Producătorii din industria alimentară și cea fast-food, obligați să limiteze cantitatea de acizi trans

fast food Imagine de Pexels via Pixabay

Acizii trans din alimente sunt responsabili pentru declanșarea unor boli care provoacă anual 50 000 de decese în Europa, dintre care 3 000 de decese numai la noi în țară. Alimentele cu un conținut mare de acizi trans pot duce la declanșarea unor boli precum boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, cancer și Alzheimer.

Industria alimentară avea nevoie de o asemenea lege care să limiteze cantitatea de acizi grași, iar Klaus Iohannis, Președintele României, a promulgat-o în urmă cu 2 zile.

Acizii trans, care sunt cele mai dăunătoare grăsimi și care se regăsesc în margarină, fast-food, mezeluri, biscuiți sau prăjituri trebuie limitați drastic după ce această lege va intra în vigoare: maximum 2 grame la 100 de grame de produs.

Ce sunt grăsimile trans

Acest tip de grăsimi se obțin prin intermediul unui procedeu chimic care se numește hidrogenare și se obțin din uleiurile vegetale. Mai simplu de atât, acest tip de grăsimi hidrogenate sunt grăsimi care nu au nimic natural în compoziția lor, sunt obținute în laborator și sunt dăunătoare pentru sănătate.

Grăsimile alimentare naturale sunt de 3 tipuri:

  • Saturate (unt, untură, ulei de cocos);
  • Mononesaturate (uleiul de măsline, uleiul de avocado sau nuci);
  • Polinesaturate (uleiul de floarea soarelui, uleiul de in).

Procedeul de hidrogenare înseamnă de fapt adăugarea forțată și pe cale artificială a hidrogenului în grăsimile polinesaturate.

De ce se folosesc? La fel cum se întâmplă și în cazul aditivilor alimentari, aceste grăsimi trans fac ca produsele alimentare să aibă o perioadă mai mare de valabilitate sau să reziste mai mult la temperatura camerei.

Cea mai mare cantitatea de acizi trans se găsește în produsele care sunt prăjite, în produsele de patiserie, în chipsuri, napolitane, biscuiți, popcorn, margarină sau supele la plic.

chipsuri

Imagine via Pixabay

Grăsimile trans sunt nocive pentru organism

Grăsimile trans sau acizii grași trans, așa cum mai sunt cunoscute, îi ajută foarte mult doar pe producătorii de alimente. Acestea oferă un gust mai bun mâncării, un termen mai mare de valabilitate, dar din păcate se află în topul celor mai periculoase substanțe din industria alimentară.

Acest tip de grăsimi trans se pot găsi în mod natural în cantități mici desigur în produse precum cele lactate sau cele din carne, dar cel mai des întâlnite și cele care provoacă boli sunt cele care se obțin în mod artificial și care au fost limitate cu ajutorul acestei legi.

Acizii grași trans sunt periculoși pentru că au o contribuție semnificativă la creșterea nivelului de colesterol rău (LDL) și în același timp scad nivelul de colesterol bun (HDL). Grăsimile trans au ca efect principal îngroșarea arterelor, deci cresc riscul pentru boli ale inimii. Alte studii arată că acest tip de grăsimi crește și riscul de diabet.

Cea mai mare problemă este însă denumirea sub care sunt ascunse aceste grăsimi nocive pe etichetele alimentelor. Formulări precum “grăsimi parțial hidrogenate”, “grăsimi vegetale hidrogenate”, “acizi grași trans” sunt tot mai dese pe ambalajele alimentelor care se regăsesc pe rafturile magazinelor, deci atenție din nou la citirea etichetelor.

popcorn

Imagine via Pexels

Deși la noi în țară legea a fost adoptată de Parlament abia la un an după ce Comisia Europeană a aprobat un regulament în ceea ce privește acest tip de grăsimi, o dată cu promulgarea ei, producătorii care nu respectă legea riscă amenzi mari, cu valori cuprinse între 10.000 și 30.000 de lei, iar produsele lor vor fi retrase de pe piață.

Produsele alimentare care nu respectă cantitățile menționate mai sus, nu vor mai putea fi oferite spre vânzare după data de 1 aprilie 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *