Câteodată rămâi în pană de idei și nu mai știi ce să mănânci. Se întâmplă cu atât mai mult când e zi de post. În loc să te limitezi la ciorbă de fasole și mâncare de cartofi, caută și alte variante vegane, fie ele și exotice, și fă din post un experiment plăcut, nu îl privi doar ca pe o perioadă de restricții culinare!
În copilărie, când țineam post în Săptămâna Mare, mă săturam de ciorbă de fasole și mâncare de cartofi. Recunosc, de cartofii prăjiți nu mă săturam niciodată, oricât de des ar fi fost gătiți. Dar adevărul e că nu mâncam destul de variat. Pe de-o parte, pentru că pe-atunci nu găseam roșii și castraveți când nu era sezonul lor. Pe de altă parte, pentru că mama și bunica aveau un meniu destul de limitat când era zi de post. De ce oare?
Cu cât durează mai mult perioada postului, cu atât e mai dificil să alegi ce să gătești. Pentru cei care țin tot postul Paștelui e cel mai complicat. Apoi, nici pentru cei care țin post miercurea și vinerea nu e chiar ușor. Unii însă renunță la carne, lactate și ouă doar în săptămâna dinaintea Paștelui. Și, chiar și atunci, poate fi greu să alegi ce se mănânci, mai ales dacă în rest ești un iubitor al preparatelor din carne și lactate. Poate că micul dejun e mai ușor de gândit, pentru că poți să mănânci fie niște fructe, fie bruschete cu roșii, busuioc și usturoi, fie o tartină cu miere sau dulceață. Însă, la prânz, lucrurile devin ceva mai complicate, pentru că trebuie să gătești mai multe preparate.
Ca să te ajutăm în luarea unei decizii, îți sugerăm un meniu de prânz pentru o zi de post obișnuită, dar în care să faci o mâncare neplictisitoare.
4 preparate pentru prânzul dintr-o zi de post
1. Supă de chimen
Ai gătit vreodată supă de chimen? E foarte ușor de făcut, plină de arome și e de post! Pe lângă chimen, care e ingredientul esențial, supa are și multe legume, fiind perfectă pentru o zi de post sau un regim vegetarian. Dacă ai nevoie și de un alt argument, află că e gata în maximum 30 de minute!
2. Urzici cu hrean și usturoi
Dacă nu acum, când e sezonul lor, când altcândva ai putea să faci mâncare de urzici? Mâncarea pe care îți propunem să o încerci e diferită de altele, pentru că are, pe lângă clasicul usturoi, și hrean! Se face un rântaș peste care se pun urzicile opărite și pasate bine, apoi se gătește totul la tigaie. Îți recomandăm să le încerci cu mămăligă.
3. Salată Panzanella
Dacă nu te-ai săturat cu supă și urzici sau dacă ai oaspeți la prânz și vrei să aveți o masă mai îmbelșugată, pregătește și o salată Panzanella. Nu vrei să o mănânci la prânz? Atunci, ia-o în calcul pentru cină, într-o zi de post sau pur și simplu atunci când vrei să mănânci ceva fresh. Salata Panzanella e un preparat de sine stătător, nu e o salată de însoțire!
Se face din dovlecei, roșii, ceapă, usturoi și crutoane, iar zeama din roșii înmoaie puțin crutoanele, cât să le facă delicioase. E o salată perfectă după ce ieși din iarnă și simți nevoia de mai multe legume crude. O poți savura împreună cu niște hummus.
4. Grapefruit cu rom la cuptor
De multe ori, desertul e neglijat când e zi de post. Ca și cum n-am avea voie să ne delectăm și cu ceva dulce. De ce să fie așa, când putem să pregătim ceva bun și exotic în numai câteva minute?
Îți recomandăm un desert îndrăzneț și extrem de simplu de preparat: grapefruit cu rom la cuptor. Ca să îndulcești puțin amărăciunea fructului, presară pe deasupra zahăr brun, care se va carameliza și va căpăta o aromă subtilă de melasă cu rom.