Ce se întâmplă cu corpul tău atunci când renunți la cafea? Sau când pur și simplu nu apuci să bei „doza zilnică”? De ce te doare capul? Ca de obicei, știința are un răspuns pentru tine și e cât se poate de simplu.
O mare parte din viața mea este construită în jurul ideii de a putea avea cafea oricând am nevoie de ea. Am început să o beau în adolescență și mereu a fost la fel pentru mine: dacă nu pot să beau o cafea până la 10, maxim 11, începe să mă doară capul atât de rău încât mi-e imposibil și să gândesc.
Da, recunosc că sunt dependentă de ea și corpul meu s-a obișnuit cu binele. Numai că, de la un punct încolo, am început să consum o doză zilnică din ce în ce mai mare. Și cafeina nu prea mă mai ajută cu nimic. Pur și simplu îmi place gustul și vreau să evit durerea de cap atunci când nu beau.
Dar dacă vrei să renunți la cafea, e bine să fii pregătită să te doară capul o vreme. Mai ales că durerea de cap este însoțită frecvent de iritabilitate maximă și o senzație de epuizare constantă.
Știința despre ce se întâmplă când renunți la cafea
Cafeina tinde să se prindă de anumiți receptori din creierul tău și face acest lucru luând locul unui neurotransmițător numit adenozină. Dar poate te întrebi ce este un neurotransmițător sau mediator chimic? Sunt subsțante chimice care se găsesc în sistemul nervos, prin intermediul cărora se face transmiterea, modularea și amplificarea impulsurilor nervoase în sinapse sau zona de contact dintre doi neuroni.
Adenozina este un neurotranmițător care te menține calmă și relaxată, în timp ce cafeaua funcționează în fix felul opus. Atunci când renunți la cafea, creierul tău nu pricepe prea bine ce se întâmplă cu el și atunci creează niște adenozină în plus. Așa te face să-ți dorești mai mult somn și îți induce o durere de cap de pomină.
Dar oare ar trebui să renunți la cafea? Doar dacă ai probleme mari cu somnul și insomnii. Și dacă bei mai mult de patru căni de cafea pe zi, atunci mai bine să le mai reduci.
Dacă renunți la cafea pur și simplu, provocarea ar putea fi prea mare pentru creierul tău. Așa că este mai bine să încerci să bei din ce în ce mai puțină cafea, pe o perioadă mai lungă. Acest lucru îți va face viața mai ușoară.
Eu una nu pot renunța la cafea, mai ales că are și anumite beneficii pentru sănătate. Dar încerc să mai răresc consumul!