Torturile moderne sunt opere de artă și orice fantezie poate fi transpusă într-un tort. Unele sunt realizate în laboratoare profesioniste, cu echipe mari și mult suport în spate. Altele, care de multe ori le depășesc pe primele, sunt făcute acasă. Cu multă muncă, pasiune și creativitate, Ecaterina Bivol a clădit din visul ei torturi spectaculoase și o afacere de succes în Franța.
Deja de câțiva ani românii își scriu poveștile de succes și în Europa, fie că sunt IT-iști inovatori, medici performanți sau… cofetari. Ecaterina Bivol a reușit în Franța ceea ce nu reușesc în România cofetării profesioniste: un business de succes cu torturi spectaculoase. Iar povestea ei poate fi și inspirație, și motivație.
„Am crescut într-o familie cu trei copii: eu, copilul cel mare, și încă doi frați. Părinții mei lucrau, erau plecați mult timp, așa eu găteam pentru frații mei, chiar dacă am început să gătesc târziu. Cel mai mult îmi plăcea să fac prăjituri, iar primele încercări au fost în liceu, la lecția de Educție tehnologică. Îmi amintesc chiar prima rețetă: chec cu nuci și chefir. Mi- plăcut atât de mult, că mai apoi am făcut în fiecare weekend câteva bucăți pentru familia mea“, își amintește Ecaterina despre începuturile ei.
Mai târziu, drumul a dus-o, ca pe mulți români, în străinătate. „Am ajuns în Franța unde am lucrat, inițial, ca dădacă, apoi în acest domeniu care îmi place atât de mult: patiserie-cofetărie. Așa am avut ocazia să gust multe prăjituri specifice cofetăriei franceze. Însă tot ceea ce ține de torturi am învățat singură, am fost autodidact. Am început cu Pădurea Nragră (Foret Noire), pe care îl făceam de sărbători, pentru familie. Aprecierea și satisfacția lor m-au încurajat să încerc rețete noi, să fac experimente dulci. În Franța am venit singură, la 20 de ani, în 2010. Îmi doream un viitor mai bun decât ce aș fi putut avea acasă, în Republica Moldova, la vremea aceea o țată extrem de coruptă. Acum locuiesc cu soțul și cele două fiice ale noastre în apropiere de Paris, în orășelul Vitry-sur-Seine“, povestește ea.
„Ideea de a transforma această pasiune într-o afacere și de a face dulciuri pentru alții a apărut într-un moment mai greu, când eram în concediu de materninate. Inițial am avut clienți doar din Republica Moldova și România. Oamenii mă știau pentru că postam în grupurile de români de pe Facebook. Treptat, în lista clienților s-au adăugat ruși, ucrainieni, francezi, indieni, arabi, portughezi“, dezvăluie Ecaterina.
Iar toate aceste deserturi fabuloase nu se nasc în vreun laborator modern, ci chiar acasă la ea. „Pentru a avea un laborator în Franța, e nevoie de diploma de patissier, care se obține după opt luni de cursuri, teorie și practică. Plănuiesc să-mi iau această diplomă, dar acum avem în plan un alt proiect cu familia. Apoi voi urma aceste cursuri, chiar dacă știu că ceea ce voi învăța nu-mi va servi prea mult. O voi face doar pentru a-mi îndeplini visul: acela de a avea un atelier de cofetărie“, mărturisește tânăra.
Ecaterina spune că venitul lunar nu este mare, ci este de nivelul unui „salariu mic“ în Franța. Dar îi rămâne în totalitate. În plus, investiția în ingrediente de calitate, aparatură, ambalaje este costisitoare. „Munca și responsabilitatea sunt incomprabil mai mari cu câștigurile“, precizează ea.
Poate din egoism, poate speriați de concurență, poate dornici de un câștig cât mai mare, mulți dintre cei care lucrează în domeniul acesta nu își dezvăluie rețetele sau oferă rețete incomplete, ce omit ingrediente și detalii care țin de tehnică.
Rețete de torturi la liber
Ecaterina este unul dintre acei oameni care împărtășesc totul, mai ales în grupul de Facebook în care activează, chiar dacă unele dintre torturile ei sunt realizate după rețete muncite îndelung. „Am câteva rețete proprii, le-am gândit, mi le-am imaginat și am muncit ca să obțin rezultatul dorit. Mă inspir, în general, de la patiseri francezi și ruși. Desertul meu preferat și desertul preferat al clienților este tortul Medovik, un tort cu miere. Cât despre ingredientul meu preferat, acesta e piureul de fructe roșii, care se combină perfect cu orice tip de blat“, explică ea.
Din frigider nu-i lipsesc niciodată untul, smântâna pentru frișcă și smântâna grasă, dar asta pentru deserturile sale. În ceea ce privește dieta, Ecaterina recunoaște că, de curând, a adoptat un nou stil de viață, cu o dieta bazată pe fructe și legume în proprție de 70 %. „Ador salatele cu avocado și conopidă crudă sau salata cu morcov și sfeclă crudă. Odată cu schimbarea alimentației, am urmat online un curs raw vegan și așa am descoperit și aceste deserturi extrem de sănătoase, care m-au cucerit cu gustul lor.“
Deși au fost și momente mai grele, spune că nu au demotivat-o ci, dimpotrivă, au fost constructive. Și niciodată nu au făcut-o să renunțe, căci „ce e bun are cerere“.
Ca pentru noi toți, pandemia de coronavirus a fost una dintre cele mai dificile perioade. „Domeniul acesta e strâns legat de cel al evenimentelor și cum toate evenimentele au fost anulate, ne-a afectat enorm. Trei săptămâni nu am avut nicio comandă, abia apoi am reluat, încet-încet, activitatea. Totuși, pasiunea această e acaparantă, îmi mai rămâne puțin timp liber și acesta este dedicat familiei. Iar această pandemie mi-a arătat care sunt, de fapt, prioritățile și adevăratele valori: sănătatea și familia. Sigur nu voi mai lua atâtea comenzi ca înainte“, mărturisește ea.
„Cel mai frumos compliment e faptul că oamenii revin la mine iar și iar pentru a le îndulci sărbătorile și momentele speciale din viață. Iar pentru mine, faptele au mult mai multă valoare decât vorbele“, conchide Ecaterina.
FOTOGRAFII: Arhivă personală