În curând căldura va scădea și va trebui să trecem la regimul de toamnă. Ce înseamnă asta? Avem câteva sfaturi pentru o tranziție mai ușoară. Și sănătoasă.
Obiceiurile alimentare ale verii vor fi în curând în urma noastră. Urmează o nouă perioadă de adaptare. De la preparate mai răcoroase și hidratante, trec la mâncăruri calde, care să îmi întărească imunitatea odată cu începutul sezonului rece.
9 sfaturi pentru trecerea la regimul de toamnă
1. Reinterpretează legumele
Dacă vara ai mizat mai mult pe salate și pe legume proaspete, e timpul să folosești altfel aceleași produse. Ele sunt pline de substanțe nutritive și de fibră alimentară, de care ai nevoie pentru o digestie bună. Folosește-le în sosuri de paste și în smoothie-uri. Sau și mai simplu, gătește-le la cuptor.
2. Încearcă supe de tot felul
De la supă-cremă la ciorbe, opțiunile tale sunt aproape nelimitate. Poți face o oală întreagă, din care tu și familia ta să mâncați în fiecare zi. Așa, economisești și timp.
3. Fă fibrele o prioritate
Pe lângă ajutorul pentru o digestie bună, fibrele te ajută și la senzația de sațietate care durează mai mult. Asta înseamnă că, odată cu frigul, nu o să mănânci mult mai mult, dar o să mănânci mai sănătos. Și asta ar trebui să fie scopul pentru regimul de toamnă. Găsești fibre în fructe, legume și păstăi.
4. Nu uita de proteine
Acestea te ajută să controlezi apetitul, dar și glicemia. Pe lângă carne, găsești proteine și în nuci, ouă, fasole și mazăre, năut și linte.
5. Folosește ingrediente care „îți țin de cald”
Introdu-le în regimul de toamnă și continuă să le folosești până la primăvară. E vorba despre ardei iute, pudră chili, scorțișoară, hrean, usturoi și ghimbir. Cu toate îți întăresc imunitatea și îți mențin temperatura corpului la un nivel comfortabil.
6. Folosește grăsimi sănătoase
Grăsimile sănătoase sunt grozave pentru tine, dar și sățioase. Folosește lapte de cocos, ulei de măsline extra virgin, avocado, ouă și nuci.
7. Încearcă tehnici noi
Nu uita de grill, dar poți și să sotezi, să gătești la cuptor, și chiar – de ce nu? – să folosești slow-cookerul. Asta înseamnă și că ar trebui să o lași mai moale cu prăjitul.
8. Nu evita legumele crude
Încearcă o combinație de alimente gătite și crude. Acestea din urmă conțin enzime folositoare pentru digestie. Gătește niște gazpacho, guacamole, bruschete de roșii proaspete și, desigur, salate care să aibă și elemente crude, și elemente gătite.
9. Folosește alimente de sezon
Ce poate fi mai bun decât fructe și legume proaspete pentru a forma regimul de toamnă perfect? Du-te la piață și fă-ți aprovizionarea!