Prevenirea alergiilor: care este metoda-surpriză?

prevenirea alergiilor Imagine forwimuwi73 prin Pixabay
Citește mai multe articole despre

Potrivit unor noi studii și recomandări ale specialiștilor, există o metodă-surpriză pentru prevenirea alergiilor la copii: expunerea timpurie la alergeni. 

Atunci când vine vorba de ce mâncăm, sfaturile pentru dietă au tendința de a fi extrem de schimbătoare. Poți începe să urmezi un sfat într-o zi, și apoi o nouă părere, contradictorie, este abordată de comunitatea științifică. De exemplu, în urmă cu peste 10 ani, părinții care se temeau că urmașii lor vor dezvolta alergii la anumite mâncăruri erau sfătuiți să nu le dea alune, ouă și tot așa copiilor lor. Cel puțin până când copilul împlinea 2-3 ani. Aceasta era recomandarea oficială a pediatrilor americani. Dar ei au renunțat la această recomandare în 2008. În același timp, părinții au respectat-o în continuare, fiind interesați de prevenirea alergiilor.

Problema este că noile studii în domeniu au ajuns la concluzia că tocmai lipsa de expunere la substanțe alergene îi face pe copii mai sensibili la dezvoltarea alergiilor și astfel crește numărul de cazuri documentate.

Secretul pentru prevenirea alergiilor

Asociația pediatrilor americani a publicat un nou raport în aprilie care face recomandarea fix opusă în ceea ce privește prevenirea alergiilor! Ei spun că dacă amânăm expunerea copiilor la substanțe alergene dincolo de primele 4-6 luni din viață, nu ajută la prevenire, dar nici nu-l ajută pe copil să se protejeze împotriva reacțiilor alergice.

Ba chiar, dacă să spunem copiii de 4 luni primesc alune, atunci ei vor putea fi protejați de dezvoltarea unei alergii mai târziu. Chiar și a celor care sunt într-o situație de mare risc. Ce înseamnă acest lucru? Copiii de mare risc în a dezvolta alergii sunt cei care au o rudă apropiată care suferă de această alergie.

„Nu există niciun motiv pentru a întârzia să le dați copiilor alimente care conțin alergeni precum produse cu alune, ouă sau pește”, a spus Dr. Scott Sicherer, unul dintre autorii raportului, într-un comunicat. „Aceste alimente pot fi adăugate în dietă devreme, la fel ca celelalte alimente, care nu sunt alergeni atât de des întâlniți, precum orez, fructe sau legume”, a adăugat el.

Motivul este unul simplu: există un set de celule ale sistemului imunitar în tractul gastro-intestinal. Atunci când acestea sunt expuse la proteinele-alergen din alimente, celulele devin imune la aceste proteine. Ideea este ca cei mici să fie expuși la aceste alimente (inclusiv alune, lactate, pește), cât se poate de repede și într-un mod consecvent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *