Postul Paștelui: începe-l cu Sâmbăta Brânzei

Plăcintă cu brânză dulce și stafide
Citește mai multe articole despre

În doar câteva zile, începe cel mai lung și mai dificil post al anului: Postul Paștelui 2020. Din 2 martie și până pe 18 aprilie, cu doar câteva excepții, nu vei mai putea mânca alimente de dulce, asta dacă faci parte dintre cei determinați să repecte toată această perioadă de restricție alimentară. Până atunci, însă, mai ai câteva zile în care să profiți de „escapade“ culinare.

Oricare ar fi motivul pentru care dorești să ții post, asigură-te, mai întâi, că poți face acest lucru și că organismul tău este pregătit.

Asta, însă, din 2 martie, prima zi a perioadei de restricție alimentară. Înainte, însă, mai poți savura preparatele de dulce și mâncărurile care se consumă, potrivit tradiției, înainte de începerea Postului Mare.

O restricție parțială a început deja de câteva zile: carnea nu mai este permisă în săptămâna premergătoare Postului Paștelui, ci doar lactatele și brânzeturile.

Postul Paștelui: Lăsatul Secului de brânză

Sâmbăta Brânzei cade cu o zi înainte de Lăsatul Secului de brânză (1 martie 2020). În Bucovina, gospodinele pregătesc plăcinte cu brânză, poale-n brâu, învârtită, tăiței cu brânză și smântână sau lapte cu tocmagi (tăiței de casă). Ele împart aceste plăcinte copiilor și celor nevoiași, pentru ca aceștia să apuce să se sature înainte de Lăsatul Secului.  Obiceiul de a trimite plăcinte e întâlnit, de asemenea, în Transilvania și Banat.

În ziua de Lăsatul Secului, potrivit tradiției, se fac mese bogate, ce marchează începutul perioadei de abstinență alimentară. În multe zone din țară e un obicei larg rãspândit, potrivit căruia, la finalul acestor mese, trebuie să mănânci un ou fiert „ca să pară postul ușor și să alunece ca un ou“. În unele sate, toți ai casei mănâncă din același ou, scrie S.Fl. Marian, în volumul „Sărbătorile la români“.

Baterea alviței este o datină din ziua de Lăsatul Secului, întâlnită mai ales în Muntenia. Copiii leagă o sfoară de o grindă sau de un cui din tavan, iar la celălalt capăt leagă o bucată de alviţă. Apoi, stau toți în jurul mesei, cu gurile deschise, ca să poată prinde alviţa, în timp ce unul dintre ei mișcă sfoara. După ce unul dintre copii prinde desertul, iese din joc și îl mănâncă. Jocul continuă până ce se termină alvița cumpărată pentru acest eveniment.

Chiar dacă supermarketurile ne pun astăzi totul la dispoziție – nici în aceste zile coronavirale nu există riscul să rămână fără stocuri de borș – unele gospodine preferă să-l facă acasă. Iar dacă ai băut vreodată borș proaspăt de putină trebuie să recunoști că nu se compară cu nimic. Un alt obicei românesc este acela de a umple borș în prima zi a Postului Mare, adică luni. Evident, el e însoțit de ritualuri, iar în jurul putinei se fac descântece și gesturi magice.

Fie că vei prepara zilele acestea niște delicioase plăcinte cu brânză sau doar vei fierbe ouă, noi îți oferim câteva sugestii ca să începi postul pregătit. Iar dacă vei respecta câteva principii simple și te vei inspira din rețetele noastre de post, poți să postești mâncând regește!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *