Proteinele sunt foarte importante pentru organism. Acestea sunt adesea comparate cu niște pietre de temelie, care ajută mușchii, organele interne, pielea, părul, dar care contribuie și la producerea de anticorpi necesari funcționării normale a corpului uman.
De ce sunt proteinele atât de importante? Corpul are nevoie de proteine pentru a activa orice proces. O dietă săracă în proteine poate cauza o mulțime de simptome neplăcute precum senzație permanentă de foame, poftă de dulce, metabolism încetinit, oboseală continuă, dificultăți de concentrare, imunitate scăzută.
Proteinele umane sunt alcătuite din 23 de aminoacizi, dintre care 13 sunt produși de corpul nostru, iar restul de 10 trebuie asimilați din dieta zilnică.
Dacă vrei să renunți la carne și să adopți un regim bazat pe fructe și legume sau pur și simplu nu îți place să consumi proteină animală, dar vrei să îți susții corpul cu proteina de care are nevoie, atunci trebuie să afli că există proteine vegetale ce pot înlocui fără probleme carnea.
Trebuie doar să ai în vedere faptul că în funcție de activitatea pe care o depui zilnic, corpul are nevoie de 0,8 până la 2 grame de proteine pe kilogram din greutatea corporală. Acesta este minimul necesar pentru a menține în parametri normali funcțiile corpului. Dar dacă preferi proteina vegetală nu uita că aceasta se absoarbe în cantitate mai mică și trebuie să crești puțin cantitatea de proteine ingerate și să consumi minimum 1 gram de proteine pe kilogram din greutatea corporală.
Ce alimente pot înlocui carnea în alimentație
Sparanghelul conține 2,2 grame de proteine pe 100 de grame. Acesta este un înlocuitor de bază al cărnii, dar cel mai important lucru este că are un rol important în relaxarea masei musculare, după ce ai depus un efort mare. Este numit “hrana regilor” și pe lângă faptul că are un gust deosebit, este unul dintre cele mai sănătoase și nutritive alimente. Conține foarte multe vitamine (K, A, B1, B2, B6, E, C), fier, potasiu, magneziu, cupru, mangan, zinc, antioxidanți, aminoacizi și proteine.
Spanacul are în componență și mai multe proteine în comparație cu sparanghelul. Acesta are 2,9 grame de proteină la fiecare 100 de grame de produs. O singură cană de spanac gătit are aproximativ 5 grame de proteine, dar reprezintă și o sursă bună de calciu, fier și vitamina C.
Există o mulțime de rețete cu spanac pentru fiecare masă a zilei. Iată propunerea noastră:
Nu se poate alcătui această listă dacă nu menționăm și soia. Aceasta are poate cel mai mare conținut de proteine, 36 de grame de proteine la fiecare 100 de grame de produs, adică mai mult de jumătate din necesarul zilnic.
Semințele de chia sunt minunate pentru buna funcționare a organismului. Acestea sunt o sursă completă de proteine, conțin Omega 3, minerale, calciu, mangan, fosfor, fier și zinc. Chia conține 17 grame de proteine pe 100 de grame. Este important de reținut că înainte de a fi consumate, acestea trebuie să treacă printr-un proces de hidratare.
Nu le-ai descoperit încă gustul? Crede-ne pe cuvânt, le vei iubi de la prima înghițitură:
Hrișca este și ea pe lista alimentelor care conțin multe proteine. Este bogată în vitamine precum E, B1, B2, carbohidrați, fibre, fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan, seleniu și fier. Aceasta conține 13 grame de proteine pe 100 de grame de produs.
Quinoa este cea mai gustoasă proteină vegetală. Conține fibre, cupru, acid folic, magneziu, mangan, fosfor, zinc, antioxidanți. 100 de grame de quinoa îți aduc un aport de 14,1 grame de proteine.
Încearcă rețeta de mai jos. Este numai bună pentru perioada virozelor:
Spirulina poate fi considerată o sursă completă de proteine deoarece ne oferă aproape toți aminoacizii esențiali. Aceasta mai conține minerale, antioxidanți, vitamina B. 100 de grame de spirulină ne aduc 57 (!) de grame de proteine.
Ciupercile conțin complexul de vitamine B, potasiu, cupru, fier și fosfor. 100 de grame de ciuperci echivalează cu 3,1 grame de proteine.
Lintea este bogată în fibre, fier, magneziu, fosfor și conține 9 grame de proteine pe 100 de grame de produs, iar fasolea mai conține pe lângă cele menționate calciu şi potasiu și are în componență 21 de grame de proteine.
Mulți spun că alimentele de mai sus te pot face să uiți gustul cărnii. Poate. Cert este că proteinele sunt esențiale pentru organism și nu trebuie să îți privezi corpul de ele. Sunt o sursă importantă de energie, și deși proteinele de bună calitate se regăsesc preponderent în carne, așa cum am văzut mai sus, leguminoasele, cerealele sau pseudo-cerealele pot fi și ele surse importante de proteine.