Fie că ții post, fie vrei să devii vegan sau doar să renunți o perioadă la lactate, e bine să știi ce variante de lapte vegetal găsești pe piața din România. Noi am analizat cinci tipuri și îți spunem ce am aflat, ca să-l alegi pe cel care ți se potrivește.
Am decis ca, pentru o perioadă scurtă de timp, să renunț la laptele de la animale, fie că e de vacă, capră sau oaie, și să adopt o dietă fără lactate. Decizia mea nu are legătură cu postul Paștelui, dar pentru cei care renunță complet la alimentele de proveniență animală în această perioadă, varianta de a include laptele vegetal în regim poate fi binevenită.
De multe ori mi-am propus să am perioade fără lactate, dar m-am considerat mereu dependentă de brânză și, mai ales, de lapte. Nu concep să beau cafeaua altfel decât cu lapte, iar această rutină m-a împiedicat mereu să fac pasul spre dieta fără lactate. Astăzi însă, mi-am cumpărat prima cafea cu lapte de cocos. Apoi, mi-a venit ideea să fac o mică cercetare a tipurilor de lapte vegetal cele mai populare pe rafturile supermarketurilor și să aflu cu ce aș putea să înlocuiesc clasicul lapte de vacă.
5 tipuri de lapte vegetal pe care să le încerci
1. Lapte de soia
Laptele de soia are un gust cât de cât asemănător cu cel de vacă și e o alternativă bună, din punct de vedere nutritiv. E mai slab în grăsimi (are între 100 și 130 de calorii per cană, în funcție de brand), nu are colesterol și are mai multe proteine decât alte tipuri de lapte vegetal. Laptele de soia conține calciu, mangan, magneziu, colină, acid folic, tiamină, riboflavină, fosfor, seleniu și potasiu.
Când decizi să cumperi o astfel de băutură, alege laptele de soia neîndulcit, ca să limitezi consumul de zahăr adăugat. Dacă ai posibilitatea, optează pentru variantele organice, care sunt făcute din boabe de soia crescute fără pesticide și nemodificate genetic.
Poți folosi lapte de soia la cafea, dar nu numai. E bun și atunci când vrei să faci deserturi pe care să le coci în cuptor.
Atenție! Dacă motivul pentru care renunți la laptele de vacă este unul legat de alergii, ține cont că și soia este un aliment cu potențial alergen! Bea mai întâi o cantitate mică și observă cum reacționează organismul tău!
Laptele de soia este cel mai des folosit ca alternativă la laptele de vacă, urmat de laptele de migdale și de orez.
2. Lapte de migdale
Laptele de migdale e ușor cremos, dulceag și cu puțin gust de nucă. E un lapte vegetal sănătos și plin de nutrienți. Conține acizi grași omega-6 și mai mulți antioxidanți, printre care se află și vitamina E, cea care luptă cu îmbătrânirea cauzată de radicalii liberi.
Laptele de migdale are mai mult calciu decât cel de vacă, dar nu prea are proteine. O cană de lapte de migdale are numai un gram de proteine, așa că, dacă vrei să adopți o alimentație 100% vegană și vrei să cauți soluții pentru a crește proteinele vegetale din dietă, poate că ar fi mai bine să te orientezi spre alte tipuri de lapte vegetal.
Spre deosebire de laptele de soia, laptele de migdale poate fi făcut cu ușurință acasă. Trebuie să lași migdalele la hidratat peste noapte înainte de a prepara băutura.
O cană de lapte de migdale neîndulcit are numai 30 de calorii, ceea ce îl face perfect pentru smoothie sau milkshake, atunci când vrei să slăbești. Poți să îl bei și simplu, la micul dejun, împreună cu pâine prăjită și dulceață. Dacă alegi variantele din comerț, își recomandăm să cumperi tot lapte fără îndulcitori.
3. Lapte de cocos
Laptele de cocos se face din pulpă de la nuca de cocos și apă, dar poate avea concentrații diferite, adică raportul dintre cocos și apă poate să difere de la un preparat la altul. Unele tipuri de lapte de cocos sunt mai groase decât altele. Acestea pot fi folosite mai degrabă la gătit decât de băut ca atare. Dacă vrei să consumi laptele de cocos la micul dejun, cu cereale, atunci e bine să alegi o varietate mai diluată, care e ambalată, de obicei, în cutii din carton, nu metalice.
Laptele de cocos se folosește des la prepararea unor mâncăruri asiatice, în supe cremă, smoothie-uri sau la deserturi. Înlocuiește cu succes laptele de origine animală. Are un gust natural dulce, este bogat în grasimi și are o aromă intensă de cocos.
Laptele de cocos conține minerale ca mangan, seleniu, cupru, zinc și fier, dar are mai puțin calciu și proteine decât laptele de vacă. O cană de lapte de cocos în varianta mai diluată poate conține (în funcție de producător) 45-75 de calorii și 4,5 grame de grăsimi. Laptele concentrat poate avea 445 de calorii per cană și 48 de grame de grăsimi.
Și laptele de cocos poate fi făcut acasă. Tot ce trebuie să faci este să amesteci pulpă proaspăt răzuită de cocos (sau bucăți mici de pulpă de cocos) și apă fierbinte, să le pasezi bine în blender și apoi să strecori laptele de resturile de pulpă. După ce îl dai la rece, laptele de cocos se va separa în două: deasupra stă untul de cocos, care este mai gras și devine solid, iar dedesubt va rămâne laptele diluat. Când vrei să îl folosești, e bine să îl încălzești puțin ca să redevină omogen.
4. Lapte de orez
În funcție de brand, laptele de orez poate fi cel mai ieftin dintre tipurile de lapte vegetal. Mai ieftin chiar și decât cel de soia. Poate fi folosit în perioadele de post, e sănătos și destul de nutritiv. E o opțiune bună dacă suferi de o alergie la laptele de proveniență animală, dar și dacă ai intoleranță la gluten, pentru că orezul nu conține gluten.
Dintre tipurile de lapte vegetal analizate, este cel mai ușor de digerat, însă nu are proteine. Are un gust ușor dulceag, dar neutru, un conținut slab în grăsimi, dar ridicat în carbohidrați. O cană de lapte de orez neîndulcit poate avea între 50 și 120 de calorii, în funcție de varietate, și două grame de grăsimi.
Poate fi consumat ca atare, la micul dejun sau în orice moment al zilei, rece sau cald, dar poate fi pus și în diferite preparate culinare sau smoothie-uri. Unii producători amestecă lapte de orez cu lapte de cocos sau de migdale. Oricare dintre aceste variante ai alege, îți recomandăm să cumperi lapte vegetal neîndulcit și fără coloranți artificiali.
5. Lapte de cânepă
Laptele de cânepă se găsește mai greu, de obicei numai în magazinele cu produse bio, și este mai scump decât alte tipuri de lapte vegetal. Poți consuma semințe de cânepă decorticate sau poți bea lapte de cânepă. De fapt, poți să-ți faci chiar tu, acasă, lapte de cânepă. Ai nevoie de semințe de cânepă decorticate (care nu se înmoaie în prealabil), apă călduță (la 1/2 cană de semințe, 2-3 căni de apă), un praf de sare și, doar dacă vrei neapărat, un îndulcitor natural. Procedezi ca la orice lapte vegetal, le pasezi bine în blender, apoi strecori laptele de resturile de semințe.
Laptele de cânepă e o sursă bună de acizi grași omega-3, care ajută la sănătatea inimii și a creierului. Acest tip de acizi grași sunt importanți mai ales pentru vegani sau vegetarieni, pentru că sursa principala de omega-3 este peștele. Laptele de cânepă are mai puține proteine decât cel de vacă, dar mai mult fier.
Are un gust bogat, de nucă, iar textura este puțin cremoasă. La fel ca laptele de orez, nu conține alergeni comuni. O cană de lapte de cânepă neîndulcit are 70-80 de calorii. Îl poți folosi cu ușurință în sosuri, smoothie-uri sau înghețată de casă.
În afară de aceste tipuri de înlocuitor al laptelui, mai poți folosi lapte de ovăz, de hrișcă, de grâu spelta sau de quinoa.
Acum, află cum poți înlocui și alte tipuri de lactate, în afară de lapte.