Reguli de nutriție pentru mesele îmbelșugate de Sărbători

masa de Crăciun Imagine de Picjumbo.com via Pexels
Citește mai multe articole despre

Te gândești la mesele îmbelșugate de Sărbători și îți faci griji pentru la silueta ta? Studiile spun că în perioada Crăciunului și a Anului Nou oamenii ajung să acumuleze între unu și trei kilograme, dar nu aici este îngrijorarea cea mai mare.

În timp ce mulți consideră că acest lucru se poate rezolva cu dieta după ce trec Sărbătorilor de iarnă, trebuie să îți spunem că organismul tău are mult mai mult de suferit atunci când alimentația se modifică brusc.

Te poți confrunta cu probleme de tensiune, colesterol crescut, număr mare de grăsimi în sânge, creșterea glicemiei. Pentru a evita aceste neplăceri trebuie să respecți câteva reguli simple de nutriție:

1. Ai grijă la numărul de calorii de la o masă. Acest lucru este valabil mereu, dar trebuie să ții cont de el mai ales în perioada Sărbătorilor. Din cauza consumului de alimente cu conținut caloric mare, atât preparate din carne de porc, dar și dulciuri, trebuie să ai grijă să nu consumi la o singură masă întreg necesarul de calorii de care are nevoie organismul tău pe toată durata zilei.

2. Mesele abundente din perioada Sărbătorilor îți vor transforma imediat organismul. Te întrebi de ce te simți obosit sau somnolent? Ca să nu mai treci prin aceste stări și să te bucuri cât mai mult de timpul petrecut alături de cei dragi, ai grijă la calitatea caloriilor consumate. Nu toată lumea tolerează la fel carnea de porc sau salata boeuf.

3. Ai grijă la mărimea porțiilor. Mănâncă în cantități mici, mestecă încet și ascultă-ți corpul. Pentru majoritatea oamenilor, mesele de Sărbători înseamnă răsfăț culinar și multă indulgență în ceea ce privește alimentația. Nu uita însă că organismul tău știe cel mai bine când te-ai săturat și care este limita.

4. Nu uita de legume în perioada Sărbătorilor. Dacă adaugi la preparatele de bază din carne de exemplu o garnitură de legume gătite la abur, numărul de calorii nu este la fel de mare ca atunci când mănânci și cartofi prăjiți sau piureuri cu unt și smântână.

salată

Imagine de Valeria Boltneva via Pexels

5. Nu te așeza la masă când simți că nu mai poți de foame. Încearcă să nu uiți de gustările dintre mesele principale în perioada Sărbătorilor. Acesta te vor ajuta să menții senzația de sațietate și nu vei da iama în toate preparatele de pe masă.

6. Ai mare grijă la cantitatea de mâncare pe care o pregătești. De cele mai multe ori se întâmplă să gătești prea multă mâncare și ulterior, ca să nu o arunci, te simți obligată să o mănânci doar ca să fie mâncată, nu pentru că îți este foame.

Nu uita un lucru esențial în perioada Sărbătorilor. Echilibrul și moderația fac casă bună împreună, iar organismul tău îți va mulțumi dacă îl respecți și la trecerea în Noul An.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *