Pe asta n-o știați: sarmale cu urdă, în frunze de sfeclă!

Sarmale cu urdă Fotografii din arhiva autorului.
Citește mai multe articole despre

De sarmale a auzit toată lumea. Și nu c-a auzit, dar a și mâncat, s-a delectat, s-a ghiftuit.

Că-s în foaie de viță, în foaie de varză, de porc, de vită, de oaie, de pui sau doar cu orez și ciuperci, de post, cu iaurt sau cu smântână, cu ardei iute, proaspăt sau murat, toată lumea cunoaște sarmalele și, mă scuzați, le adoră. Și nu doar la sărbători. Hai, gata cu vorbăria, că acum vă provoc să cunoașteți o rețetă inedită, din zona Neamțului – sarmale cu urdă în foaie de sfeclă!

Sunt sigur că puțini sunt cei care știu că se pot face sarmale cu urdă. Dar cum? Știu, sunteți curioși, așa cum și eu am fost, așa că n-o să țin doar pentru mine. Rețeta este aproape de cea clasică, dar are ceva ce nu am găsit în alte zone.

Ce înseamnă clasic? Ceapă, morcov, ardei (călite în ulei cu o lingură de bulion), orez, sare, piper, mărar, pătrunjel. Evident, amestecate cu carnea tocată preferată și legate cu ou. Și atât.
Eh, acum apare ineditul. În ceaunul în care prăjim ceapa, morcovul și ardeiul se regăsește și, atenție, un sfert de varză, tocată cât mai fin, cât să se topească. Asta a fost prima noutate. Acum vine a doua – amestecul nostru de carne și legume prăjite, amestecate până la omogenizare, se îmbogățește cu urdă. Da! Urdă, acel tip de brânză care se face din zerul rămas de la prepararea cașului. Și nu doar o cantitate mică, să bifăm că am pus ceva acolo, ca să ne dăm mari. Nu, nici vorbă. Cât are amestecul nostru de sarmale? Trei kilograme? Bun, în cazul ăsta două vor fi de urdă!

Și iar amestecăm să omogenizăm, dar și cu puțin griș, care să absoarbă excesul de lichid, că zeamă sună urât! Păi, acum, la cinci kilograme de compoziție, ce să mai zic. Spor la rulat sarmale. Dar nu în foi de varză, nici de viță de vie, nici de ștevie. Ci de sfeclă, opărite în apă cu sare, preț de un minut, cât să se înmoaie și să poată fi rulate.

Știți că foaia de sfeclă e imensă, așa că puteți alege cât să fie de mari, după ce i-ați scos nervura centrală (poate să și rămână, dar depinde cât de tânără e sfecla și cât s-a înmuiat la opărit). Dacă vă place dimensiunea sarmalelor în foaie de viță, o să cam aveți de înfășurat. Și dacă vă rămâne compoziție și nu mai aveți foi, nu-i nicio problemă, umpleți ardei grași și băgați-i la fiert printre sarmale.

Și timp de odihnă după atâta rulat o să aveți. Căci sarmalele noastre trebuie fierte la foc mic, cam două, dacă nu chiar trei ore. Și nu oricum, ci acoperite. Unele gospodine, pun apă și bulion, altele toarnă și ceva vin, dar neapărat, de gust, e nevoie de ceva afumătură, ascunsă printre bombele verzi și gustoase. Voi faceți cum vreți sau cum știți că vă place.

Dar și ce iese… Dacă-s mici, vreau și eu vreo zece, cu puțină smântână. Dacă sunt mari, doar cinci, hai șase, dar tot cu smântână. N-am preferințe la vin. Din cramă să fie. Că-i alb sau roșu sau roze, contează mai puțin. O condiție doar, să nu fie dulce!

De ce căutăm ceva delicios când vine vorba de mâncare? Nu este corect să răspund tot cu o întrebare, dar, de ce trebuie să mâncăm? Suntem în 2019 și de sute de ani nu ne mai hrănim doar ca să trăim. Mâncăm ca să ne bucurăm simțurile – ochiul să admire ceea ce e în farfurie, nasul să adulmece mirosul, papilele să fie extaziate de gust, iar, ca un summum, creierul să ne aducă acea satisfacție deplină a mesei.

Am constatat în cantinele corporatiste ale Piperei, și nu numai, că mulți, obișnuiți cu mecuri și cheefsiuri și muuulți cartofi prăjiți, nu știu (sau știu, dar nu le pasă) că un pui rumenit la ceaun de-i rozi și osul, bine scăldat în mujdei, e mult mai gustos și mai sănătos decât unul pregătit industrial. Cu ce-i mai prejos un crap fript pe grătar comparativ cu niște fishfingers sau rondele de calamar?

Pentru toți cei care fie că nu cunosc adevăratul gust al produselor românești, fie că vor să-și diversifice și, de ce nu, să încerce noi idei, voi prezenta aici din secretele bucătăriei românești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *