Pastele integrale, beneficii nebănuite. De ce trebuie să le consumi.

Paste integrale Imagine de Craig Melville via Pixabay

Deși toată lumea crede că pastele sunt originare din Italia, iar despre rețete se spune că vin din această țară, trebuie să facem puțină lumină în privința acestui aspect. Originea lor adevărată se pare că se află într-un alt colț al lumii, și nici italienii nu sunt încă siguri cum au ajuns să le fie atribuite lor.

Italienii spun că pastele au fost inventate în China și că ele au ajuns în Italia prin intermediul lui Marco Polo în secolul al XIII- lea. Marco Polo este cel care a notat în jurnalul său că a mâncat în provincia Quighai niște tăieței pe care i-a asemănat cu “lasagna”, dar acest lucru nu poate decât să însemne că știa deja ce sunt pastele.

Pe de altă parte, arheologii au scos la iveală de-a lungul timpului o mulțime de ustensile care se folosesc pentru prepararea pastelor, dar și imagini care ilustrează etapele de gătire, dovezi pe care le-au găsit în mormintele etruscilor, un popor care a locuit în reginea Etruria din Italia, înainte de întemeierea Republicii Romane.

Pastele au intrat în Europa prin Caterina de Medici, soția regelui Henric al II-lea al Franței, apoi au ajuns în Europa Centrală și în Germania.

Tot istoria ne mai spune că în secolul al XII-lea, italienii învățau de la arabi cum să usuce pastele mai bine astfel încât să reziste mai mult. Deși sunt o mulțime de rețete de paste proaspete, trebuie să spunem că acestea au fost recunoscute la adevărata lor valoare atunci când au apărut primele mașini de făcut paste, în secolul XX.

paste

Imagine de Free-Photos via Pixabay

Tipuri de paste

Pastele sunt de două feluri: proaspete sau uscate, din făină albă sau din făină integrală, dar dacă ar fi să le clasificăm după forma lor, acestea au căpătat de-a lungul timpului o mulțime de variante:

  • Spaghetele sunt printre cele mai folosite paste în întreaga lume, sunt acele paste lungi, uscate.
  • Rotelle sunt pastele scurte în formă de roți mici.
  • Orecchiette sunt tot paste scurte, cu formă asemănătoare unei urechi, folosite adesea în supe și salate.
  • Fusilli sau rotini sunt pastele care seamănă cu un șurub. Acestea pot fi și scurte și lungi și de cele mai multe ori sunt folosite pentru că dau o notă interesantă preparatului.
  • Macaroni sunt paste cilindrice, goale în interior, care seamănă cu pennele și care se consumă de obicei în preparate cu brânzeturi.
  • Rigatoni sunt pastele care se prepară cu legume și diferite tipuri de sos și sunt ca niște tuburi goale, scurte și rotunde.
  • Fettucine sunt pastele care seamănă cu niște panglici mai groase și care sunt obținute prin ruperea aluatului din care rezultă o foaie tăiată în mai multe fâșii.
  • Lasagna este un alt tip de paste care seamănă ca niște foi drepte sau ondulate și care se așează între straturile de carne de obicei.
  • Farfallele sunt binecunoscutele fundițe.
  • Papardelle sunt tăieței plați care au o lățime de aproximativ 2 centimetri.

Pentru zilele toride de vară, noi îți recomandăm rețeta de mai jos. Garantăm pentru gust și aspect.

Salată de paste și legume cu dressing din avocado și lapte de cocos

Există și tipuri de paste care sunt deja umplute. Printre cele mai cunoscute sunt capelletti, care seamănă foarte mult cu o pălărie, ravioli, care sunt sub formă de pătrat sau tortellini, asemănătoare unor inele.

tipuri de paste

Imagine de Congerdesign via Pixabay

Pentru că făina albă implică o procesare mai amplă a bobului de grâu, etapă în care se pierd cantități importante de proteine, minerale și vitamine, vă recomandăm să consumați mai degrabă paste integrale.

Substanțe nutritive din pastele integrale

Acestea conțin cantități importante de carbohidrați complecși precum seleniu, potasiu și magneziu. Sunt o sursă importantă de fier, proteine vegetale, vitamina A, E, F și B. Acestea mai au și un conținut ridicat de fibre, care nu fac decât să ofere senzație de sațietate mult mai rapid, un avantaj pentru silueta ta.

Pastele integrale ajută la absorbția mai bună a calciului și a fierului, elemente esențiale pentru o bună funcționare a organismului uman.

Pastele integrale nu conțin multe calorii, au numeroși nutrienți în compoziție și conțin suplimente naturale de fibră, o substanță din ce în ce mai rar întâlnită în alimentația de zi cu zi. Fibrele sunt insolubile, absorb apă de până la 6 ori propria greutate și în acest fel accelerează tranzitul, deci adio constipație, probleme cu colonul sau cu hemoroizii.

Pastele integrale mai conțin și fitoelemente, care ajută organismul să se mențină la o greutate corporală optimă. Conțin cu 30 de calorii mai puțin decât pastele obținute din făină normală, de aici și recomandarea de a fi folosite în dietele de slăbire.

O porție de spaghete tradiționale oferă 221 calorii, 8,1 g de proteine, 1,3 g de grăsimi și 43,2 g de carbohidrați, din care 2,5 g sunt fibre.

O porție de spaghete din grâu integral conține 174 de calorii, 7,5 g de proteine, mai puțin de 1 g de grăsimi și 37,2 g de carbohidrați, din care 6,3 g sunt fibre.

Cum se aleg corect pastele

  • Cel mai bine este să alegi paste integrale datorită beneficiilor enumerate mai sus.
  • Chiar dacă sunt integrale, ai grijă la cantitatea consumată.
  • Verifică lista ingredientelor și în cazul pastelor, deci citește cu atenție eticheta de pe produsul pe care îl cumperi, desigur în cazul în care nu le faci tu acasă de la zero.
  • Pastele se fierb doar al dente, altfel ele se transformă în adevărate bombe calorice. Dacă le gătești prea mult crezând că nu contează timpul de fierbere, trebuie să îți spunem că punându-le la fiert și uitând de ele nu vei face decât să accelerezi gelatinizarea amidonului, mărind indexul glicemic, de aceea este de preferat sa le fierbi maximum 5-6 minute.
  • Asocierea corectă a pastelor se face cu legume precum broccoli, roșii, fasole verde, spanac, ardei, dovelcei, ceapă, verdeață, pește proaspăt, iar sosul trebuie să cât mai simplu, de preferat doar cu condimente.

Nu mai arunca apa în care ai fiert pastele. Vezi cum te poate ajuta

Trucuri pentru gătirea corectă a pastelor

  • 100 de grame de paste se fierb într-un litru de apă.
  • Pastele fierte nu se clătesc cu apă rece pentru că își pierd din gust.
  • Pastele nu se consumă imediat.
  • Nu este nevoie să adaugi în apa în care le fierbi niciun fel de ulei.
  • Ca să nu se lipească, pastele trebuie amestecate imediat ce au fost puse la fiert.
  • Pastele nu se acoperă în timpul fierberii, pentru că granulele de amidon pe care le conțin vor absorbi prea multa apă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *