Pofta de mâncare în timpul sarcinii. Mit sau realitate?

Pofta de mâncare în timpul sarcinii. Mit sau realitate?

Unele femei spun că pofta de mâncare în timpul sarcinii e un mit. Asta, pentru că ele nu au resimțit-o mai puternic decât în alte perioade din viețile lor. Alte femei însă, se luptă cu tot felul de pofte, care de care mai neașteptate și în momente mai nepotrivite.

Dacă n-ai trăit-o pe pielea ta, sigur ai auzit de celebra poftă de mâncare în timpul sarcinii. De femeile care vor să mănânce cireșe în toiul iernii și de partenerii lor înspăimântați la gândul că trebuie să plece în miez de noapte în căutarea alimentelor care să le aline poftele partenerelor lor pofticioase. Unele pofte sunt clasice – pofta de înghețată sau de murături. Dar unele fermei însărcinate au pofte ciudate, cum era cazul lui Beyonce, care mânca banane cu ketchup.

Cum se explică, biologic, pofta de mâncare în timpul sarcinii? Mai multe studii au arătat că femeile însărcinate au poftă de mâncăruri bogate în calorii și grăsime, cu scopul de a căpăta plăcere.

Cum se explică pofta de mâncare în timpul sarcinii

Medicul naturopat Jolene Brighten spune că o femeie gravidă trece prin tot felul de schimbări hormonale. Atunci, nivelul de dopamină – substanță responsabilă, printre altele, cu producerea plăcerii – poate să scadă. De aceea, crește pofta de a mânca alimente care produc plăcere.

Dopamina este substanța care te face să te simți bine. Când o femeie însărcinată vrea să mănânce alimente bogate în grăsime sau calorii, vrea, de fapt, să-și crească nivelul de dopamină și, deci, de plăcere. E posibil ca unele mâncăruri pe care le-a ignorat în ultimii ani să revină în topul preferințelor și al fanteziilor culinare.

Există și o altă teorie, conform căreia pofta de mâncare a viitoarelor mame este rezultatul unor deficiențe nutritive din organism. Alisa Vitti, nutriționist, consideră că poftele alimentare sunt semnalele pe care corpul tău le dă atunci când îi lipsesc anumite substanțe nutritive.

“Pofta de alimente sărate poate indica o deficiență de magneziu, pofta de lactate – o deficiență de calciu, pofta de ceva dulce – o lipsă de carbohidrați sau nevoia de calorii, pofta de ceva gras poate fi un semn de lipsă a unor acizi grași esențiali”, a spus Alisa Vitti.

În general, pofta de mâncare în timpul sarcinii nu e ceva de îngrijorat, dacă nu vorbim despre pica, o tulburare alimetară care presupune pofta de a mânca substanțe necomestibile, cum ar fi hârtie, pământ, vopsea și alte substanțe periculoase pentru organism.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *