Prunele uscate îmi amintesc de copilărie, de iernile grele, de gustul lor aparte. Știu, toată lumea le asociază cu o problemă mai delicată, cea a constipației, și le laudă pentru efectul lor laxativ. Pentru mine, acestea sunt o amintire din vremurile în care „ceva dulce” însemna și câteva prune uscate care țineau loc și de bomboane și de gumă de mestecat, termeni care aproape că nu existau nici în dicționar. Evident, aici exagerez puțin. Acum realizez cât de bine făceam că le consumam, fără să știu exact ce calități ascund acestea, ce aliment minunat sunt.
Da, prunele uscate sunt un aliment cu multe proprietăți. De exemplu, doar trei prune consumate pe zi contribuie la încetinirea îmbătrânirii celulare, prevenind astfel și bolile degenerative. Iat[ doar un singur motiv pentru care are trebui să le cunoaștem mai bine!
Proprietăți și beneficii ale prunelor uscate
Prunele sunt un aliment foarte consistent și sățios, cu un conținut ridicat de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, vitamina A, vitamina C și polifenoli, dar și zinc, cupru, fluor, bor, mangan și sodiu. Impresionant, nu-i așa? Datorită procesului de uscare, prunele au o concentrație mai mare de nutrienți, zaharuri ușor asimilabile, molecule antioxidante, dar și calorii.
Sursă excelentă de antioxidanți
Prin uscare, prunele devin un concentrat de antioxidanți gata să lupte împotriva îmbătrânirii celulelor. Vitamina A, împreună cu beta-carotenul și alți antioxidanți protejează pielea de îmbătrânirea prematură, dar și de acnee. Prunele uscate mai conțin fibre solubile și acid propionic. De aceea, prunele sunt un ajutor excelent în lupta împotriva colesterolului rău (LDL). Iar pentru femeile aflate la menopauză, studiile americane arată că prunele uscate consumate regulat protejează oasele împotriva osteoporozei.
Stimulează metabolismul și te ajută să slăbești
Pentru că au un conținut ridicat de minerale, inclusiv potasiu, magneziu și zinc, prunele uscate sunt deosebit de potrivite pentru menținerea echilibrului hidro-electrolitic al organismului, cu efecte benefice asupra metabolismului. În plus, prunele uscate ajută la menținerea țesuturilor tonifiate și ferme, datorită proprietăților antioxidante date de concentrația de vitamina A, beta-caroten și zinc. Zece prune uscate consumate pe zi sunt suficiente pentru a evita vergeturile și flaciditatea.
Prunele uscate sunt mai eficiente decât cele proaspete în caz de constipație, cură de slăbire și dureri abdominale. Conțin zahăr și fibre, au efect detoxifiant și te ajută să pierzi în greutate. Pe lângă faptul că oferă multă energie, prunele uscate au și proprietăți diuretice. De aceea, sunt ideale pentru o cură de detoxifiere după perioade de exces alimentar. Efectul laxativ este legat de conținutul ridicat de fibre și sorbitol, dar acest fruct se remarcă și prin aportul mare de energie. De fapt, deși este un fruct caloric, nu ai cum să depășești doza, deoarece prunele uscate sunt sățioase chiar și consumate în cantități mici. Acestea conțin 35% de zaharuri (10% în cazul prunelor proaspete), inclusiv glucoză și fructoză, folosită și metabolizată rapid când apare senzația de foame.
Consumul de prune uscate în sarcină
Prunele pot fi o alegere bună pentru femeile însărcinate, întrucât au un efect remineralizant și revigorant, datorită sărurilor minerale și vitaminelor. Prunele uscate sunt utile chiar și în caz de anemie, deoarece conțin vitamina C care favorizează absorbția fierului, un alt mineral pe minus în sarcină. În plus, ajută părul și susțin sistemul imunitar. Totuși, e recomandat să ceri părerea medicului.
Ajută în prevenirea cancerului de colon
Un studiu realizat de Universitatea Texas A&M și Universitatea din Carolina de Nord sugerează că un consum de prune poate influența microbiomul intestinal, reducând astfel riscul de dezvoltare a cancerului de colon. Pentru a garanta toate aceste efecte preventive și benefice ale prunelor, este recomandat să consumi 3-4 prune uscate (sau proaspete) pe zi, începând cu micul dejun!
Prune uscate în diferite preparate
Mai puțin aspectuoase, din cauza deshidratării, prunele uscate sunt bune și dulci, motiv pentru care sunt folosite în multe preparate. Iată cum și când să introduci prunele uscate în dieta zilnică, și astfel să le accentuezi virtuțile de slăbire.
Dimineața: Prunele sunt perfecte pentru micul dejun, pentru a începe ziua cu doza potrivită de energie. Și mai bine ar fi să le combini cu cereale integrale și iaurt. Astfel vei grăbi digestia și tranzitul intestinal.
Pe parcursul zilei: Câteva prune pot fi o gustare excelentă pentru a calma senzația de foame de la mijlocul dimineții sau după-amiaza, mai ales dacă ai o dietă săracă în calorii.
Spre seară: Înainte de a merge la sală sau imediat după ce ai înotat în piscină, poți consuma 1-2 prune uscate. Astfel, îți vei potoli foamea cea mare, iar când vei ajunge acasă nu vei da iama în tot ce găsești.
Înainte de somn: Un decoct din prune uscate, băut înainte de culcare, poate ajuta la purificarea și tonifierea corpului.
Contraindicații ale consumului de prune uscate
Consumul excesiv de prune poate provoca reacții adverse neplăcute, cum ar fi diaree, balonare și flatulență. Dacă suferi de colită, este indicat să eviți total consumul de prune uscate, deoarece ar putea provoca o balonare excesivă și spasme accentuate. Cel mai bine e să consulți medicul.
Ți-am amintit de prunele uscate? Dacă îți plac, le găsești în piețe sau în magazinele specializate! Iar dacă acum e prima oară când auzi de ele, nu mai sta pe gânduri: și prunele uscate merită o șansă!