Pizza de post. Cu ce înlocuim brânza și ce toppinguri folosim

Pizza de post. Cu ce înlocuim brânza și ce toppinguri folosim
Citește mai multe articole despre

Ce mănânci în post, când ți-e poftă de toate lucrurile interzise? Poate vrei să iei o pauză de la cartofi și varză și să încerci să faci acasă pizza de post. Te învățăm ce să-i pui ca să fie gustoasă, inclusiv cu ce să înlocuiești brânza.

Când ții post, e destul de greu să te abții de la toate mâncărurile care îți plac. Parcă tocmai atunci te-apucă toate poftele! La unele răsfățuri nu e nevoie să renunți, pentru că există alternative. Poate că nu sunt identice la gust cu cele clasice, dar bucătarii au descoperit tot felul de trucuri de-a lungul timpului, astfel că postul nu mai înseamnă restricții atât de mari.

Ca să mănânci de post și să îți și placă, cel mai bine este să îți gătești acasă. În oraș tentațiile sunt mari și nici nu găsești oriunde mâncare fără carne, lactate și ouă. Pentru o zi de weekend, ne-am gândit că ți-ar prinde bine niște pizza de post, varianta făcută în casă, după gustul tău, nu cum ți-o livrează pizzeriile care au o ofertă limitată.

Cum să faci aluat pentru pizza de post acasă

Pizza de post. Cu ce înlocuim brânza și ce toppinguri folosim

Ca să faci un blat de pizza cu diametrul de aproximativ 35 de centimetri ai nevoie de 1,5 căni de făină, o jumătate de pliculeț de drojdie uscată activă, 120 mililitri de apă călduță, o jumătate de linguriță de sare, o linguriță de zahăr și una-două linguri cu ulei de măsline.

Drojdia uscată poate fi amestecată direct în făină, dar cel mai bine ar fi să o pui într-un bol împreună cu apa calduță și zahărul. După 10-15 minute, drojdia ar trebui să facă bule. Amestecă separat, într-un bol mai mare, făina, sarea și uleiul de măsline. Apoi, începe să torni din apa cu drojdie pe măsură ce amesteci. Aluatul trebuie să fie elastic și lipicios, dar să se desprindă de pereții vasului. El trebuie acoperit și lăsat la dospit, la căldură, aproximativ două ore. După acest timp, aluatul de pizza va crește și va putea fi întins, pe blatul tapetat cu făină.

Dacă vrei să faci mai multă pizza, dublează sau triplează cantitățile. În timp, pe măsură ce capeți experiență, îți vei da seama exact ce cantitate de aluat îți trebuie pentru câtă pizza vrei să faci, pentru că unele persoane vor un blat mai gros, în timp ce altele întind mai mult aluatul, ca să obțină un blat subțire și crocant.

Ce ne facem cu brânza când vine vorba de pizza de post?

După ce aluatul pentru pizza de post e gata, începe problema brânzei. Cam toată lumea e de acord că nu există pizza bună fără brânză, în special fără mozzarella. Suntem de acord cu asta, dar ce ne facem când vrem să mâncăm pizza și în post? Bineînțeles, putem să sărim peste partea cu brânza și să punem doar sos de roșii peste blat.

Dar sunt soluții și pentru iubitorii gustului de brânză. Fie folosim un produs tartinabil vegan – se găsesc astfel de produse în supermarketuri, mai ales din soia – fie folosim drojdie inactivă. Fulgii de drojdie uscată inactivă (se numește inactivă pentru că nu crește aluatul) pot fi presărați peste blatul de pizza, pentru că au un gust slab de branză. Drojdia inactivă este un supliment alimentar bogat în vitamine și minerale, dar nu trebuie consumat prea des, ci din timp în timp.

Toppinguri pentru pizza de post

Pizza de post. Cu ce înlocuim brânza și ce toppinguri folosim

O pizza clasică de post are sos de roșii, busuioc proaspăt și ulei de măsline. Dar poți să faci și pizza cu sos pesto în loc de sos de roșii. Sosul pesto se face, în mod normal, cu mult busuioc proaspăt, dar acesta se poate înlocui cu alte verdețuri, cum ar fi spanac sau varza kale. În cazul acesta, pizza poate fi completată cu ciuperci, măsline și fâșii de ardei. Un alt sos pe care îl poți folosi la pizza de post este hummusul, uns într-un strat subțire peste blat. Peste el poți pune felii de vinete, fâșii de roșii uscate, fulgi de chili, măsline și ceapă.

Alte toppinguri pentru pizza de post, dacă optezi pentru varianta clasică de sos de roșii sau marinara (cu sau fără un înlocuitor de brânză), sunt: broccoli, ardei roșu, ceapă, năut, porumb, dovlecel, nuci, diferite tipuri de ciuperci, usturoi, rucola, roșii cherry sau fructe precum ananas sau smochine.

Dacă, totuși, nu ții post, poți încerca această rețetă de pizza cu ciuperci și cremă de brânză:

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *