Busuioc, rozmarin, mentă. Cumperi plante aromatice la ghiveci din supermarket și ești plin de entuziasm la gândul că vei avea câteva luni ierburi proaspete cu care să dai aromă mâncărurilor tale? De multe ori, acestea mor prematur. Totuși, poți încerca să le menții vii mai mult timp. Cum?
Nici nu mai țin minte de câte ori am cumpărat busuioc și mentă la ghiveci din supermarket, în ideea de a avea mereu la îndemână plante aromatice la ghiveci, proaspete, doar să întind mâna și să rup câteva frunze pe care să le pun în salate sau cocktailuri. Degeaba. Busuiocul mi-a murit mereu după maximum o săptămână, iar menta n-a rezistat mai mult de două. Inițial, am dat vina pe căldură, dar am încercat și în zilele răcoroase, și în locuri ferite de lumina soarelui, și mai cu apă, și mai fără apă. Același rezultat! Nu rezistă.
Începusem să cred că e vina mea, că nu îngrijesc aceste plante aromatice la ghiveci așa cum trebuie, așa că am început să mă documentez. Astfel, am aflat că, deși supermarketurile vând plante aromatice la ghiveci la prețuri extrem de accesibile, acestea rezistă rareori mai mult de câteva zile. De ce și cum poți încerca să le ajuți să supraviețuiască mai mult?
Plante aromatice la ghiveci crescute pentru consum rapid
Plantele aromatice pe care le găsești în supermarketuri nu au fost plantate cu intenția să aibă o durată de viață lungă. Ele sunt create pentru a rezista una-două săptămâni. Sunt crescute la scară largă, pentru oameni care vor să le consume imediat, nu pentru cei care vor să le replanteze în grădină sau să le crească pe balcon. Sunt create pentru oamenii care nu se așteaptă ca plantele să reziste.
Dar tu, din moment ce citești acest text, probabil că faci parte din altă categorie – a celor care vor să aibă plante aromatice la ghiveci mai mult timp, plante care să fie proaspete și frumoase nu doar câteva zile. În primul rând, trebuie să știi că, dacă vei replanta aceste ierburi în grădină, în aer liber, ai mai mari șanse de reușită. Dacă le păstrezi în ghivece, succesul va fi moderat. De ce? Pentru că acestor plante nu le place, în general, să crească în apartamente, adică în medii închise. Dacă accepți și ideea de succes moderat, iată ce poți face:
Ce poți face ca să ajuți plantele aromatice la ghiveci să reziste
1. Cumpără imediat ce apar pe raft
Supermarketurile nu sunt sere, așa că nu reprezintă un mediu bun pentru plante, de orice fel ar fi ele. Tot ce fac angajații de acolo este să schimbe plantele care încep să arate rău cu unele care arată bine. Dacă vrei să cumperi busuioc, mentă, oregano sau alte ierburi bune de pus în mâncare, nu aștepta prea mult. Cumpără când încă plantele sunt viguroase și au culori vii.
2. Replantează, pentru că sunt prea multe într-un ghiveci
Ai văzut cum arată un ghiveci cu busuioc? Sunt prea multe plante îngrămădite acolo, normal că nu au loc să se dezvolte! Cele mai multe sunt ierburi tinere, așa că pun multe într-un vas, ca să aibă un aspect mai bogat. În unele ghivece sunt câte 10-20 de fire de plante, așa că o idee bună ar fi să muți plantele în mai multe ghivece, câte două-trei fire în fiecare ghiveci, ca să aibă loc să crească. Dacă nu vrei să replantezi, atunci taie cu foarfeca, de la bază, o mare parte din fire și lasă numai două-trei fire – pe cele care arată cel mai bine și par mai sănătoase. Pe cele tăiate pune-le în mâncare!
3. Udă-le doar când e cazul
Cum poți să ai grijă de plante? Le pui apă. E bine să uzi plantele, pentru că au nevoie de umiditate în sol, dar fă-o numai atunci când solul e uscat la atingere. La început, când plantele sunt mai mici, nu au nevoie de multă apă. Pe măsură ce devin mature, vor avea nevoie de mai multă apă. Nu există o frecvență anume cu care să le uzi. Pur și simplu trebuie să atingi pământul din ghiveci cu mâna și să observi când e uscat, apoi să-ți folosești rațiunea.
4. Cum stăm cu lumina?
Plantele aromatice se simt cel mai bine la aer, dar, dacă nu ai această posibilitate de a le planta afară, pune ghivecele undeva la lumina soarelui, într-o cameră în care e cald. Iarna, când e mai frig, e mai greu pentru aceste ierburi să supraviețuiască, dar tot pot rezista una-două luni, nu doar două săptămâni.
Cum să crești plante aromatice la ghiveci – cazuri individuale
Busuiocul – busuiocul are viață scurtă când e crescut în casă, dar, cu puțin noroc, poate supraviețui până la două luni, dacă are un mediu potrivit. Vara îi priește. Dacă poți să-l plantezi afară, cu atât mai bine.
Coriandru – dacă îl replantezi în alte ghivece și îi lași mai mult spațiu îi poți crește durata de viață cu câteva săptămâni.
Mentă – la mentă, e bine să păstrezi solul puțin umed. În felul acesta are chiar șanse să mai crească puțin, chiar și în apartament. Dacă o scoți la aer vara, trebuie să stea într-un loc umbros și cu sol umed.
Pătrunjel – pătrunjelul e dintre cele mai rezistente ierburi. Se reface destul de rapid după ce culegi din el și după ce îl împarți în mai multe vase. Totuși, creșterea lui e încetinită în medii închise.
Rozmarin – de obicei, rozmarinul e o plantă rezistentă, dar cel din supermarket nu rezistă prea mult după ce ajungi cu el acasă. E de preferat să nu cumperi rozmarin de la supermarket, ci să cauți la magazinele specializate în plante. Dacă nu ai unul la îndemână și te tentează, totuși, să cumperi din supermarket, atunci pune ghiveciul lângă fereastră, într-o cameră unde e mai cald. Udă-l cu mare grijă.
Salvie – salvia nu rezistă nici ea prea bine în casă, dar se va descurca mai bine dacă o pui într-o cameră mai răcoroasă, pentru că provine din zone unde iernile sunt reci. Are, totuși, nevoie de lumină solară.
Cimbru – cimbrul se descurcă destul de bine în interior, în ghiveci, cel puțin dacă îl pui la lumină.