Proaspete sau gătite: cum e mai bine să mâncăm fructele și legumele

sALATA LEGUME
Citește mai multe articole despre

„Nu te ridici de la masă până nu termini legumele din farfurie!“. De câte ori ați auzit această frază în copilărie? Și, recunoașteți, de câte ori i-ați spus-o copilului vostru? Legumele și fructele reprezintă una dintre cele mai importante surse de vitamine și minerale din dieta noastră. Dar oare știm să profităm de ele la maximum?

Dietele raw (care exclud prepararea termică a alimentelor) au câștigat tot mai mult teren în ultimii ani. Chiar și în gastronomie trendul actual este de a găti cât mai puțin legumele, care trebuie să rămână al dente, iar reclamele TV ne prezintă adeseori farfurii cu salate proaspete și legume crocante. Dar, oare, este acesta cel mai benefic lucru pentru organism? Surpriza vine chiar de la specialiștii în nutriție, care spun că nu întotdeauna proaspăt înseamnă și sănătos.

Legumele proaspete „îmbătrânesc“ imediat ce sunt culese

Oricât de mult ne-am dori să credem că e sănătate curată în farfuria noastră plină de culori, realitatea e complexă. Legumele încep să-și piardă din elementele nutritive imediat după ce au fost culese, așa că traseul grădină-piață-farfurie, care uneori poate să dureze și o săptămână, le va diminua mult proprietățile, chiar dacă le consumăm crude.

Pe de altă parte, în multe cazuri, gătirea le poate poate crește valoarea nutritivă. Desigur, există numeroase exemple, chiar și în copilăria noastră, de legume gătite până la stadiul de a fi imposibil de identificat, iar acest procedeu cu siguranță distruge orice urmă de vitamine. Însă nutriționiștii dau și exemple cu beneficii ale preparării termice.

Vitaminele B și C, unele dintre cele mai importante pentru organism, se regăsesc în multe fructe și legume. Totuși, alegând ca procedeu fierberea, ele se vor disipa în apă. Însă dacă veți folosi acea apă pentru supe, ciorbe sau alte preparate veți profita de toate substanțele nutritive.

Vitamine precum A, D, E și K sunt solubile în grăsime, ceea ce înseamnă că dacă veți găti în ulei sau unt legume precum spanac sau kale, acestea își vor pierde foarte mult din calități.

Roșiile sunt delicioase în salate și ideal ar fi să le mâncăm imediat ce au fost culese, deoarece conțin o cantitate importantă de vitamina C, care se degradează rapid la lumină și căldură. Gătindu-le, vitamina C se pierde, însă nu e totul pierdut, dimpotrivă. Tomatele gătite conțin de trei ori mai mult licopen decât cele proaspete. Licopenul face parte din familia carotenoidelor și reduce riscul de infarct sau de cancer de prostată.

Morcovii gătiți (fierți sau la abur) au o cantitate mai mare de beta-caroten decât cei cruzi. Acest carotenoid este transformat de organism în vitamina A, esențială pentru vedere, sistemul osos și cel reproductiv.

Spanacul este o sursă mult mai bună de calciu atunci când este gătit decât când e consumat crud (catitatea de calciu crește cu 35%). Reversul medaliei: și în acest caz se pierde din cantitatea de vitamina C.

Spanac gătit

Plantele din familia cruciferelor, adică broccoli, conopidă, varza kale, sunt mult mai bune crude sau foarte puțin gătite. Toate conțin vitamina C, despre care știm deja că se degradează în timpul gătirii.

Ciupercile gătite au o cantitate mai mare de antioxidanți, iar în timpul procesului termic sunt distruse și toxinele pe care le conțin unele specii.

Despre ceapă și usturoi știm că sunt unii dintre cei mai buni aliați ai noștri. Și în cazul lor, varianta crudă este cea indicată, mai ales pentru o imunitate crescută.

Proaspete sau gătite? Multe!

Cele mai multe fructe sunt o bună sursă de vitamine și minerale, de aceea este indicat să le mâncăm crude și cât mai recent culese. Și dacă le gătiți sub formă de compot e o idee bună, deoarece siropul va concentra în el majoritatea substanțelor nutritive.

Fructe proaspete

Potrivit specialiștilor, prepararea legumelor poate avea și alte avantaje: ajută masticația, îmbunătățește digestia și crește valoarea energetică a alimentelor.

Însă lucrul asupra căruia cad de acord medicii și nutriționiștii este că organismul are nevoie atât de fructe și legume în stare proaspătă, cât și gătite. Că unele sunt mai bune crude și altele sunt ideale în mâncăruri, concluzia e una singură: cu cât mai multe, cu atât mai bine!

FOTOGRAFII: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *