Pește la grătar: cum să-ți iasă perfect

pește la grătar Imagine Tobias C. Wahl prin Pixabay
Citește mai multe articole despre

Încercarea de a face pește la grătar este de fiecare dată o muncă delicată și minuțioasă. Trebuie să știi exact cum să faci ca să-ți iasă. Dacă nu ai informațiile potrivite, riști să ți se destrame chiar pe grătar. 

Recent am avut parte de fericirea de a mânca niște sardine făcute perfect la grătar și am vrut imediat să aflu cum pot să fac și eu asta. Din experiența mea, depinzând de textura și mărimea peștelui, e prea ușor ca acesta să se destrame pe grill. Și pentru mine o farfurie cu pește la grătar făcut franjuri nu e o opțiune bună. Mi-am dat seama că e greu să excelezi în practică dacă nu te pregătești la examenul teoretic, așa că mi-am propus să descopăr secretele pentru pește la grătar perfect.

Ce am aflat este că nu-i atât de greu să-ți iasă bine, atât timp cât te dumirești ce și cum să faci. Iată câteva idei care sper să-ți fie și ție folositoare când faci pește la grătar.

Alege peștele potrivit pentru metoda potrivită

Nu orice tip de pește este potrivit pentru pus direct pe grătar așa că planifică din timp ce vei pregăti. Care sunt opțiunile? Există câțiva pești care au filete groase și cu care ai șanse bune să îi gătești direct pe grill. Folosește somon, ton sau macrou. Și să nu cumva să le cureți pielea, pentru că se gătesc mult mai bine cu pielea pe ei.

Dacă încă ai emoții, atunci încearcă să îți iei un grill de prăjit pește, care cu siguranță nu se va lipi de grătar. Dacă nu vrei să faci o asemenea investiție, atunci învelește peștii în folie de aluminiu și abia apoi expune-i la căldură.

Dacă ești gata să treci la practică, atunci îți recomandăm un fel de mâncare clasic, scrumbia la grătar.

 

Curăță grill-ul înainte să faci pește la grătar

Când faci pește la grătar, obiectivul tău este să îl pârlești repede, astfel încât să își mențină forma și să devină crocant în exterior, dar să se gătească perfect pe interior. Și să nu se usuce, în același timp. Așa că a venit timpul să cureți grătarul pe care îl folosești. Întâi încălzește-l la foc mare și apoi folosește o perie pentru a scăpa de rămășițele carbonizate de la alte alimente făcute la grătar sau de cenușă.

Apoi înmoaie un șervet de hârtie în ulei și unge bine grătarul, până devine strălucitor. Așa te asiguri că orice pui pe grătar nu se va lipii de gratii când îl expui la căldură.

Cum să pregătești peștele

Mai întâi folosește șervete de hârtie pentru a scăpa de umiditatea excesivă. Apoi unge-l și pe el cu ulei pe ambele părți. Prima oară ar trebui să-l gătești pe partea cu piele, la foc mediu spre mare. Atunci când pielița este uscată și crocantă, a venit momentul să-l întorci.

Dacă încerci să-l întorci și se lipește de grătar, mai lasă-l să se gătească puțin, până când se desprinde singur de metalul încins.

Dacă ți-am deschis apetitul pentru pește, iată câteva idei extra de mâncăruri cu pește pe care le-ai putea găti în curând. E o idee bună mereu, pentru că trei porții de pește pe săptămână te mențin mai sănătos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *