Pătrunjelul, beneficii și înlocuitori

pătrunjel verde Imagine de Tomasz Olszewski via Unsplash
Citește mai multe articole despre

Pătrunjelul este o plantă pe care o întâlnim aproape în orice bucătărie. Chiar dacă este verde, la legătură, sau uscat, în plic, pătrunjelul este nelipsit din mâncare, ciorbă sau gustări sărate.

Este o plantă foarte bogată în vitamine. Conține o cantitate însemnată de vitamina C, vitamina B12, beta-caroten și acizi grași și este un ajutor de necontestat pentru sistemul imunitar.

Beneficiile pătrunjelului

Frunzele de pătrunjel sunt foarte des folosite în curele de detoxificare. Sucurile din pătrunjel previn retenția de apă și, conform specialiștilor, ajută chiar și la dizolvarea pietrelor la rinichi.

Pătrunjelul mai este cunoscut și ca un antihistaminic natural. Acesta este folosit frecvent ca adjuvant în tratamentele pentru alergii, dar și atunci când ai fost mușcat sau înțepat de insecte.

Stomacul are cel mai mult de suferit dacă nu adopți o alimentație sănătoasă și nu ai un stil de viață echilibrat. Dacă ai probleme cu constipația, sucul din pătrunjel te poate ajuta să uiți de crampele abdominale. Este un adevărat laxativ natural.

Pe lângă scopuri terapeutice, pătrunjelul mai este folosit și în industria cosmetică. Este utilizat în cremele care previn îmbătrânirea pielii și care te ajută să scapi de riduri.

Tot pătrunjelul poate rezolva una dintre cele mai des întâlnite probleme ale vieții de adult, care adesea te poate pune în situații de-a dreptul stânjenitoare: respirația urât mirositoare. Sucul din frunze de pătrunjel face însă uitate și durerile gingiei sau alte inflamații ale gurii. Un control la medicul stomatolog rămâne însă recomandat imediat ce simțim că lucrurile ne scapă de sub control.

Cu ce poate fi înlocuit pătrunjelul în rețete

Dacă te-ai apucat deja de prepararea felului de mâncare dorit, dar ți-ai dat seama că nu ai pătrunjel în frigider, nu trebuie să te dat bătut. Iată ce condimente îl pot înlocui cu succes, astfel încât să nu simți că gustul este modificat.

Asmățuiul (hasmațuchi) este un condiment care poate înlocui foarte bine pătrunjelul în supe sau sosuri. Acesta are un gust dulceag și fin asemenea frunzelor de pătrunjel.

Tarhonul este și el utilizat cu precădere pentru supe sau ciorbe. Acesta face parte din seria de ierburi fine ale francezilor, alături de pătrunjel, asmățui și arpagic, chiar dacă la noi în țară nu este atât de mult folosit.

Încearcă acestă ciorbă de știucă. Succesul este garantat!

Ciorbă de știucă

Deși are o aromă mult mai intensă decât pătrunjelul, oregano îl poate înlocui cu succes. Are un gust puternic și poate fi de-asemenea folosit atât verde, cât și uscat.

Chiar dacă arpagicul are un gust care seamănă mult cu cel de ceapă sau usturoi, acesta oferă o culoare la fel de frumoasă și o aromă extraordinară preparatelor tale. Aroma sa îl face să fie foarte versatil, deci poate fi utilizat verde sau uscat, în mai toate tipurile de preparate.

Busuiocul are și el o aromă extrem de puternică. Din această cauză el poate înlocui pătrunjelul numai în cantități mici și doar atunci când vorbim despre bucătăria italiană.

Coriandrul și pătrunjelul fac parte din aceeași familie și deși mulți oameni le confundă, nu sunt același lucru. Este adevărat că pătrunjelul poate fi înlocuit de coriandru, dar trebuie să ai grijă pentru că acesta are un gust dulceag-amărui, adesea cu o tentă de iuțeală.

Frunzele de țelină și cele de morcovi, chiar dacă nu prea sunt recunoscute și folosite atât cât ar trebui, conțin o mulțime de vitamine și minerale. Acestea sunt asemănătoare frunzelor de pătrunjel și îl pot înlocui cu succes atunci când vrei să aduci culoare și prospețime farfuriei tale.

Cum poți păstra pătrunjelul mai mult timp

Acesta trebuie spălat foarte bine și uscat ulterior într-un prosop de hârtie. Pentru a se păstra proaspăt cât mai mult timp, pătrunjelul trebuie depozitat în frigider, într-un recipient cu apă. Apa trebuie schimbată zilnic și trebuie înlăturate periodic frunzele îngălbenite.

O altă metodă des utilizată este să speli foarte bine frunzele de pătrunjel, să le usuci și să le toci, iar mai apoi să le pui în recipiente sau pungi pentru congelator. Astfel nu riști să rămâi fără pătrunjel atunci când te apuci de gătit și nu ai făcut recent cumpărături.

Cu atâtea calități, pătrunjelul ocupă un loc de cinste pe lista alimentelor care nu trebuie să îți lipsească din bucătărie. Avem dreptate sau nu? Tu cât de des folosești pătrunjel?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *