Postește mâncând regește. Înlocuitori pentru 7 alimente

post
    Citește și alte articole legate de

Dacă întrebi un nutriționist, îți va spune că e o bună modalitate de detoxifiere sau dietă. Dacă stai de vorbă cu un preot, îți va povesti despre o călătorie spirituală. Postul presupune restricții alimentare serioase, în special eliminarea produselor de natură animală, dar, în epoca modernă, tot mai mulți vor să postească fără să se priveze de plăcerea de a mânca. Dacă te numeri printre ei, află că poți ține post înlocuind produsele „de dulce“ cu unele vegetale, iar noi îți oferim câteva sfaturi și trucuri, care te vor ajuta să nu renunți la mâncărurile tale preferate.

Poate cea mai restrictivă categorie de produse de post este cea a deserturilor, unde oferta este limitată. Aceasta și pentru că cele mai multe prăjituri combină ouă, lapte, unt, smântână. Însă toate acestea au corespondenții lor vegetali.

Înlocuirea ouălor în produsele de post poate părea sarcina cea mai dificilă, dar este surprinzător câte variante ai la dispoziție. Produsele lactate, fie că le folosești în deserturi sau în mâncăruri au înlocuitori vegetali foarte gustoși. De asemenea, carnea poate fi substituită cu succes în perioadele de post.

Ouă

  • ½  banană mare, bine coaptă (1 ou întreg)
  • 70 g piure de mere: pulpa pasată de la 2 mere coapte (1 ou întreg)
  • 1 lingură de semințe de in, măcinate în blender, puse la înmuiat cu 3 linguri de apă (1 ou întreg)
  • 2 linguri de apă + 1 lingură de ulei + 1 plic de praf de copt. Mixează-le împreună (1 ou întreg)
  • 60 g piure de dovleac copt (1 ou)
  • 15 g lecitină de soia (1 gălbenuș)
  • 1 lingură agar agar, dizolvată în 1 lingură de apă, apoi mixată. Este indicat ca în componența acestor prăjituri să adăugați și praf de copt (1 albuș)

 

Gogoși de post

Gogoși de post cu lapte de soia

Lapte

  • Lapte de soia
  • Lapte de migdale
  • Lapte de orez
  • Lapte de cocos

Brânza

Tofu delicios

Tofu delicios

  • Tofu
  • Brânză din caju

Smântână

  • Smântână de cocos

Unt

  • Unt de cocos
  • Avocado bine copt și pasat

Carne

  • Soia
  • Brânză tofu
  • Ciuperci
  • Fasole boabe
  • Linte
  • Năut
Burger din soia

Burger din soia

Gelatina 

  • Agar agar. Gelatina se obține din oase, dar poți folosi pentru coagularea unor preparate agar agar, un produs organic cu putere de gelificare foarte mare, obținut din alge roșii.

Aquafaba, produsul miraculos în zilele de post

De câțiva ani, aquafaba a câștigat o popularitate imensă în rândul vegetarienilor, al veganilor, al persoanelor cu alergii sau persoanelor care țin post. Aquafaba nu este nimic altceva decât apa în care a fiert năutul și pe care cei mai mulți dintre noi o aruncă, fără să știe ce ar putea face cu ea.

Acest ingredient este un înlocuitor perfect pentru ouă, în special pentru albușuri: 3 linguri de aquafaba reprezintă echivalentul unui albuș. Dacă mixezi această substanță vâscoasă vei obține o spumă identică cu cea făcută din albușuri. O poți folosi în bezele (se poate mixa împreună cu zahăr), mousse-uri, diverse prăjituri. Este ideal să fierbi năutul acasă, pentru a nu adăuga sare la fiert, dacă o folosești în deserturi.

Aquafaba înlocuiește cu succes oul și în maioneză. Mixează 120 de ml de aquafaba cu 300 ml ulei de floarea soarelui, un praf de sare și 1 lingură suc de lămâie pentru a obține o maioneză cremoasă.

FOTO: Pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *