Dacă vrei să faci pește prăjit, trebuie să știi că e destul de simplu de gătit. Și chiar mai simplu să te bucuri de el în farfurie! Dar dacă nu ai mai prăjit pește până acum, s-ar putea să pară un proces mai complicat.
Așa că am pregătit niște sfaturi simple pentru tine ca să-ți iasă un pește prăjit gustos de la început și de fiecare dată. Așa că îți suntem alături în călătoria spre mări, oceane, dar și râuri pline de pește. Trebuie să mărturisesc ceva la început: sunt zodia Pești și asta înseamnă că sunt iremediabil atrasă de tot ce are legătură cu marea: lumânări cu aromă de „ocean”, nisip în sandale, oricât de mult înot pot să am parte și, desigur, cât mai multe fructe de mare și mâncăruri de pește în farfurie.
Dar, în ciuda acestui lucru, până recent am gătit mai mult cu conserve de ton și deloc destul cu pește. Mi se părea cumva intimidant. Îmi aduc aminte cum mama curăța pești în copilăria mea pentru a-i transforma în pește prăjit (una dintre mâncărurile mele preferate) și totul părea complicat și dezordonat. Ca să nu mai zic de miros!
Dar e momentul să fiu adult acum, așa că am început să gătesc și eu pește. Am prăjit hamsii odată și au ieșit bune, crocante, cu niște mujdei și lămâie pe deasupra. Ulterior m-am simțit pregătită să trec la pești mai mari.Și iată care sunt trucurile pe care le-am învățat.
5 trucuri pentru pește prăjit, nivelul de începători
1. Cum alegi peștele?
Dacă nu îl cumperi deja curățat și înghețat, uite cum îți poți da seama cât de bun e peștele pe care l-ai țintit! Ar trebui să aibă o culoare vie, să fie puțin strălucitor și solzii să fie alunecoși. Burta ar trebui să fie rotundă. Dacă pare „dezumflat”, atunci e probabil deja cam vechi. Dacă ochii sunt transparenți și strălucitori, e de bine. Și în același timp fă un test simplu și strânge peștele între degete. Dacă se simte ferm, cumpără-l!
2. Usucă-l
Odată ce ai tăiat peștele, ai grijă să îl ștergi cu prosoape de bucătărie, ca să te asiguri că scapi de umiditatea în exces. Și pe afară, și pe dinăuntru.
3. Folosește destul ulei
Nu folosi ulei de măsline, pentru că nu e bun de prăjit. Folosește ulei vegetal mai bine. Acoperă cam o treime din grosimea peștelui cu ulei, pentru că el va absorbi din grăsime. Prăjește în ulei la foc potrivit, ca să iasă crocant, dar să nu se ardă!
4. Nu-l întoarce de prea multe ori
Am tendința să fiu nerăbdătoare în bucătărie și asta înseamnă că din când în când întorc mâncarea pe toate părțile mai des decât ar trebui. Dar dacă vrei ca peștele tău să fie crocant, întoarce-l doar o dată.
5. Adaugă alte arome
Acesta e un truc pentru orice fel de mâncare. Nu uita să adaugi sare înainte de a găti, pe ambele părți ale peștelui. Adaugă și niște piper, dar și ierburile tale preferate, precum rozmarinul.