Pentru o funcție cognitivă mai bună, urmați dieta mediteraneană

Pentru o funcție cognitivă mai bună, urmați dieta mediteraneană - 1
Citește mai multe articole despre

Un nou studiu relevă faptul că adulții în vârstă care urmează dieta mediteraneană au o funcție cognitivă mai bună și au performanțe superioare în testele cognitive.

Cercetarea a fost realizată de Universitatea din Illinois și a analizat 32 de nutrienți-cheie în dieta mediteraneană. Studiul a descoperit că o mare parte din nutrienții respectivi au legătură cu o funcție cognitivă mai bună. „Am vrut să investigăm dacă dieta și nutriția pot prevedea performanța cognitivă în adulții sănătoși și în vârstă”, a spus Christopher Zwilling, cercetătorul post-doctoral de la Universitatea din Illinois, într-o declarație. Acesta a condus studiul alături de profesorul de psihologie Aron Barbey, de la aceeași Universitate din Illinois.

Aceasta nu este prima dată când studiile au relevat că dieta mediteraneană îmbunătățește sănătatea organismului. Multiple studii arată că această dietă, bazată pe limitarea consumului de carne roșie, dar și pe consumul de mâncare de origine vegetală, are legătură cu o funcționare mai bună a creierului, la adulții în vârstă.

Dar de ce funcție cognitivă mai bună?

116 persoane cu vârsta cuprinsă între 65 și 75 de ani au participat la cercetarea care a examinat sănătatea creierului și nutrienții consumați. Echipa de cercetători nu s-a bazat, ca până acum, pe chestionare legate de dieta generală. În loc, ei au analizat tiparele de markeri biologici ale nutrienților în sânge. Aceste tipare au fost ulterior conectate cu o funcție cognitivă mai bună și sănătate solidă, în general.

Și care sunt acești nutrienți? Acizii grași omega-3, găsiți în pește, nucile, și varza de Bruxelles. Acizii grași omega-6 găsiți în semințe de in și de dovleac, nuci de pin și fistic. Lycopene, un pigment de un roșu aprins, găsit în roșii și în pepene roșu, dar și în alte fructe și legume. Carotenoizi alfa și beta, cei care le dau morcovilor și cartofilor dulci culoarea portocalie caracteristică. Și vitaminele B și D, acidul folic, riboflavină și vitamina B12. O mulțime dintre ele lucrează în sinergie una cu cealaltă și se găsesc pregnant în dieta mediteraneană.

„Eficiența are legătură cu felul în care informația este comunicată în rețea. Ne-am uitat la eficiență locală – cât de bine este împrătășită informația într-un set de regiuni ale creierului izolate spațial – dar și la eficiența globală, care reflectă de câți pași este nevoie pentru a transfera informație de la orice regiune a creierului către alta din rețea”, a spus Aron Barbey în aceeași declarație.

Din acestea rezultă că sinergia este elementul important. Toți nutrienții sunt de nădejde pentru voi și pe cont propriu, dar atunci când lucrează împreună, formează o echipă de zile mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *