Ai fi în stare să mănânci sushi în fiecare zi? Eu sunt tentată să spun că da, cu siguranță, e absolut grozav. Dar atunci când vine vorba de pește crud, poate nu e cea mai bună idee să exagerăm.
În zilele noastre avem atât de multe opțiuni pentru mese excelente, și toate ne sunt la îndemână. Avem o grămadă de servicii de livrare a mâncărurilor, și ne putem satisface orice poftă în fiecare seară. Desigur, acum putem găsi orice vrem și la supermarketul de la colț. Să-ți alegi cina dintr-un raft sau frigider și să o așezi în coș nu a fost niciodată mai simplu.
Dar acest lucru poate prezenta câteva probleme. Dacă vorbim de subiectul „pește crud”, varietatea de produse este uimitoare. Avem sashimi, nigiri, sushi, poke bowl-uri și multe altele, precum ceviche. Așa că oare e benefic pentru tine să mănânci pește crud de fiecare dată când te lovește pofta? Am anchetat puțin situația, pentru a afla care e cea mai sănătoasă soluție.
Elemente nutritive din pește crud
Desigur, acizii grași omega-3 sunt incredibil de sănătoși. Au nenumărate beneficii, precum suportul pentru sănătatea inimii tale și a creierului tău. Consumul acestor acizi îți scade riscul de diabet și chiar de a suferi de anumite tipuri de cancer. Poți să-ți faci plinul cu ei și după ce mergi la sală sau faci mișcare intensă, pentru că sunt doldora și de proteine.
Dar oare e mai bine să consumi pește crud față de pește gătit? Depinde. Unele tehnici de gătit, precum cuptorul cu microunde sau prăjirea peștelui poate să omoare din acești nutrienți folositori pentru organism.
Și dacă un stil de viață sănătos (inclusiv regimul alimentar) este scopul tău – și de ce n-ar fi? -, trebuie să te informezi în legătură cu celelalte ingrediente din sushi-ul pe care îl consumi. Cum ar fi maioneza sau sosul de soia (plin de sodiu), și așa mai departe.
Există riscuri?
Din păcate, răspunsul este da. Bucățile de pește crud pe care le consumi în tot felul de preparate pot avea bacterii și paraziți. Dacă locuiești în Europa, America de Nord și Asia, expunerea este mai probabilă, potrivit unui studiu recent.
Și cum poți preveni aceste posibile probleme de sănătate? Informează-te cât poți de bine în privința locurilor din care mănânci pește crud. Uită-te peste tot la recenziile de restaurante și ai grijă să nu existe niciun incident care a dus la îmbolnăvirea cuiva. Dacă te duci la un local pentru masa de seară, nu te sfii să le pui întrebări angajaților în privința felului în care este preparată mâncarea ta. Unele grupuri demografice sunt predispuse la riscuri: copiii, oamenii în vârstă, cei cu probleme de imunitate și femeile însărcinate. Dacă ai îndoieli, întreabă-ți medicul.
Porția recomandată de pește este două pe săptămână, în jur de 340 de grame!
Dacă nu te consideri fan al peștelui crud, încearcă aceste mâncăruri de pește super gustoase!