 15% din necesarul zilnic recomandat
  • Cupru: 12% din necesarul zilnic recomandat
  • Fier: 11% din necesarul zilnic recomandat
  • Vitamina B6: 9% din necesarul zilnic recomandat
  • Zinc: 7% din necesarul zilnic recomandat
  • Fosfor: 6% din necesarul zilnic recomandat
  • Magneziu: 5% din necesarul zilnic recomandat

Beneficiile consmului de orez basmati

Comparativ cu alte tipuri de orez, orezul basmati are un conținut scăzut de arsenic, un metal care dacă ajunge în organism este extrem de dăunător întrucât poate favoriza apariția unor boli precum diabet, boli de inimă, sau chiar cancer. Diverse studii au demonstrat de-a lungul timpului că orezul basmati din California, India sau Pakistan conţine cel mai scăzut nivel de arsenic.

Orezul basmati are o cantitate importantă de nutrienți adăugați în timpul procesării, lucru care nu face decât să îi crească și mai mult valorile nutriționale.

Orezul basmati brun este considerat o cereală integrală, care conține toate cele 3 părți: germene, tărâțe și endosperma. Cerealele integrale au multiple beneficii pentru sănătate și chiar se spune despre ele că sunt ajutoare de nădejde în scăderea riscului de boli precum cele cardiovasculare, cancer sau diabet.

Rețeta de mai jos este ideală pentru o masă în familie.  Ce spui, încerci?

Orez basmati cu păstrăv afumat

Diferența dintre orezul basmati și orezul obișnuit

Orezul basmati are un miros unic. Acest miros se datorează prezenței unei substanțe numite 2-acetil-1-pirolină, care se găsește în orezul basmati într-o concentrație de aproximativ 90 de părți per miliard. Această substanță se găsește de aproximativ 12 ori mai mult decât în alte tipuri de orez, dându-i orezului basmati aroma deosebită.

Are un conținut mai mic de calorii, deci mai puține grăsimi și mai multe proteine, fibre, vitamine și minerale. În ceea ce privește conținutul de grăsimi, acesta este minim, pentru că cea mai mare parte a conținutului de grăsime este localizată în germenii de orez, și astfel se pierde în timpul procesului de prelucrare.

O porție de aproximativ 3/4 ceașcă de orez basmati conține 150 de calorii. Cele mai multe calorii provin din carbohidrați. Orezul basmati brun neprelucrat, conține mai multe grăsimi sau proteine comparativ cu orezul basmati alb.

Caracteristicile orezului basmati

  • Culoarea este una distinctă, perlată, translucidă.
  • Bobul de orez basmati este lung și subțire.
  • Are o formă unică și aceasta este dată de raportul dintre lungimea și lățimea bobului de orez basmati care este egal sau mai mare de trei la unu.
  • Textura bobului de orez basmati este una mătăsoasă, în timp ce boabele sunt ferme și uscate.
  • Orezul basmati este renumit pentru aroma sa unică, chiar dacă nu este fiert.

Cum se consumă orezul basmati

Orezul basmati trebuie spălat înainte de a fi gătit, pentru a îndepărta pudra de amidon lăsată după procesare. Acesta trebuie fiert în 2-3 ape, apoi lăsat la înmuiat jumătate de oră. Spre deosebire de alte tipuri de orez, orezul basmati îşi dublează cantitatea după fierbere și se digeră destul de ușor.

Se folosește la salate sau ca garnitură, simplu sau condimentat cu sare. Când sunt gătite, boabele stau separate, iar rezultatul final este de obicei destul de uscat şi ferm.

Încearcă și

Lipie cu miel aromat și orez basmati

Trucuri pentru a găti orezul basmati

  • Așa cum am spus și mai sus spălarea este un proces important în gătirea orezului de tip basmati pentru că îndepărtează excesul de amidon.
  • Clătește bine orezul până când apa rămâne limpede. Lasă apoi orezul să se îmbibe cu apă, cam 30 de minute. De ce? Pentru că acest truc aparent inutil îmbunătățește textura orezului și mai apoi absoarbe mult mai bine sosurile pe care le folosești atunci când îl gătești.
  • Orezul integral trebuie să fie gătit mai mult timp decât orezul alb. De asemenea trebuie să folosești și o cantitate mai mare de apă, proporția este de o cană de orez integral la 3 căni de apă.
  • Orezul integral se pune la fiert în apă rece, iar sarea se adăugă la final, deoarece sarea va ajuta ca orezul să se termine de gătit.

Contraindicații

Deși nu reprezintă un risc pentru sănătate, orezul basmati trebuie folosit cu grijă pentru că poate duce la obezitate sau constipație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *